Így lesz tökéletes a pontyfilé! – A Konyhafőnök sztárséfjének tuti módszere

F.C. | 2024. December 15.
Irdalási trükkök a Michelin-csillagos séftől.

A szálkákat senki sem szereti, ezért nem mindegy hogyan irdaljuk a halat. A Konyhafőnök sztárséfje, Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf egy pontyfilén mutatta meg a tökéletes irdalást.

Tóth Szilárd bevallotta, sokszor szokta hallani, hogy valaki azért nem eszik pontyot, mert túl szálkásnak tartja, pedig irdalással el lehet érni, hogy ne jelentsenek veszélyt a kritikus keresztszálkák.

Akár halászlevet készítünk, akár sütjük a halat, akkor is nyugodtan lehet alkalmazni ezt a technikát. Irdalás előtt azonban azt javasolja a sztárséf, hogy készítsünk egy só-cukor oldatot, mert akkor valójában nemcsak felületileg ízesítjük magát a halat, hanem beleszívódik ez a só-cukor oldat a hal húsába, és ezáltal ízesebb lesz a halunk.

Az oldathoz: 600 gramm vízhez rakjunk 200 gramm jeget (jeget keverjünk a sima vízhez, hogy minél hidegebb legyen az oldatunk), ehhez pedig rakjunk 80 gramm sót és 40 gramm cukrot. Tegyük a hűtőbe, és hagyjuk állni 20-30 percig. Amint kivettük, máris kezdődhet az irdalás az alábbi módszerrel:

Vágjuk teljesen bőrig a halat, és a lehető legközelebb legyenek egymáshoz a kis szeletek, de a bőrt magát ne vágjuk át. Nem kell attól tartani, hogy széthullanak, mert a só-cukor oldat miatt kicsit zselés állaga lesz a halnak. Amikor elérjük a kívánt halszelet-méretet, akkor levágjuk. Ezzel a technikával olyan vékonyra tudjuk vágni az Y-szálkákat a halhúsban, hogy ha utána elkészítjük bármilyen módon (akár rántva, akár sütve, akár halászlében), nem fogjuk észrevenni, és teljesen biztonságos, nem életveszélyes. 

Érdemes ezután a halszeleteket egy picit betenni a hűtőbe pihenni, hogy összeálljon. Amint kivettük, vágjuk végig a bőr alatt, és máris kész a halszeletünk.

Kiemelt fotó: Sajtóklub

Exit mobile version