Mézeskalács kisokos: a legegyszerűbb recept és II. Erzsébet verziója

nlc | 2019. December 04.
Az adventi időszak és a karácsony a mézeskalács szezonja. Ettől az édességtől sokan félnek, mivel a tésztájával – ha nem figyelünk az adagokra vagy a pihentetési időre – nem olyan könnyű dolgozni, ám pánikra semmi ok! Elhoztuk a legegyszerűbb mézeskalács receptjét, és még ezernyi érdekességet!

Alaprecept, ami mindenkinek sikerülni fog

Bosszankodás helyett érdemes a legegyszerűbb mézeskalácsreceptet lekövetni, s még a kezdőknek sem fog gondot okozni ez a kissé ragacsos édesség!

Hozzávalók

Egy főzőedényben felmelegítjük a mézet, a cukrot, a vanillincukrot, vajat és a tejet, amíg a méz és a cukor meg nem olvad. Várunk, majd a kihűlt masszához hozzáadjuk a többi hozzávalót, robotgéppel sima tésztává gyúrjuk. A tésztát enyhén lisztezett munkalapon kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, és kiszúróformával kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük, majd a sütőpapírral együtt egy sütőrácson hagyjuk kihűlni. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.

A cukormáz titka

A cukormáz három elemből áll:  pasztőrözött tojásfehérje, átszitált porcukor, citromlé. Pont. Nincs tovább. A tojásokat mindig közepes fokozaton verjük habosra, majd alacsonyabbon folytassuk, miután hozzáadtuk a cukrot. Pár perc múlva jöhet a citromlé, és további 8 percig hagyjuk dolgozni a robotgépet. Ha nem fogy el az összes cukormáz, még három napig tárolhatod a hűtőben. Fontos, hogy a porcukrot mindig szitáljuk át, és ne az időn akarjunk spórolni!

A cukormáz a mézeskalács csipkéje! Ne hagyjuk le róla! (Fotó: iStock)

Érdekesség a mézeskalácsról

Kiemelt kép: iStock

Exit mobile version