Ez a sertés rilettes, és kacsamáj terrine pazar finomság lehet az ünnepi asztalon friss kenyérrel, vagy puha kaláccsal. A Spektrum Home csatorna Adventi készülődés műsorában Harmath Csaba szuper receptekkel lepte meg a nézőket, melyeket most nálunk is megnézhettek!
Sertés rillettes
Hozzávalók:
- 1,5 kg sertésoldalas, szép húsos
- 2 közepes fej hagyma
- 1 fej fokhagyma
- só
- fekete bors
- friss kakukkfű
- babérlevél
- 1,5 kg sertészsír
Az oldalast daraboljuk, besózzuk és egy napig állni hagyjuk a hűtőben. Másnap olvasztott zsírban fokhagyma, bors, babérlevél és kakukkfű társaságában lassan megabáljuk. Utána még melegen a húst a csontról és a porcogókról leszedjük, letépkedjük, késsel összevagdaljuk, majd egy keverőben kicsit szálasra keverjük kevés zsírral és a saját pecsenyelevével.
Üvegbe töltjük és felöntjük zsírral, lehet zárásnak egy babérlevelet is rátenni a rilettes-re.
Kacsamáj terrine
Hozzávalók:
- zsíros kacsamáj, kb. 500-550 gramm
- só
- bors
- kínai ötfűszer keverék (fahéj, szegfűszeg, édeskömény mag, csillagánizs és szecsuáni bors keveréke)
- 1 dl konyak
- 1 kalács
- 10 dkg vaj
A szobahőmérsékletű májat kierezzük, majd fűszerezzük sóval és borssal, esetleg kínai ötfűszer keverékkel. Konyakot vagy más alkoholt (whiskeyt vagy tokaji édes bort) öntünk az üveg aljába, nagyon szorosan beletöltjük, színültig beletömködjük a májat, majd lezárjuk az üveget. Egy nagy lábos aljába konyharuhát teszünk (és majd az üvegek közé is, ha többet készítünk, hogy ne koccanjanak egymásnak) erre tesszük az üveget, felöntjük annyi hideg vízzel, ami ellepi, felforraljuk és 30 percig főzzük. Kivesszük a vízből, hagyjuk kihűlni, utána mehet a hűtőbe, ahol több hónapig is eláll.
Finomságok házilag!
- Pástétomok házilag – jobb lesz, mint a bolti!
- Legyen idén Rákóczi-túrós a karácsonyi desszert!
- Így kell a kacsát megsütni – a kívül ropogós, belül omlós hús tuti receptje