Póréhagymába csomagolt lazac
Hozzávalók:
- 1 csomag durva szemű só
- 1 csokor friss kakukkfű
- 8 tojásfehérje
- 1 nagyobb rúd póréhagyma
- 2 narancs reszelt héja
- 1 marék rózsabors
- 1 egész, tisztított lazacfilé
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!
A póréhagymát hosszában vágjuk ketté, mossuk meg, majd 2 percre tegyük bele forrásban levő vízbe. 2 perc után vegyük ki és tegyük nagyon hideg (jeges) vízbe, majd tegyük ki a póréhagymalapokat száradni!
Egy tálban keverjük össze a sót, az apróra zúzott borsot és a narancs héját, adjuk hozzá a tojásfehérjét és keverjük jól össze.
A hal hasát szórjuk meg kakukkfűvel, majd a fejétől kezdve egészen a farkáig, csavarjuk póréhagymába!
A sós masszánk egy részét öntsük egy sütőpapírral bélelt keskeny tepsibe, helyezzük rá a halat, majd öntsük rá a maradék masszáz úgy, hogy a hal fejét és farkát ne fedje!
Helyezzük be a sütőbe és addig süssük (40-45 perc), amíg a sókéreg kemény és szép aranybarna nem lesz.
Amint elkészült a kemény bunda, kés segítségével törjük fel a sókérget és távolítsuk el.
A halat hollandi mártással tálaljuk!
Pulykarolád à la Martha Stewart
Hozzávalók:
- durva szemű só
- 2 dl csirke alaplé
- 1,5 kg pulykamellfilé
- 2-3 marék pisztácia
- 1 tk. őrölt zsálya
- 2 tk. őrölt oregánó
- 1 zellerszár
- 2 ek. vaj
- 1 tk. őrölt kakukkfű
- frissen őrölt bors
- 20 dkg bacon
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb vöröshagyma
- 2-3 marék mazsola
- 0,5 kg rozskenyér
Elkészítés
A kenyér héját vágjuk le, a kenyeret szeleteljük fel, és vágjuk kockára!
A sütőt melegítsük elő 190 fokra, egy tepsire helyezzük rá a kenyérkockákat, 10 percre rakjuk be a sütőbe, míg aranybarnák nem lesznek; majd helyezzük egy tálba!
A pulykamellet egy nagy szeletté vágjuk majd nyissuk szét, óvatosan klopfoljuk ki. Sózzuk, borsozzuk!
A vajat egy serpenyőben olvasszuk fel, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, zellert, a préselt fokhagymát, a fűszereket és egy fél teáskanál sót. Körülbelül 5 percig főzzük, majd öntsük rá a pirított kenyérre! Adjuk hozzá az alaplevet, a felaprított mazsolát, pisztáciát, majd jól dolgozzuk össze. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk!
A pulykára tegyük rá a tölteléket, majd tekerjük fel, akár egy szőnyeget, amit aztán csavarjunk be a vékony baconszeletekkel! (Ha szükséges, fogvájóval, fém nyárssal, spárgával rögzítsük)!
Tegyük be a sütőbe, majd süssük 1 óra 10 percen keresztül! Pihentessük 15 percet mielőtt felszeleteljük!
Martha Stewart-féle puncs
Hozzávalók:
- 2 rúd fahéj
- 1 narancs
- kisebb darab reszelt gyömbér
- 1 alma
- 4 dl rum
- 2 liter cider
Elkészítés
Egy nagy lábasba öntsük bele az almabort, adjuk hozzá a meghámozott, feldarabolt almát és narancsot, a fahéjat és a gyömbért! Forraljuk fel, majd főzzük még 5 percig takaréklángon! Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a rumot!
Forrón tálaljuk!
forrás: Martha Stewart
Martha Stewart az NLCafén!
- Könnyű és izgalmas: Martha Stewart karácsonyi menüje
- Vagányak, huncutok és büszkék: ők a világ leghíresebb nagymamái