Szakácskönyvek a Polc.hu kínálatában

nlc | 2010. November 16.
Ismerkedj meg a Polc.hu különleges szakácskönyv kínálatával!

 

99 magyaros étel

33 színes ételfotóval
Lajos Mari, Hemző Károly
Sanoma Budapest Kiadó
nők lapja műhely sorozat

99 magyaros étel receptje 33 csodálatos ételfotóval.

 

 

 

 

99 új leves

33 színes ételfotóval
Lajos Mari
, Hemző Károly
Sanoma Budapest Kiadó
nők lapja műhely sorozat

“Több, mint 20 éve jelent meg “99 Leves” című könyvünk, amelynek folytatását már régóta tervezzük, ugyanis azóta több kötetre elegendő jobbnál jobb, vadonatúj leves főtt a fazekamban – ezek receptjét szerettem volna megosztani olvasóinkkal.
Természetesen ebből a könyvből sem maradhattak ki az alapreceptek – némelyiket kissé “szájbarágósan” mondom, de úgy vélem, nem fölöslegesen, hiszen aki tudja, tudja, aki azonban nem, annak biztonságot, segítséget jelent.” (A szerzők)

 

99 krumplis étel

33 színes ételfotóval
Lajos Mari, Hemző Károly
Sanoma Budapest Kiadó
nők lapja műhely sorozat

Amikor Kolumbusz nyomdokában útra keltek az aranyra éhes spanyol és portugál konkvisztádorok Dél-Amerika, az “El Dorado” felé, termesztésen nem sejthették, hogy az Andok égbe nyúló hegyei között az aranynál is értékesebb kincset lelnek: a “papá”-t, a “földi almát”, amely majd embermilliókat fog megmenteni az éhhaláltól. Nyolcezer éves perui sziklareliefek árulkodnak történelem előtti létezéséről és bizonyítják, hogy az “indios” nagyon is jól tudták: istenek ajándéka a csúnyácska alma.
A Spanyolországba érkezett első krumplipéldányok osztatlan sikertelenséget arattak. A gumó alaktalan volt, leprás végtagokra emlékeztetett, az íze kesernyésnek tetszett (nem mindenki tudta, hogy meg kell sütni-főzni), a kihajtott növénynél láttak már szebbet, virágai jelentéktelenek, sőt mérgezőek voltak. Követek, futárok, diplomaták, sőt kalózok szanaszét hordták ugyan Európában és az Újvilágban a krumplit, de mégis 2-300 év kellett ahhoz, hogy pápai áldással, fejedelmi parancsra és némi furfanggal valóban elindulhasson világ körüli hódító útjára.

 

99 csirke és pulykaétel

33 színes ételfotóval
Lajos Mari
, Hemző Károly
Sanoma Budapest Kiadó
nők lapja műhely sorozat

A kötet – néhány klasszikus kivételével – jobbára a hagyományostól eltérő ételek receptjét adja közre, melyek a hozzávalók tekintetében is a könnyebb, kímélő, ízletes-fűszeres konyhavezetés irányába mutatnak. A fehér szárnyashúsok – a megszokott köreteken (krumpli, rizs, tésztafélék) és zöldségeken kívül – nagyon jól harmonizálnak a gyümölcsökkel, továbbá az egzotikus, távol-keleti konyhák kissé különös, édes-savanyú-csípős ízeivel. A receptek arra valók, hogy kedvet-étvágyat csináljanak a saját ízlésünk szerint megalkotott ételek elkészítéséhez.

 

 

99 zöldségtál

33 színes ételfotóval
Lajos Mari, Hemző Károly
Sanoma Budapest Kiadó
nők lapja műhely sorozat

Amikor megjelenik a piacokon a sokféle zöldség, és a káprázatos látvány még a megrögzött “nem főzőket” is elveik feladására csábítja, gyakran elhangzik a kérdés: “Gyönyörű, de mit főzzek belőle?” Segítek: aszerint, hogy mivel társítjuk és mennyit készítünk belőle, kitűnő hideg vagy meleg előételeket, salátaféléket, vendégváró ínyencfalatkákat, különleges köreteket vagy éppenséggel komoly főételeket alkothatunk. Induljunk ki abból, hogy minden zöldséget valamilyen módon meg lehet “bűvölni”: az egyiket megtölthetjük, a másikat felaprózva-rétegezve lerakhatjuk, a harmadikat göngyölhetjük-formázhatjuk – melyik mire alkalmas. A variációk száma szinte végtelen: jókedv, fantázia és némi hozzávaló kérdése, hiszen tölteléknek, “rétegnek” használhatunk más zöldségféléket, húst, halat, túrót, sajtot, tésztát, előző napi maradékot, mindent, ami eszünkbe jut és ízlésünk szerint való.
A zöldséges ételek szeretik a karakteres, de szelíd, kímélő fűszereket, kivált a friss, zöld fűszernövényeket. Azokból sem szabad azonban sokat használni, mert vétek volna elnyomni a zöldség természetes ízét, amelyre érdemes vigyázni oly módon is, hogy nem főzzük-sütjük agyon!

99 palacsinta

33 színes ételfotóval
Lajos Mari, Hemző Károly
Sanoma Budapest Kiadó
nők lapja műhely sorozat

“Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a palacsintát. Ki édes, ki sós töltelékkel, összehajtva, feltekerve, batyunak formázva, rakottasként, metéltre vágva vagy tortaszerűen egymásra csúsztatva – falatka, előétel, levesbetét, köret, egytálétel, desszert vagy fenséges torta formájában. A variációk száma szinte végtelen, mindenkit arra buzdítanék, hogy kísérletezzen, alkosson új változatokat, saját specialitásokat.” (Lajos Mari)

 

Exit mobile version