A karamellás édességekért szinte mindenki odavan, ezért ha valami saját készítésű, ehető ajándékkal szeretnéd meglepni az ismerőseidet, nem valószínű, hogy egy karamellszósszal mellényúlnál! Most ellesheted, hogyan készül a tökéletes sós karamellszósz, amivel aztán tarolhatsz karácsonykor!
Még több ehető karácsonyi ajándéktipp az NLCafén:
- 5 saját kezűleg készített ajándéktipp karácsonyra
- Két isteni finom ehető ajándék édesszájúaknak
- Csináld magad: ehető ajándékok
Házi sós karamellszósz
Hozzávalók:
kb. 1,5 csészényi adaghoz
- 1 csésze kristálycukor
- 1/4 csésze víz
- 1 tk. kukoricaszirup (kihagyható)
- 1/2 csésze tejszín
- 1 tk. vanília kivonat
- 1/2 vagy 1 tk. só, ízlés szerint
Elkészítés:
- Egy közepes méretű lábosba öntsd a cukrot, a vizet és a kukoricaszirupot. Forrald fel kevergetés mellett, győződj meg róla, hogy felolvadt a cukor.
- 5-12 percig hagyd forrni, amíg karamellbarna nem lesz a színe! Ekkor vedd le takaréklángra, és habverő segítségével lassan és óvatosan keverd hozzá a tejszínt.
- Keverd hozzá a vaníliát és a sót is.
- Kavargasd egy kicsit, hogy szép sima legyen, majd körülbelül egy percig forrald fel újra, hogy jól besűrűsödjön!
- Nem maradt más dolgod, mint üvegcsékbe adagolni és szobahőmérsékleten, fedő nélkül hagyni teljesen kihűlni! A kész karamellszósz 1 hónapig tárolható.