A legtutibb házi pástétomok karácsonyra

nlc | 2020. December 10.

Ez a sertés rilettes, és kacsamáj terrine pazar finomság lehet az ünnepi asztalon friss kenyérrel, vagy puha kaláccsal. A Spektrum Home csatorna Adventi készülődés műsorában Harmath Csaba szuper receptekkel lepte meg a nézőket, melyeket most nálunk is megnézhettek! 

Sertés rillettes

Hozzávalók:

Az oldalast daraboljuk, besózzuk és egy napig állni hagyjuk a hűtőben. Másnap olvasztott zsírban fokhagyma, bors, babérlevél és kakukkfű társaságában lassan megabáljuk. Utána még melegen a húst a csontról és a porcogókról leszedjük, letépkedjük, késsel összevagdaljuk, majd egy keverőben kicsit szálasra keverjük kevés zsírral és a saját pecsenyelevével.

Üvegbe töltjük és felöntjük zsírral, lehet zárásnak egy babérlevelet is rátenni a rilettes-re.

Mennyei házi pástétomok (Fotó: Spektrum)

Kacsamáj terrine

Hozzávalók:

A szobahőmérsékletű májat kierezzük, majd fűszerezzük sóval és borssal, esetleg kínai ötfűszer keverékkel. Konyakot vagy más alkoholt (whiskeyt vagy tokaji édes bort) öntünk az üveg aljába, nagyon szorosan beletöltjük, színültig beletömködjük a májat, majd lezárjuk az üveget. Egy nagy lábos aljába konyharuhát teszünk (és majd az üvegek közé is, ha többet készítünk, hogy ne koccanjanak egymásnak) erre tesszük az üveget, felöntjük annyi hideg vízzel, ami ellepi, felforraljuk és 30 percig főzzük. Kivesszük a vízből, hagyjuk kihűlni, utána mehet a hűtőbe, ahol több hónapig is eláll.

Finomságok házilag!

Exit mobile version