Látogatóban Közép-Európa legnagyobb szülészeti intézményében

W. Ungváry Renáta | 2002. Március 28.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 1999-ben 6849 szülés volt, s ebbõl közel négyezer a nyíregyházi szülészeten zajlott. A négy évvel ezelõtt átadott, szép, modern épület adottságai rendkívül jók, tágas, napfényes kórtermek várják az anyákat. Kíváncsian nézelõdtünk az ország egyetlen olyan szülészetén, ahol akár napi 16 szülés sem számít ritkaságnak.

„Ez a szülészeti osztály egy gyár!” – mondta ironikus mosollyal Dr. Pap Károly osztályvezető főorvos, amikor arra kértem, mutassa be magazinunknak a hely különleges adottságait és szolgáltatásait. A rendkívüli forgalomból is következik, hogy az esetleges fertőzések, járványok elkerülése érdekében különös gondot fordítottak a tágas kórtermek, szülőszobák kialakítására, hiszen a zsúfoltság megengedhetetlen volna ilyen születésszám mellett. Pap professzor Nagy-Britanniából hozta magával az úgynevezett mátrix-rendszer ötletét. Ennek lényege az, hogy a szülőszobában minden egyes szülő nőhöz tartozik egy szülésznő, aki a felvételtől fogva egészen a hazabocsátásig foglalkozik vele, tehát például a szoptatásban is segít. Ha csúcsforgalom van, más részlegekről is a szülőszobába mennek a szülésznők, tehát nincs merev, konkrét munkahelyhez kötődő beosztás. E módszer előnye nem csupán a kismama és szülésznője közt kialakuló személyes kapcsolat, hanem az is, hogy minimálisra csökkenthető a fertőzésveszély, hiszen egy szülésznő csupán a „saját” kismamájával foglalkozik. Szabad szülésznőválasztásra is van lehetőség.
Ugyanezek az elvek vonatkoznak az orvosi ellátásra is: itt minden szülő nőnek saját kezelőorvosa van. Nyíregyházán a várandósok a harmincötödik hétig választhatnak orvost, de mivel a legrosszabb helyzetben levőknek is személyre szabott ellátást szeretnének nyújtani, felvételkor mindenki saját kezelőorvost kap. Pap professzor azt szeretné ezzel elérni, hogy ne legyen megkülönböztetés a szülő nők közt, mindenki egyformán színvonalas ellátásban részesüljön.

Országos viszonylatban is alacsony a császármetszések aránya
A nyíregyházi szülészet részt vesz a progresszív betegellátásban, ami annyit jelent, hogy megindult koraszüléssel és egyéb szövődményekkel az egész megyéből ide küldik a kismamákat. Hasonló intézményekben a sok problémás esetből következően szinte mindenütt húsz százalék feletti a császmetszések aránya. Nyíregyházán is erőteljesen emelkedik ez az arány. Míg a kilencvenes évek elején 10-11% volt a műtétek aránya, 1998-ra elérték a 14,5%-ot, majd 1999-ben már 17,5%-nál tartottak. Pap professzor az emelkedő tendenciát újfajta szemléletmód térhódításával hozza összefüggésbe. Mint mondta, korábban mindig megkísérelték a hüvelyi szülést, hacsak nem fenyegetette az anyát vagy a gyermeket valamilyen kóros állapot. Most fordított a helyzet: ha nem látják biztonságosan levezethetőnek a szülést, megelőző császármetszést végeznek. Régebben például rengeteg faros szülés is volt az osztályon. Ma már egyre ritkábban kerül sor ilyesmire, ha ugyanis bármilyen komplikáció lehetősége fennáll, inkább a műtét mellett döntenek. Pap professzor a Misgav-Ladach módszer kímélő műtéti technikáját alkalmazza, s ebben sok kollégája követi. A műtéteknél eddig spinális fájdalomcsillapítást végeztek – vagyis közvetlenül a gerincbe, a kemény agyburokba fecskendezték a gyógyszert – mostanában kezdték az epidurális, vagyis gerincközeli fájdalomcsillapítást a császárműtéteknél is használni, hiszen jóval kevesebb műtét utáni szövődményre lehet számítani, és ez utóbbi módszer lehetőséget biztosít a műtétet követő fájdalomcsillapításra is.

Március óta működik a rizikóambulancia
A tágas, hatágyas, otthonosan berendezett részleg vendégszeretetét azok a kismamák élvezhetik, akik valamilyen okból veszélyeztetett terhesek ugyan, állandó bentfekvekvésre mégsincs szükségük, elegendő, ha a havonta három napot igénybe vevő vizsgálatsorozatot itt az ambulancián elvégeztetik. A nyíregyháziak ilyenkor éjszakára hazamehetnek, akik viszont távolabb laknak, erre a három napra befeküsznek a kórházba. Gálné Pető Bea szülésznő, a részleg vezetője elmondta, hogy ezzel a módszerrel március óta már három magzat méhen belüli elhalását sikerült megakadályozni, és számos esetben tudtak enyhébb problémákat orvosolni. Ha ugyanis kellő időben észreveszik, többnyire hathatósan tudnak segíteni. Ide a védőnői hálózaton keresztül jutnak el a kismamák. Az itt végzett vizsgálatokra azokat küldik el, akiknél magas vérnyomást, toxémiát, azaz terhességi mérgezést, vérszegénységet, diabéteszt, szívbetegséget, pajzsmirigyproblémákat, vagy a magzat fejlődésbeli lemaradását észlelik. A kismama akkor is fokozott figyelmet igényel, ha már volt koraszülése, vagy méhen belül elhalt magzata.

