A tökéletes dinsztelt káposzta receptje nem nagy ördöngösség

nlc | 2020. December 15.
Egyszerre édes és savanyú, ínycsiklandó: ilyen a tökéletes, karamellízalt dinsztelt káposzta. De mi a titka?

A közkedvelt köret nem hiányozhat az ünnepi asztalról sem, hiszen kiváló körete a sülteknek, kacsa, liba és disznótoros mellé is jól illik a karamellizált, fűszerekkel és borral feldobott vörös káposzta. Mielőtt azonban a tökéletes dinsztelt káposzta receptjét részleteznénk, arról sem árt szót ejtenünk, hogy a lila vagy vörös káposzta nemcsak finom, hanem mennyire egészséges is, hiszen a lila zöldségben élelmi rostok, jó minőségű szénhidrátok, sok vitamin, kálium, vas, és egyéb nélkülözhetetlen ásványi anyagok is vannak. Mivel antioxidánsokban gazdag, a bőrre is jó hatással van, pontosabban segíthet az öregedés látványos folyamatát lassítani. Ehetjük salátaként is, de az egyik legnépszerűbb és legfinomabb formája párolva készül el. 

Párolt lila káposzta főzése (Fotó: Profimedia)

Nincs nagy titok

Nem kell ahhoz különleges séfnek lennünk, hogy tökéletes dinsztelt káposzta kerüljön az asztalra, csak oda kell figyelnünk a fűszerek, a savanyú és édes íz megfelelő arányára.

Hozzávalók:

Mutatjuk a tökéletes párolt káposzta receptjét, lépésről lépésre:

  1. Válasszunk egy nagyobb, keményebb káposztát válassz. A külső levelei szedjük le, mossuk meg, a torzsáját vágjuk ki, és vékonyan szeljük fel, vagy egy konyhai robotgép káposztareszelő korongjával reszeljük le. Enyhén sózzuk meg és pihentessük 30 percet.
  2. A levet eresztett káposztát facsarjuk alaposan ki.  Ezután egy fazékban kezdjük el melegíteni az olívaolajat. Mikor már kellően felforrósodott, adagoljuk hozzá a lila hagymát. Pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a barna cukrot, és gyakori kevergetés közben karamellízaljuk, vagyis pirítsuk aranybarnára.
  3. Adagoljuk hozzá a kifacsart lila káposztát, az almát, egy pici vizet. Ezután fedő alatt pároljuk 40 percig, közben kóstolgassuk, és ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, köménymagot, amit hiányolunk. Ha megpuhult, öntsük hozzá a bort és hagyjuk még ott öt percig. 

Párolt lila káposzta almával (Fotó: Profimedia)

Még több finomság karácsonyra, vegáknak is:

Kiemelt kép: Instagram

Exit mobile version