Ha a féléves apróság még nem mutat hajlandóságot az evésre, nem kell kétségbe esni. A legtöbb babának akár kilenc-tíz hónapig is elegendő, ha igény szerint anyatejjel táplálják. Tápszeres babáknál hasonló a helyzet: pusztán azért, mert nem szopik, nem kell főzelékevésre kényszeríteni. Előbb-utóbb úgyis megkívánja, amit a család asztalán lát. Mint a gyermekgondozás, nevelés más területein, itt is az a legfontosabb, hogy türelmesek legyünk. Ha az evés körül harc alakul ki, ez akár hosszú évekre pokollá teheti a család életét.
Az ülni tudó babát alacsony asztal mellé vagy magasított etetőszékbe ültetve kínáljuk. Jó, ha az étkezéshez „szertartást” alakítunk ki, ami minden alkalommal ismétlődik: kézmosás, terítés, az előke fölkötése és a falatozás. Amíg nincsenek rágófogai, csak olyan ételt adjunk neki, amit az ínyével is puhára tud „őrölni”. Hamarosan elérkezik az az időszak, amikor a totyogó már mindent önállóan akar csinálni. Az evéssel sem lesz másképp. Az a legjobb, ha engedünk neki, és olyan ételt tálalunk, aminek legalább egy részét maga tudja a szájába tenni. Puha gyümölcsdarabkákat, főtt zöldségkockákat vagy kis kásagombócokat halmozhatunk a tányérjára, innen kedvére csemegézhet kézzel. A hatékonyabb evés érdekében a szokásos zöldség-, gyümölcspürés tányér is kéznél lehet, így míg a baba kézzel falatozik, a mama is ad egy-egy kanál ételt a szájába.
Mi kerüljön az asztalra?
Amíg a baba jórészt szopik, nem kell arra törekednünk, hogy az anyatej mellett adott kevés kiegészítés változatos legyen. Az anyatej teljes értékű táplálék, még egyéves kor körül is. Nem kell tehát kétségbe esni, ha a gyerek csak néhány ételféleséget fogyaszt szívesen.
Ha már nagyobb mennyiségű „szilárd” ennivaló fogy, ügyeljünk rá, hogy minden tápanyagfajtából juttassunk a kicsinek. Főzzünk változatosan, sokféle alapanyagból, a készen kapható „bolti” termékeket viszont csak szükség esetén (utazáshoz, vendégségben) adjuk a gyereknek.
Ha a család egészségesen étkezik, kilenc-tíz hónapos kor után már nem kell külön főznünk, eheti ő is a felnőttek kosztját – bizonyos megszorításokkal. Kerüljük a fűszeres, sós, zsíros ételeket! Bánjunk csínján az édességekkel is, próbáljuk meg minél tovább fenntartani azt az állapotot, hogy a gyerek elégedett a gyümölcsök, zöldségek saját zamatával.
Az elkészítésnél törekedjünk arra, hogy minél kevésbé főzzük ki a lényeget az alapanyagból. Az a legjobb, ha a zöldségeket pároljuk vagy sütőben sütjük. Ha lehet, egészséges, friss vagy fagyasztott zöldséget, gyümölcsöt használjunk. Kerüljük a tartósítószert, ízfokozókat, színezéket tartalmazó termékeket, használjunk zöldfűszereket az étel készítéséhez.
Hús és tej nélkül
Van olyan gyerek, aki nem fogadja el a húst, más a család vegetáriánus étkezése miatt nem kap húsféléket. Sok apróságnak a családban halmozottan jelentkező allergiás megbetegedés miatt kell – legalábbis egy ideig – lemondania a tejtermékek fogyasztásáról. Ilyenkor az a legjobb, ha minél tovább szoptatjuk, minden étkezés előtt. Az ennivaló alapanyagait fokozott figyelemmel kell összeválogatnunk. Használjunk többféle gabonát és hüvelyest, társítsuk ezeket egymással, burgonyával vagy – ha a gyerek nem érzékeny rá – szójatermékekkel. Legyen gyakori vendég a konyhában a búza, a kukorica, a zab, az árpa, a köles, a barnarizs, a szezámmag és a napraforgómag mellett a bab, a lencse, a zöldbab, a zöldborsó.
