Milyen állatot ajándékozzunk?

Németh Zsolt | 2006. November 27.
Sokan gondolják, hogy a fenyõfa alá befér egy akvárium, tízforintos nagyságú kisteknõs, játékosan ugráló kiskutya, kismacska. Az emberek többsége bele sem gondol abba, hogy a most még parányi kedvenc pár év múlva mekkora méretet érhet el.




Legelső lépésben figyelembe kell venni az állat felnőttkori helyigényét, maximális várható méretét, tartási körülményeinek nehézségeit. S nem utolsó sorban a lakóhelyünkön való tarthatóságát. Ajánlatos szakkönyvek, hozzáértő kisállatkereskedők véleményét kikérni. Egyre több lehetőség van internetes tanácsadás megszerzésére is (lásd linkajánló).





Kis lakásba (főleg emeletes és panellakásba) semmiképpen nem ajánlható nagytestű kutya, több száz literes terráriumot igénylő hüllő, de ilyen helyre ideális egy közepes méretű akvárium, kistestű díszmadár, kisemlősök, esetleg egy házimacska.
Nagyobb lakásban nagyon szép térelválasztó lehet egy ízlésesen és szépen berendezett terrárium, akvárium, s ha a megfelelő lefedéséről is gondoskodunk, még pultként is szolgálhat. Nagyobb testű madarakat és kisemlősöket is el tudunk helyezni a szoba egyik sarkát kialakítva élettérnek.
Családi házban, illetve az udvarán szinte bármilyen méretű és fajtájú állat elhelyezhető az állattartási törvényeket figyelembe véve. A trópusi fajokat nyáron az udvaron elkészített nyári kifutóban lehet tartani, s télre a ház melege szolgáltathatja a megfelelő életkörülményeket.





A szakértelem sem elhanyagolható szempont. Példaként egy csinos kaméleon nagyon szép és bájos állatka, s helyigénye is minimális. Mégis táplálása és életkörülményeinek biztosítása olyan nehéz feladat, melyet mindenképp csak tapasztalt terrarista képes megvalósítani. Így gyermekeknek, illetve kezdő állattartók első állatának egyáltalán nem javasolható.





Általában ha trópusi hüllőt, kétéltűt vagy egyéb igényes, érzékeny állatot szeretnénk tartani, feltétlen kérjük ki tapasztalt terrarista, esetleg állatorvos tanácsát. Többek között, hogy az állat milyen betegségeket kaphat el, s ezek veszélyt jelentenek-e emberekre, kisgyermekekre. S ha valamilyen rendellenességet észlelünk, azonnal forduljunk segítségért, mert a súlyos betegségek kezdeti szakaszaikban többnyire még gyógyíthatóak, ha elhanyagoljuk, akkor előbb, utóbb az állat elvesztésére számíthatunk.

S utoljára nem árt a szomszédokkal egyeztetni, hisz egy zajos kisállat, kutya, vagy a szomszéd díszmadaraira vadászó házi cica nem feltétlenül jelent majd felhőtlen boldogságot a családnak.
Exit mobile version