Jamie Olivert sok mindenért szeretjük, de legfőképpen azért, mert még a legbonyolultabbnak tűnő recepteket is úgy mutatja be, hogy mi magunk is elhisszük, hogy el tudjuk azokat készíteni. Lehet, hogy nem pont olyan gyorsan és szépen, de végül tényleg mindig működnek a receptjei, trükkjei: soha nem hagyott még cserben. Természetesen Jamie karácsonykor is elemében van, így mi is összeállítottunk egy ünnepi menüt kedvenc sztárséfünk karácsonyi receptjeiből.
Kék sajtos-spenótos töltött gomba
Hozzávalók:
- 40 dkg spenót
- 1 kis fej vöröshagyma
- 10 dkg gorgonzola
- 500 g Portobello gomba (vagy esetleg nagyobb fejű csiperke)
- extra szűz olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- A gombát megtisztítjuk, törzsét eltávolítjuk, és a gombafejeket egy olívaolajjal vékonyan megkent sütőtálba tesszük.
- A vöröshagymát apróra vágjuk, és kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a spenótot és a szétnyomott fokhagymát, és 5-7 percig fonnyasztjuk.
- A gombafejeket megtöltjük a spenótos keverékkel, rámorzsoljuk a gorgonzolát, és 200 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.
Fűszeres karácsonyi sült csirke
Hozzávalók:
- 1 nagy (3-4 kg-os) egész csirke
- néhány ág kakukkfű
- néhány ág rozmaring
- néhány ág zsálya
- 2 fej vöröshagyma
- 2 db sárgarépa
- 2 szárzeller
- 4 db friss babérlevél
- 1 fej fokhagyma
- 500 g csirkeszárny
- 150 ml fehérbor
- 1 liter csirkealaplé
- kevés olívaolaj
- 2 evőkanál liszt
A fűszeres vajhoz:
- 75 g szárított vargánya
- 250 g vaj
- 2 db citrom
- 1 szerecsendió (reszelésre)
- 3 gerezd fokhagyma
- kis adag kakukkfű
- 9 szelet szalonna
1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra, a csirkét kitesszük a pultra (hogy ne közvetlenül a hűtőből kerüljön a sütőbe).
2. Elkészítjük a fűszeres vajat. A vargányát egy tálba tesszük, forrásban lévő vizet öntünk rá, és állni hagyjuk 5 percig. Ha letelt az idő, a vargányát lecsepegtetve kiszedjük, de megtartjuk a levét is.
3. A puha vajhoz hozzáadjuk a citrom reszelt héját, belereszeljük a szerecsendió felét, és a szétnyomott fokhagymát. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, a szalonnadarabokat és a vargányát, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük. Ha kész, kettéosztjuk, és használatig hűtőbe tesszük.
4. A csirkét magunk elé tesszük, és óvatosan a bőre alá kenjük a vajat úgy, hogy mindenhol bevonja. Ha marad a vajból, a csirke külsejére is kenünk belőle.
5. A citromokat félbevágjuk, és megtömjük vele a csirkét a kakukkfű-, zsálya-, rozmaringágakkal együtt.
6. A vöröshagymát meghámozzuk és félbevágjuk, a répát és a zellert megpucoljuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A zöldségeket egy nagy tepsibe halmozzuk, hozzáadjuk a csirkeszárnyakat, az egész fokhagymagerezdeket és a babérleveleket.
7. A csirkét a zöldségkupacra tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk-borsozzuk.
8. Kb. 2 órán át sütjük, akkor jó, ha szépen megpirult a csirke. Ha szükséges, időközben önthetünk alá egy kis vizet, hogy a zöldségek ne égjenek meg.
9. A csirkét egy vágódeszkára tesszük, letakarjuk alufóliával és egy konyharuhával, és pihentetjük 15 percig.
10. A tepsiben visszamaradt zsiradékot egy serpenyőbe kanalazzuk, felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet – folyamatos kevergetés mellett –, majd felöntjük a borral és az alaplével, és besűrítjük.
11. A csirkét a mártással és Jamie tökéletes tepsis krumplijával tálaljuk.
Csokis-karamelles pavlova
Hozzávalók:
- 4 nagy tojás
- 200 g barna cukor
- 1 csipet só
A tetejére:
- 20 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál tejszín
- Dulce de leche karamellkrém (vagy 1 tubus sűrített tej befőttesüvegbe zárva, és megfőzve – karamellkrém lesz belőle)
- csokoládédarabok
1. Előmelegítjük a sütőt 150 fokra, és kibélelünk egy 40×25 cm-es tepsit sütőpapírral.
2. A tojásfehérjéket egy tálba tesszük, és közepes fokozaton addig verjük, míg a fehérjében hegyes, kemény csúcsok keletkeznek. Ekkor hozzáadjuk a cukrot és egy csipetnyi sót, és tovább verjük nagyobb fokozaton, míg teljesen fehér és fényes nem lesz a hab.
3. A habot a sütőpapírra kanalazzuk, több kisebb vagy egy nagy kör alakot formázva. Az előmelegített sütőbe toljuk, és 60 percig sütjük, míg a külseje ropogós lesz, de a belseje még kicsit puha és ragacsos. Ha kész, hűlni hagyjuk.
4. A csokoládét egy evőkanál tejszínnel megolvasztjuk.
5. A kihűlt habcsókalapot tálcára helyezzük, meglocsoljuk az olvasztott csokoládéval és a karamellszósszal, és csokidarabokat szórunk a tetejére.