A sztívia a jázminpakóca leveléből készült, a nádcukornál akár 200-300-szor édesebb, kalóriamentes édesítő. A fogyasztása azonban kellemetlen tüneteket is okozhat a parlagfűre allergiásoknál.
A növényből kivont édesítőszer fogyasztása a keresztallergia miatt jelenthet problémát az arra érzékenyeknél. Keresztallergia bizonyos anyagok szerkezeti hasonlósága miatt jön létre. Ha nagyon kicsi az eltérés a két anyag között, előfordulhat, hogy a szervezet mindkettőre allergiás tünetekkel reagál, de ne tüsszögésre gondoljunk ilyenkor: a keresztallergiának az orális allergia-szindróma megjelenésében van szerepe.
Az orális allergia kialakulása során – ahogyan a neve is mutatja – az allergiás tünetek először a szájban jelentkeznek. Az elfogyasztott ételre a betegnél viszketés, ajak- és nyelvduzzanat, garatvizenyő és hasi görcs alakul ki, ritkán az allergiás reakció legsúlyosabb formája, az anafilaxia is előfordul.
A növényből készült édesítőszer fogyasztása a parlagfű-allergiások mellett a krizantémre, a körömvirágra és a százszorszépre allergiásoknál is tüneteket okozhat.
Fontos, hogy a keresztallergia nem minden allergiás betegnél jelentkezik: a parlagfű-allergiások megközelítőleg 10 százaléka mutat keresztallergiát. Aki azonban tudja, hogy mire allergiás, annak érdemes ismernie a keresztallergiát okozó élelmiszereket is, és azok fogyasztását mellőznie, amennyiben az orális allergia szindróma tüneteit észlelte magán. Parlagfű-allergiások esetében a görögdinnye, a sárgadinnye, paradicsom és az uborka is panaszokat okozhat.
Forrás: allergiakozpont.hu