A nehéz karácsonyi ételek után bejgli helyett jobban esik valami könnyű pohárdesszert, lehetőleg jó krémes, és persze az sem árt, ha van benne egy kis alkoholos csavar is. Ez a tojáslikőrös pohárkrém talán kicsit bonyolultnak tűnik, de megéri belevágni – a végeredmény garantált siker lesz!
Hozzávalók:
- 1 konzerv sűrített tej
- 1 és fél csésze zsíros tej
- 3 evőkanál melasz
- 1 és 1/4 teáskanál frissen őrölt szerecsendió
- 1/3 csésze brandy
- 10 teáskanál só
- 4 nagy tojás sárgája
- 2 és 1/4 evőkanál kukoricaszirup
- 25 db gyömbéres keksz
- 3/4 csésze zsíros tejszín
- 1 és 1/2 teáskanál porcukor
Elkészítés:
1. Először készítsük el a tojáslikőrös krémet! Ehhez töltsünk meg egy nagy edényt jeges vízzel, és tegyük félre. A sűrített tejet 1 csésze tejjel, a melasszal, a brandyvel és a fűszerekkel forraljuk össze folyamatos kevergetés mellett, majd vegyük le a tűzről!
2. Keverjük össze a 4 tojássárgáját a 1/4 csésze tejjel, majd a forró keverékből 1/4 csészét forgassuk a tojásokba!
3. Egy közepes tálban keverjük össze a kukoricaszirupot a maradék tejjel, majd gyorsan keverjük a forró keverékbe!
4. Tegyük vissza az alkoholos, sűrített tejes forró keveréket főni, majd ha összeforrt, vegyük le, és adjuk hozzá a tojásos keveréket!
5. Lassú tűzön főzzük, amíg be nem sűrűsödik – ha már eléggé krémes az állaga, vonjuk be szorosan fóliával, és tegyük a jeges vízbe hűlni.
6. Közben a tejszínt és a porcukrot verjük lágy habbá, a kekszet pedig törjük apró darabokra.
7. A desszert összeállításához rétegezzük egy pohárban a kekszet, a likőrös pudingot és a tejszínből készült krémet, míg meg nem töltjük a kijelölt poharakat!
Még több isteni karácsonyi pohárkrém az NLCafén:
- Mentsd el most, jól fog jönni a karácsonyi hajrában: gyors csokis pohárkrém
- Hagyományos karácsonyi desszertek pohárban