Répás receptek kicsiknek

Sződy Judit | 2002. Február 26.

Sárgarépás almalé:

Jól tisztítsunk meg és szeleteljünk fel sárgarépát és almát, majd készítsünk lét gyümölcscentrifugán. A nagyobb gyerekek szeretik, ha egy kis rostot visszakeverünk a gyümölcslébe. Fontos, hogy répalé készítés után minél hamarabb mossuk el az eszközöket, mert a karotin elszínezi a műanyag alkatrészeket!


Reszelt répa, citrommal és mézzel:

Reszeljünk le ˝ kg sárgarépát finom sajtreszelőn (vagy robotgéppel), keverjük hozzá fél citrom levét, és egy evőkanál mézet, (vagy kristálycukrot). A legtöbb gyerek rajong érte, és édességként fogyasztja. Ha a citromos-mézes répát tálalás előtt állni hagyjuk, levet ereszt. Ez a lé finomabb, és szebb bármelyik szörpnél.


Sárgarépás szendvicskrém:

Reszeljünk le sajtreszelőn 20-20 dkg. sárgarépát és kemény sajtot. Keverejük össze egy tálban. Adjunk hozzá három gerezd összetört fokhagymát, fűszerezzük frissen reszelt szerecsendióval, és keverjük össze annyi sűrű majonézzel, hogy kenhető legyen. Pirítós kenyérre kenve finom vendégváró.


Főzve, párolva:

Répás gombóc:

Kb. 15 dkg sárgarépát lereszelünk, puhára pároljuk. Egy tojásból és 15 dkg lisztből galuskatésztát készítünk, hozzámorzsolunk három beáztatott, kinyomkodott zsömlét, a párolt répát, sóval, szerecsendióval, zöldpetrezselyemmel ízesítjük. A masszát összedolgozzuk, kis gombócokat formázunk belőle, és forró sós vízben kifőzzük.


Sárgarépás burgonyapuffancs:

20 dkg sárgarépát, 15 dkg burgonyát lereszelünk. Hozzákeverünk egy tojássárgáját, 4 evőkanál lisztet, sót, reszelt szerecsendiót. A masszából kis pogácsákat formázunk, és közepesen forró olajban kisütjük.


Currys sárgarépa:

Személyenként két közepes sárgarépát megtisztítunk, fölkarikázzuk. Két evőkanál olajon, kevés sóval, egy teáskanál cukorral párolni kezdjük. Amikor egy kis levet eresztett, hozzá keverünk egy teáskanál Curry port, és fedő alatt puhára pároljuk. Köretnek kiváló.


Rakott sárgarépa:

80 dkg sárgarépát megtisztítunk, felkarikázunk, kuktában puhára párolunk. 15 dkg kemény sajtot megreszelünk. Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk, és egy réteg sárgarépát belesorakoztatunk. Megszórjuk reszelt sajttal, meglocsoljuk tejföllel, majd újabb réteg következik Ezt folytatjuk, amíg tart a hozzávalókból. Legfölülre sajt és tejföl kerül. Előmelegített sütőbe toljuk, sütjük, amíg meg nem pirul a sajt a tetején.


Sárgarépatorta:

Egy nagy répát lereszelünk, majd simára turmixoljuk. 2 csésze cukrot, 2 csésze lisztet, egy zacskó sütőport, egy csésze olajat, 3 egész tojást jól összekeverünk a répakrémmel. Kivajazott, lisztezett tortaformába simítjuk, kb. 20 percig sütjük kis lángon. Ha elkészült, a külsejére tortabevonóból csokimázt készítünk.

Exit mobile version