Ebédre valók kicsiknek és nagyoknak
Vegyes zöldségtál
7-8 hónapos kortól
Eleinte természetesen pépesíteni kell a zöldségfélét, de puhára főzött darabkákkal már az első négy-öt fogacska kibújása után kínálhatjuk a babát. A sárgarépát, burgonyát, zellert, fehérrépát, pasztinákot mossuk meg alaposan, majd főzzük meg héjastól kuktában vagy párolórácsos edényben. Utána hámozzuk meg, majd karikázzuk a tányérra. Így nem vész el annyi vitamin, és az eredeti zamatból is többet átmenthetünk a tányérba. A karfiol- és brokkolirózsákat szintén párolórácsra téve gőzöljük puhára. A tetszetősen elrendezett zöldségdarabkák mellé tegyünk sajtcsíkokat, vagy a tányérka közepére zöldfűszeres, hagymás túrót, amibe a párolt zöldséget mártogathatja.
A pépesített zöldségeket 10-12 hónapos kortól kezdve kefirrel, joghurttal, kávéskanálnyi mustárral ízesíthetjük.
Zöldségekhez kínálható sajtfélék
Mozzarella
Tejszínes Sport sajt
Gomolya sajt
Trappista sajt
Gouda sajt
Óvári sajt
Anikó sajt
Tökfőzelék
10 hónapos kortól
Vágjunk apróra egy közepes fej hagymát, pároljuk meg két evőkanál olajon, majd szórjunk rá 1 kg gyalult tököt. Fedő alatt pároljuk 10-15 percig, majd belenyomunk egy gerezd fokhagymát, hozzákeverünk egy csokor apóra vágott kaprot. Egy pohár tejfölben csomómentesen elkeverünk két evőkanál rizslisztet vagy zabpehelylisztet, majd ezzel a habarással sűrítjük a főzeléket. Helyette burgonyapelyhet vagy főtt, szétnyomott burgonyát is használhatunk erre a célra. A fagyasztott gyalult tök felengedéskor eresztett levét is használjuk fel! Tálalás előtt keverjünk bele egy evőkanál almaecetet vagy fél citrom levét. A felnőttek adagját csak tálalás után sózzuk, a kisgyermekébe egészen kevés sót tegyünk.
(Családi adag)
Tipp: A főzeléket tálalhatjuk süteményformával változatosan feldarabolt barna kenyérrel.
Sütőtökleves
12 hónapos kortól
A sütőben puhára sütött, körülbelül egy kilogrammnyi sütőtök húsát fazékba kanalazzuk, és egy-két evőkanál olajban átforgatjuk. Felengedjük egy liter vízzel, összeturmixoljuk és felforraljuk. Késhegynyi őrölt szerecsendióval fűszerezzük, majd 2 dl főzőtejszínnel keverjük. A kisgyerek adagját ne sózzuk!
(Családi adag)
Fasírtgolyók
12 hónapos kortól
(Családi adag)
Húsmentes fasírtocskák
12 hónapos kortól
25 dkg puhára főzött csicseriborsót villával szétnyomkodunk. Összekeverjük két szelet vízbe áztatott, majd kinyomkodott barna kenyérrel, 10 dkg darált mandulával vagy földimogyoróval, egy egész tojással, egy evőkanál reszelt hagymával, egy kávéskanál fokhagymapéppel, egy evőkanál aprított petrezselyemmel, egy evőkanál olajjal, fél kávéskanálnyi őrölt köménymaggal, csipetnyi sóval. Vizes kézzel kis gombócokat formálunk, és sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük.
(Családi adag)
Párolt fokhagymás csirkemell
A csirkemellfilét megmossuk, picit megsózzuk. Két gerezd fokhagymát hosszúkás darabokra vágunk, és a csirkemellbe szúrt lyukakba tűzdeljük. Egy teáskanál olajon mindkét oldalát megpirítjuk, majd egy pohárka vizet öntünk hozzá, és omlós puhára pároljuk. Vékony szeletekre vagy kis darabkákra vágjuk, és sütőtökdarabokkal, zöldséggel, burgonyával tálaljuk.
(egy felnőtt- és egy gyerekadag)
Tálalási tippek
– Ha a főzelékhez fasírtot, tükörtojást, húst vagy burgonyagombócot adunk, tegyük külön tálkába, hogy a kisgyerek ügyesebben kiszolgálhassa magát.
– Olyan tányérokat, poharakat használjunk, amelyek nem törékenyek.
– A tányéralátét megkíméli az abroszt. A szalvétáról se feledkezzünk meg, mutassuk meg a kisgyereknek, hogyan kell használni.
– Hagyjuk a családi asztalnál minél hamarabb önállóan enni a gyereket, így kerülhetjük el legsikeresebben a tömést és unszolást.
A Kismama magazin 2003. januári számának naptármellékletében táblázatot közöltünk a különböző ételféleségek bevezetésének sorrendjéről.
Összeállította: Sződy Judit
Fotó: Rátkai Éva, modell: Erdei Rozika, ételek: W. Ungváry Renáta