Mielőtt ítélkeznél az ápolók felett!

Ápolónő | 2015. Október 05.
"Mély hittel érzem, azért születtünk e világra, mert küldetésünk van: embertársainkon segíteni, támogatni őket életük egy meghatározott, létüket veszélyeztető szakaszában." – Az "Ápolónő – egy nővér mindennapjai" blog egy bejegyzését olvashatod.

 

Úgy vélem, csakis egyszer élhetjük meg az életet. Ha tehát akad bennem jóság, amit kimutathatok, vagy akad olyan jó cselekedet, amellyel megkönnyíthetem bármely embertársam életét, most kell megtennem, nem késlekedhetem, vagy feledkezhetem meg erről, hiszen soha többé nem fogok erre járni.

 William Penn e gyönyörű és igaz idézetét találtam ahhoz, amiről ma írni akarok. Lehetne akár egy jelmondata az ápolói, gyógyító hivatás gyakorlóinak – annak a gondolkodásnak, mely hűen tükrözi: Ezek talán mi vagyunk!

Mély hittel érzem, azért születtünk e világra, mert küldetésünk van: embertársainkon segíteni, támogatni őket életük egy meghatározott, létüket veszélyeztető szakaszában.

Soha nem látott erkölcsi mélyponton vagyunk, és szomorúan veszem tudomásul olykor: bármerre fordulunk, egyszerűen nem értik, mire gondolunk, mit szeretnénk, miért kapaszkodunk görcsösen egy vészharang vastag, fonott kötelékébe, és miért kongatjuk napról napra erősebben.

Egyre érezhetőbb az elkeseredettség, a fájdalom lelkünkben, amely lassan belülről felemészt. Mi mindannyian tiszteljük és szeretjük az ápolói hivatásunkat, de sajnos egyre nehezebb, folyamatosan romló körülményekkel, társadalmi kirekesztettséggel nézünk szembe, és nem értjük, miért. Félünk kimondani gondolatainkat, rettegünk, ha szólunk, elveszítjük munkánkat, rosszabb esetben erkölcsi biztonságunkat. Már lassan ott tartunk, hogy unottan veszi tudomásul a társadalom: “Ezek már megint sírnak!”

De én most feltennék pár kérdést. Mielőtt ítélkeznénk, üljünk le, vegyük körbe magunkat nyugtató csenddel, hunyjuk le a szemünket, tegyük szívünkre a kezünket, és érezzük át, majd válaszoljunk őszintén magunknak:

Számtalan kérdésem lenne még…

Tudnál-e vajon ember maradni az embertelenségben, vidám családanya/családapa lenni ennyi kegyetlen sorsot látván? Tudnál-e töretlen hittel a jövőbe nézni, és minden napodon másokért is élni?

Becsüljük meg azokat, akiknél  az IGEN válasz veleszületett, és bántás helyett támogassuk őket! Ha kinyitják a lelkük kapuját, és végső elkeseredésükben a társadalom segítségét kérik, adjuk meg nekik. Hiszen értünk születtek ők, itt és most van rá lehetőségük, hogy bennünket, embereket szolgáljanak!

Keressük meg együtt az ország kedvenc ápolóját! Várjuk a jelöléseket október 26-áig!
 

A bejegyzés az Ápolónő – Egy nővér mindennapjai blogon jelent meg!

 

Ápolók az NLCafén!

Exit mobile version