A kismamák nem lelkesednek egyöntetűen a babás szobáért
Az újszülött osztályon szokatlan látvány fogadott minket: rengeteg kisbaba feküdt az apró ágyacskákban. Noha az osztályon tizenkét és huszonnégy órás rooming-inre, azaz együttes elhelyezésre is van lehetőség, méghozzá az országos átlaghoz képest kiemelkedően jó körülmények között, viszonylag kevesen élnek vele. A szállodaszerűen elegáns, gyermekágyas részlegen Dr. Fügedi László főorvos kalauzolt minket végig. „Az anyák sokszor egymást ijesztik el attól, hogy a babájukkal együtt legyenek. Én mindenkit igyekszem rábeszélni, hiszen meggyőződésem, hogy nem szabad ezeket az első közös pillanatokat, napokat elmulasztani. A korai anya-gyermek kapcsolat pótolhatatlan a gyerek későbbi fejlődése szempontjából. Az újszülött részlegen elhelyezett csecsemőről szinte semmit sem tud az anyja, amikor hazaviszi, hiszen csak a szopások alkalmával látta. A kis újszülött meghálálja anyja közelségét: zökkenőmentesebb a szoptatás, kevesebbet sír, nyugodtabban alusznak mindketten.”
Az osztályon hatágyas a legnagyobb kórterem. Minden szobához tartozik egy vagy két kifogástalanul tiszta fürdőszoba. A fizetős egyágyas szobák lakói plusz szolgáltatásokat is igénybe vehetnek: a la carte étkezhetnek, a szoba légkondicionált, van telefon, televízió, hűtő és mikrohullámú sütő. Az anyukák szobájukban és a folyosón erre a célra kialakított nagyobbacska társalgóban is fogadhatják látogatóikat.
A szülőszobák tágasságával sincs probléma, bár itt az osztály többi, igényesen, emberközpontúan kialakított részéhez képest túlságosan is szembeszökő, hogy kórházban vagyunk. A két hatalmas, négyágyas szülőszobában függöny választja el egymástól az ágyakat, melyek a bejárati ajtók felé néznek. A két egyágyas – papás – szülőszobát eredetileg azoknak a szülő nőknek tervezték, akiket valamilyen okból el kellett különíteni, most viszont az intimitásra vágyó kismamák vonulhatnak ide szülni párjukkal. Az együttszülés feltétele, hogy a pár elvégezze a felkészítő tanfolyamot. Ha csak öt szülő nő van egyszerre a szülőszobán, akár külön helyiségben is el tudják őket helyezni.

A papák még sosem estek össze!
Minden héten indul szülésre felkészítő tanfolyam, melyen általában 10-12 pár vesz részt, általában először szülők. Batári Ferencné védőnő az anyáknak a babával együtt történő elhelyezést szokta javasolni, s azt, hogy igény szerint szoptassanak. Az újszülött ellátásában természetesen a babás szobákban is részt vesznek a csecsemősök. Tapasztalatai szerint sok édesanyának van gondja a szoptatással, de hazabocsátáskor szinte mindenki szoptat.
Fügedi főorvost a szülési testhelyzetekről is faggattuk. „Próbálkozunk ilyesmivel is, a félig ülő testhelyzetet sokan választják, szülőágyaink mindegyike átalakítható szülőszékké is. A patkó alakú szülősámlival nem szereztünk kedvező tapasztalatokat, több a repedés a kitolási szakban.” Nyíregyházán a kismamák harminc százaléka szül epidurális érzéstelenítésben. „Előfordul, hogy EDA-val a kitolási szak hosszabb, de a tágulási idő viszont rövidebb. Ha sikerül jól beadni a fájdalomcsillapítót, nagyon jót szokott tenni a vajúdástól kimerült kismamáknak. Lazítani tudnak, így a magzat is több oxigénhez jut, mert javul a lepényi keringés. Az sem utolsó szempont, hogy nagyon jól együtt lehet működni az EDA-ban szülő kismamákkal.” Gátmetszést először szülőknél mindig, másodszor szülőknél gyakran, a további szüléseknél ritkán végeznek, mert meggyőződésük, hogy a vágott seb jobban gyógyul, mint az esetleges repedés, és későbbi inkontinencia-problémákat is meg lehet így előzni.


Megjelent a Kisbaba 2000. júliusi számában.

Exit mobile version