Ajándékok a konyhából: narancsdzsem

Szilágyi Éva | 2006. November 27.
Rokonaim, barátaim, munkatársaim tudják, hogy tõlem „édes” karácsonyi ajándékra számíthatnak. Bár ez inkább figyelmesség, mégis szeretik és értékelik, hogy idõt, energiát fordítottam rá.




Nem én találtam ki. Londonban egyik kolléganőm lepett meg először karácsonykor a narancsdzsemjével. A szigetországban hagyomány, hogy a reggeli toastot – pirítóst – vajjal és narancslekvárral fogyasztják. Köztudott, hogy az angolok ragaszkodnak a tradíciókhoz. A csemegeboltokban különböző márkájú narancsdzsemek kaphatók a legpatinásabb helyeken, például a Harrolds-nál óriási a választék, mégis sokan ma is maguk főzik a nagymama receptje szerint a narancsdzsemet.

Gyümölcsöket általában késő tavasztól kora őszig teszünk el. Kivétel a narancs, azt ugyanis télen kell befőzni. Vegyünk kezünkbe egy friss narancsot: a „megméretett és könnyűnek találtatott” itt a minőséget jelzi! A nemes, lédús, érett narancs ugyanis nehéz, amelyik könnyű, az belül rostos, íztelen. Vegyünk vékonyabb héjú gyümölcsöt, jó a „hálós” narancs is, de a vérnarancs, a jaffa nem erre a célra való. Ajánlatos egyszerre kis mennyiséget készíteni.

Hogyan készül?
1 kiló narancsot nagyon alaposan megmosunk, majd felkarikázzuk, a magokat eltávolítjuk, 5 literes üvegbe tesszük, hideg vizet öntünk rá, melyet három napig cserélünk. Ekkor a narancskarikákat metéltre vágjuk, és egy lábasban annyi vizet öntünk rá, hogy jól ellepje, majd megfőzzük. Ha megpuhult (kiveszünk egy-két darabot, és ujjunkkal kipróbáljuk, hogy puha-e már), akkor leszűrjük, közben 1 kiló cukorból szirupot főzünk, beletesszük a narancsot, belenyomjuk 2 narancs levét, majd együtt főzzük tovább addig, amíg egy kiskanállal kivéve, tányérra téve, meggyőződünk arról, hogy megkocsonyásodik. Végül üvegekbe töltjük, késhegynyi nátrium-benzonátot szórunk rá, lezárjuk, és száraz gőzbe helyezzük. Egy nap után a helyére tehetjük.
Ha ajándéknak készült, tetszetősen csomagoljuk, kicsinosítjuk. A karácsony reggeli vajas-narancsdzsemes kalács fenséges étel!
Exit mobile version