Receptözön töltött húsokra

K.G. | 2014. December 13.
A karácsonyi vacsora a nagy cafat húsokról is szól, de nem feltétlenül kell csupán egy nagy darabban megsütnünk. Töltsük meg különlegességekkel inkább.

Lehet sertés vagy csirke az ünnepi asztalon a fő fogás, mindkét húshoz van sok ötletünk, hogyan és mivel töltsük meg őket, hogy még különlegesebb legyen a vacsora. A töltelékek terén csak a fantáziánk szabhat határt: gomba, máj, szalonna, sonka, sajt, tulajdonképpen az mehet bele a húsokba, amit csak megkívánunk, de azért végigtúrtam a cafeblog gasztrobloggereinek receptjeit, hogy minél több lehetőség közül választhassunk karácsonyra.

A Zsuzsi finomságai ellátott minket rendesen receptekkel, elsőként a sertésszűzhöz készül gombás töltelék, majd a sertésbordát sajttal és sonkával, a dagadót pedig csirkemájas finomsággal tölti meg.

Gombával töltött sertésszűz, csicsókapürével és lila káposztával

Hozzávalók:

A töltelékhez a gombát lecsepegtetjük, a petrezselymet megmossuk, megszárítjuk, majd finomra aprítjuk. Egy tálba tesszük a gombát a zölddel, majd hozzáadjuk a tejfölt, elkeverjük. Belekeverjük a reszelt sajtot, majd sózzuk, borsozzuk.

A recept folytatásáért kattints ide.

A dagadót Mohamama konyhájánál is megtaláltam, ahol a töltelékbe füstölt húsos szalonna került. A Tavola in piazza bloggere a karajba töltelékként pármai sonkát és diót tett, igazi ínyencként. A Tetovált lány konyhájánál is egyedi megoldással találkozhatunk, amikor ordát tölt a húsba és magvas bundában süti meg.

Fontinával, dióval és pármai sonkával töltött sertéskaraj

Hozzávalók:

A sajtot vastag szeletekre vágtam, a diót durvára törtem. A húsba öt hosszú, mély zsebet vágtam, ügyelve arra, hogy sem a végeket, sem az alját ne vágjam át. A húst kívül-belül alaposan bedörzsöltem frissen őrölt borssal, a zsebekbe fektettem a sajtszeleteket, egy-egy evőkanálnyi durvára tört dióbelet, és mindegyik zsebet betömködtem sonkával.

A recept folytatásáért kattints ide.

A szárnyashúsok terén a legbővebb választékot Csak a Puffinnál és a Tetovált lány konyhájában leltem. Csak a Puffin pulykamellet és csirkecombot is tölt az ünnepekre. A pulykamell konyakos aszalt gyümölcsöket kap, a csirkecombban pedig tojásos-petrezselymes tölteléket találunk.

Aszalt gyümölcsös pulykamell

Hozzávalók:

1. Az aszalt gyümölcsöket meglocsoljuk fehérborral/konyakkal és 30-40 percig állni hagyjuk.

2. A pulykamellfilét ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, vékonyra klopfoljuk, és sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük.

A recept folytatásáért kattints ide.

A Tetovált lány konyháján csupa különlegességgel találkozunk. A szalonnás juhtúróval töltött csirkecomb pont úgy hangzik például, mintha a sztrapacska és a sült csirke házasságot kötne, míg a fetás-tökmagos sütőtökpürés töltelék olyan ünnepet ígér, ami igazán emlékezetes marad mindenkinek.

Mázas karácsonyi töltött csirke fetás-tökmagos sütőtökpürével

Hozzávalók:

A csirkemellfilét, ahol vastag, bevágjuk, kihajtjuk, kissé kiklopfoljuk. Kiterítjük magunk elé, sózzuk, borsozzuk a belső felét. A gesztenyét pürésítjük, hozzákeverjük a mazsolát és a félcentis kockákra vágott sajtot. Kissé sózzuk, borsozzuk a masszát, óvatosan összekeverjük, nehogy a sajt összetörjön.

A recept folytatásáért kattints ide.

Exit mobile version