Tortát és kekszet is süthetünk karácsonyra lisztmentesen! 3 kipróbált recept

nlc | 2022. December 07.
Sütemény liszt nélkül? Minden nagymama a szívéhez kap e kitétel hallatán, pedig ma már alig akad olyan nagy családi étkezés, ahol ne merülne fel ez az igény. Az ételallergiától az ételérzékenység fokozatain át egészen az egyéni döntésig vezethet a lisztes ételek kerülése, sokan ugyanis meggyőződésből, önként nem fogyasztanak gluténtartalmú ételeket. A karácsony ettől még karácsony: három ünnepi édességet hoztunk el lisztmentesen.

Nem minden családban magától értődőek a liszttől fehér kis praclik az adventi hetekben. A lisztérzékenység és a gluténérzékenység, valamint speciális diéták miatt is kikerülhet a búzaliszt és minden gluténtartalmú élelmiszer egy háztartásból. Jó a rosszban, hogy míg évtizedekkel ezelőtt ez hatalmas lemondást jelentett, ma már rengeteg megoldás áll rendelkezésünkre.

A liszthelyettesítés alternatíváiról

Mi most három olyan receptet hoztunk, amelyek még gluténmentes lisztkeveréket sem tartalmaznak. Itt vannak helyette az úgynevezett maglisztek, azaz olajos magvak őrölt, olajtalanított verziója. Legnépszerűbb közülük a mandulaliszt, kókuszliszt, napraforgómagliszt, tökmagliszt, de meglepően sok alapanyagból előállítható gluténmentes liszt a sárgabarack magjától a mákon át a cirokig vagy a vörös szőlő héjáig. Nem a maglisztek csoportjába tartozik, de a rizsliszt is állandó eleme a gluténmentes konyháknak. Számolni kell vele, hogy csak rizsliszttel nagyon nehéz sütni – szétesik a tészta –, ezért csak bizonyos százalékban érdemes használni belőle. A gluténmentes zablisztnek már sokkal jobbak a sütési tulajdonságai.

Mi az alábbiakban csak mandulalisztet használtunk.

Kukorica, csicserborsó, lenmag és gluténmentes társaik / Fotó: bit245, Getty Images

Csupacsokitorta lisztmentesen

A gluténmentes édességek gyakran egész egyszerűen szárazak, nem kellemes a textúrájuk. Ebben a tortában az az extra, hogy belül szaftos és omlós, köszönhetően a tojásoknak, a vajnak és a felolvadt keserű csokoládé krémességének. Ha tehát a liszt- vagy gluténérzékenység tojásallergiával párosul, ami gyakori jelenség, nem működik ez a recept. Mindenki másnak, beleértve a nem lisztérzékenyeket is, fantasztikus édesség.

Nem lesz magas a torta, cserébe nagyon finom / Fotó: Milshot, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Lisztmentes máktorta, amihez sütő sem kell

A máktorta, amiről senki nem fogja számonkérni, hogy nem járt a sütőben. A vékony tésztaréteg szinte csak keretet ad a tortának, ami olyan könnyű és habos, mintha látott volna tejszínhabot. A könnyed állagot az útifűmaghéj adja neki, amivel nagyon vigyázzunk, mert ha nedves közegbe kerül, megszívja magát – ettől nő a térfogata –, és megszilárdul. Gyorsan kell tehát dolgoznunk vele, hogy valódi tortát kapjunk.

Senki nem azzal fog foglalkozni, hogy járt-e a sütőben / Fotó: Nemer-T, Getty Images

Hozzávalók:

A „tésztaréteghez”:

A krémhez:

Elkészítése:

Gluténmentes csokis keksz a karácsonyi díszdobozba

Ahogyan gyűlnek az adventi kekszek a fémdobozokban, úgy lehetünk biztosak benne, hogy egyre közelebb a karácsony. Ez a keksz azonban olyan finom, hogy félő, több adagot kell újra és újra lesütnünk belőle, hogy valóban karácsonyi nassolnivaló lehessen belőle. Ebben a receptben egyszerűen negyed kiló mandulát használunk liszt helyett, az eredmény pedig egy kellemesen csokis ropogtatnivaló.

Gyorsan fogy / Fotó: Jenner Images, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version