Ma már alig van család, aki ne lenne érintett: ha egy családtag laktóz- vagy tejcukorérzékeny, esetleg a vegán vagy paleo étrend mellett dönt, minden esetben kiesik az étkezéséből a tej és a tejtermékek. Gyakorlatilag minden boltban elérhetők, sőt akár otthon is készíthetők növényi „tejek”, amikkel pótolhatjuk a tejet és a tejszínt. A legelterjedtebb a mandulatej, rizstej, kókusztej, szójatej és zabtej, de meglepően sok alapanyagból készülhet növényi „tej”. A felkészültebb vegánok és tejérzékenyek tudják, hogy készülhet növényi „tej” akár dióból, törökmogyoróból, kesudióból, tönkölyből, kölesből, sőt kenderből is.
Nem minden édességhez szükséges persze a tej pótlása. Az alábbi receptek közül például a ragacsos panforte di Siena Toszkánából már a középkor óta tej nélkül készül, mézzel és minden földi jóval – nem véletlenül használták egykor fizetőeszközként is. Három tejmentes karácsonyi édesség receptje következik!
Toszkánából szeretettel: panforte di Siena
A gyárilag készült panfortét Olaszországszerte árulják az élelmiszerüzletek, a kézműves édességekért viszont érdemes felkeresni a pékségeket és cukrászdákat. Sienában október és december között folyamatosan kapható a jó minőségű panforte, ez az íz- és energiabomba, amelyet már az 1300-as évek óta számon tart az itáliai kultúrtörténet. Egykor a Jeruzsálembe tartó zarándokok tápláló étke volt, és az évszázadok alatt sem kopott ki az olasz étkezési kultúrából ez a tartósításra is remekül alkalmas, nem mellesleg csupa egészséges hozzávalóból készülő édesség.
Hozzávalók:
- 275 g olajos mag ízlés szerint, legalább 3-fajtából: pisztácia, mandula, dió, mogyoró, pekándió stb.
- 75 g búzaliszt
- 150 g citrusfélék kandírozott héja
- 80 g aszalt datolya
- 80 g aszalt füge
- 170 g porcukor (150 g a keverőtálba + 20 g a végén a tetejére szóráshoz)
- Ízlés szerint 4-6 evőkanál folyékony méz
- 2 evőkanál minőségi rum vagy sherry
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- ½ teáskanál kardamom
- 2 csipet őrölt szerecsendió
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
Elkészítése:
- Áztassuk be az aszalt datolyát annyi vízbe, hogy ellepje.
- Száraz serpenyőben pirítsuk meg a magvakat folyamatosan rázogatva úgy, hogy nem kapjanak oda.
- Vágódeszkán aprítsuk fel kb. félcentis darabokra a magvakat, majd egy keverőtálban a kimért liszttel és kandírozott héjakkal együtt keverjük össze.
- Vegyük ki a felpuhult datolyát a vízből, és egy konyhai robotgépben vagy aprítógépben dolgozzuk össze az aszalt fügével (ez már eleve puha).
- Tegyük át a masszát a keverőtálba a lisztes keverékhez, adjuk hozzá az alkoholt, mézet és a porcukorból 150 grammot. Ha túl száraz volna, kevés vízzel tegyük kezelhetőbbé.
- Öntsük át sütőpapírral kibélelt tepsibe, és teljesen dolgozzuk el simává a felületét.
- Előmelegített sütőben süssük 35-40 percig 180 °C-on.
- Hagyjuk kihűlni és megszilárdulni, majd porcukorral hintsük meg a tetejét!
Az abbahagyhatatlan pisztáciás-áfonyás vaníliás keksz
Csupán két extra hozzávaló gazdagítja a keksz alaptésztáját, de ezek addiktívvá is teszik. Az aszalt áfonya finoman fanyarkás íze és a pisztácia roppanóssága teszi ünnepivé ezt a mutatós fehér kekszet. Legjobban a fehércsoki áll neki jól, de persze nem marad 2023-ig a kekszes dobozunkban hagyományos csokiöntettel sem.
nlc. tipp tejmentes fehércsokihoz
Ma már minden nagyobb boltban kapható tejmentes táblás fehércsokoládé, ezzel a legegyszerűbb dolgozni. Mi a receptben mutatjuk a legkönnyebb házi fehércsokiöntet készítési módját is.
