Tökéletes tiramisu nyers tojás nélkül – a recept, amivel biztosra mehetsz

Belső Olga | 2024. December 06.
A tiramisu egyszerre két problémára is megoldást jelent szilveszterkor. Mutatjuk a tojásmentes verziót, nehogy baj legyen.

A tiramisu nem éppen egy hagyományos ünnepi édesség, a praktikum viszont mégis azzá teszi, a benne lévő kávé ugyanis jótékonyan képes feldobni a vidám társas eseményeket. Mindent egybevetve egy zseni volt, aki kitalálta, hogy karácsonykor és szilveszterkor és minden kapcsolódó céges, baráti és karácsonyi mókán tiramisut kell enni. Annál is inkább, mert tényleg pillanatok alatt készen van, az embernek szinte hiányérzete marad, olyan gyorsan: még hozzá se kezdett, már el is készült.

A tiramisunak sokféle változata van, én szintén nem az eredetit szoktam készíteni, hanem egy tojásmentes verziót. Ez szintén nagyon praktikus ötlet szilveszterkor, ugyanis a bulik, hogy finoman fejezzem ki magam, nem pont arról híresek, hogy akkurátusan betartják a hűtőláncot, arra meg semmi szükség, hogy a szobahőmérsékleten pihenő nyers tojás megbokrosodjon a szervezetünkben.

Ezek után már tényleg csak egy tetszetős, lehetőleg átlátszó üvegtálra van szükségünk, amiben pompázhat az édesség, az elkészítéshez meg egy jó habverőre, és kezdődhet a süti összerakása. Sütni nem kell, sőt, túl sokat bütykölni sem.

Azt viszont kalkuláljuk bele, hogy az érési időt nem ússzuk meg. Tálalás előtt legalább fél napot pihennie kell a hűtőszekrényben, hogy a piskóta mindenhol megpuhuljon és összeérjenek az ízek.

Tiramisu

Valahogy így. Mindenki szed magának a tálból Fotó: Repinanatoli – Getty Images

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Lefőzzük a kávét. Közben, ha robotgépünk van, elindíthatjuk a tejszínhab verést, majd félúton beletesszük a mascarponét, a porcukrot és a vaníliát. Innentől kezdve pár másodperc alatt kész is a krém.
  2. A kávét beleöntjük egy akkora tálba, amiben vízszintesen elfér egy babapiskóta (és hozzáöntjük a rumot). A babapiskótákat egy pillanatra belemártjuk a kávéba, majd belerakjuk a tiramisus üvegtálba. Kirakjuk vele a tál alját. Most jön egy réteg krém, majd újra egy réteg kávéba mártott savoiardi, majd újra krém, és így tovább. Osszuk be úgy a hozzávalókat, hogy egyenletesek legyenek a rétegek, ez a tál méretétől függ leginkább.
  3. A tetejére krém kerül.
  4. Végül lefedjük fóliával és betesszük legalább 3-4 órára, de inkább több időre a hűtőbe, összeérni.
  5. Tálalás előtt megszórjuk a tetejét holland (keserű) kakaóporral. A legjobb, ha teaszűrőn át szórjuk, így szép, egyenletes lesz.

Tegyünk a tálba egy kanalat, mellé kisebb tálkákat, és mindenki kiszolgálhatja magát. Két legyet ütöttünk egy csapásra: süti is van, kávé is van, mégsem fáradtunk el.

Exit mobile version