Hozzávalók a kekszhez:
- 200 g búzaliszt
- 3 tojás
- 180 g porcukor
- 80 g hámozott pisztácia
- 80 g aszalt áfonya
- Csapott teáskanál sütőpor
- 1 vaníliarúd kikapart belseje vagy 1 teáskanál tiszta vaníliakivonat
Hozzávalók a fehércsokis öntethez:
- 50 g kakaóvaj
- 50 g porcukor
- 60 ml növényi tej (pl. rizstej, kókusztej)
Elkészítése:
- Egy konyhai robotgép keverőtáljába mérjük ki a kekszhez szükséges, a tojáson kívül az összes hozzávalót.
- Robotgéppel keverjük addig, amíg a keverék finom morzsára nem hasonlít.
- Üssük hozzá a tojásokat is, és dolgozzuk tovább a masszát.
- Adjuk hozzá az áfonyát, és mozsárral (vagy folpack között, klopfolóval) törjük bele a pisztáciát is.
- Belisztezett felületen dolgozzuk a tésztát egyenletes állagú golyóvá.
- Két egyenlő részre osszuk szét a tésztát, nyújtsuk ki őket, kb. 2,5-3 cm-es vastagságúra.
- Formázzuk ki a tésztát kör, csillag vagy tetszés szerinti alakúra. A megmaradt tésztarészeket gyúrjuk egybe, nyújtsuk ki újra, és használjunk fel minél többet belőle.
- Béleljünk ki tepsit sütőpapírral, és helyezzük el rajta a kekszeket.
- 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük meg őket (addig, míg nem színeződik el a kekszek fehér színe!), és még akkor vegyük ki őket, amikor kicsit puhának tűnik a felülete, meg fog szilárdulni.
- A táblás fehércsokit gőzfürdő felett megolvasztjuk vagy a receptben szereplő hozzávalókat összeolvasztjuk és egyenletesen elkeverjük.
- Csíkokat rajzoljunk a kekszekre, megszórhatjuk még kis pisztáciatörettel.
- Hagyjuk szabad levegőn megszáradni, majd légmentesen záródó edényben tároljuk.
Puha karácsonyi sütemény mézeskalácsfűszerekkel
Az alábbi tejmentes sütemény a gyümölcskenyérnél puhább, de tele van gyümölcsökkel és diófélékkel. Isteni kísérő kávé vagy tea mellé. Önmagában is tömény és tartalmas, de igazi cukorfüggők egy kis lekvárt vagy mézet is tesznek rá. Süteményként is tálalhatjuk, de egy-egy köztes étkezést is kiválthatunk vele az ünnepek alatt.
- 80 dkg aszalt gyümölcs ízlés szerint vegyesen
- 175 g búzaliszt
- 175 g őrölt dió vagy mandula
- 175 g cukor
- 200 ml olívaolaj vagy étolaj
- 2 tojás
- 2 kezeletlen héjú bionarancs héja és leve
- 1 kezeletlen héjú bio citrom héja és leve
- 100 ml rum
- 4 csapott teáskanál mézeskalácsfűszer
- 1 vaníliarúd kikapart belseje vagy 1 teáskanál tiszta vaníliakivonat
- ½ teáskanál sütőpor
nlc. tipp: Készítsük el a saját mézeskalács-fűszerkeverékünket!
Összetevők: őrölt fahéj, szerecsendió, koriander, gyömbér, édeskömény, szegfűszeg, szegfűbors, ánizs, csillagánizs, kardamom, szecsuáni bors.
Elkészítése:
- Az aszalt gyümölcsöket válogassuk össze ízlésünk szerint. Kerülhet bele piros bogyós gyümölcs, sárgabarack, szilva, datolya és füge is aszalva. A nagyobb gyümölcsöket néhány centis darabokra vágjuk fel.
- Tegyük egy keverőtálba az aszalványokat, a citrusok héját és levét, az olajat, a tojásokat a cukrot és a rumot, és elegyítsük úgy, hogy ne törjük össze a gyümölcsöket.
- Egy 18 cm-es tortaformát béleljünk sütőpapírral, és öntsük bele a masszát.
- Előmelegített sütőben 160 °C-on süssük legalább 1,5 óráig. Tűvel szúrópróbával ellenőrizzük, mikor nem nyers már a belseje.