Játszótéren

nlc | 2003. Május 01.
Vajon, milyen ruhában érzi jól magát, mik a kedvenc ételei, mit csinál a játszótéren a kisbaba? Sorozatunkban ezekre a kérdésekre keressük a választ a csillagok segítségével.

KOS (III. 21. – IV. 20.)
Aligha lehet nyugodtan üldögélve figyelni őt egy padról. A játszótér minden talpalatnyi részét igyekszik felfedezni, méghozzá a lehető leggyorsabban, Sűrűn változtatja helyét, általában futva; mindenhová felmászik. Közös játékok során igyekszik megelőzni a többieket. Ha ellentétbe kerül játszótársaival, nem riad vissza egy kis verekedéstől sem.

BIKA (IV. 21. – V. 21.)
Veszélyes mutatványokba nemigen fog. Amennyiben játéklapátkája, vödröcskéje mellé még homokozóformákat is kap szüleitől, valószínűleg máris biztosított számára a kellemes elfoglaltság. Talán csak akkor mérgelődik egy kicsit, ha más gyerekek is használni akarják az ő játékszereit, illetve amikor rájön, hogy a szép homokfigurákat nem viheti haza.

IKREK (V. 22. – VI. 21.)
Utál egyedül játszani, ezért először is igyekszik ismeretségeket kötni. Hibás döntésnek bizonyulhat olyan időpontban játszótérre vinni, amikor nincs ott nagy nyüzsgés. Ez esetben ugyanis a szülőnek kell pótolnia a játszótársakat, ami nem csekély feladat, hiszen az Ikrek-gyermek fölöttébb mozgékony alkatú. Legfeljebb akkor marad egy helyben, ha hintázhat.

RÁK (VI. 22. – VII. 22.)
Nem szívesen mozdul el a szülők biztos közelségéből, és amikor megteszi, akkor is vissza-visszafut hozzájuk vigaszért, vagy árulkodni. Erre gyakorta találhat is okot, mivel nemigen kedveli a futkosós, lendületes játékokat és a hangoskodást. Ha félrelökik, vagy rákiabálnak, megsértődik. Ugrándozás, futkosás helyett inkább a babáját sétáltatja, vagy megbújik egy félreeső zugban.

OROSZLÁN (VII. 23. – VIII. 23.)
Állandó visszajelzést igényel arról, hogy ő milyen ügyes és bátor. Hangjától zeng a környék, szereti felhívni magára a figyelmet. Ha azonban önmaga és mások előtt is bebizonyította már, milyen belevaló gyerek, vagyis ha például minden magas mászókát végig próbált, kényelmesebb elfoglaltságok után néz. Kis társait könnyen csapatba szervezi és irányítja; általában kedveli a labdajátékokat.

SZŰZ (VIII. 24. – IX. 22.)
Eleven, mozgékony gyerek, sokat mászik, ugrál és szalad, de igyekszik kerülni a hajmeresztő helyzeteket. Veszélyérzete többnyire visszatartja attól, hogy átfusson a lengő hinták előtt, vagy hogy a legmagasabb mászókáról ugorjék le, sőt, játszótársait is ésszerű viselkedésre igyekszik bírni. Szívesen tesz-vesz a homokozóban, ám ruhái tisztaságára még ott is gondosan ügyel.

MÉRLEG (IX. 23. – X. 23.)
Főként azok a játékok vonzzák, amelyekben legalább másodmagával vehet részt, és amelyek nem megerőltetők; szívesen próbára teszi egyensúlyozó képességét is. Neki találták ki például a mérleghintát, a labdázást, az ugróiskolát. Örömmel vehet részt körjátékokban, -táncban. Kísérő szülőjéhez gyakori megerősítésért folyamodhat: jól csinálja-e azt, amit éppen csinál?

SKORPIÓ (X. 24. – XI. 22.)
Nem áll távol tőle, hogy olykor a frászt hozza környezetére. Előfordulhat, hogy elbújik, és hasztalan hívogatják, hosszú ideig nem jön elő. A bújócska amúgy is kedvenc játékai közé tartozhat, hiszen nem csak rejtőzni szeret: másokat megtalálni is. Gyakorta kockáztat; túl magasra hajtja a hintát, túlságosan vékony faágra mászik. Kipróbálja, miben meddig mehet el.

NYILAS (XI. 23. – XII. 21.)
Úgyszólván fáradhatatlanul nyargalászik fel és alá, minden érdekes játékot ki akar próbálni, ám egytől egyig hamar rá is un az összesre. A játszótéren fellelhető többi gyereket igyekszik olyan mozgalmas és változatos, közös tevékenységekbe bevonni, melyekhez ő ad ötletet. Nagyobbacska korában játékait kalandfilm-elemekkel és csatajelenetek utánzásával színezi.

BAK (XII. 22 – I. 20.)
Vagy földközelben található, például kavicsokat rakosgatva, homokvárat építve, vagy pedig a csúcson keresendő: a mászóka legmagasabb pontjáról tekinti át a környéket. Lehetőleg olyasmit tesz, ami nem válthatja ki szülei rosszallását. Gyakorta játszik „komoly” játékokat, például munkafolyamatokat utánoz. Mindig ragaszkodik a játékszabályok betartásához.

VÍZÖNTŐ (I. 21. – II. 18.)
Fejjel lefelé a mászókán, vagy akár a csúszdán, állva a hintán – az efféle játékok mulattatják igazán a kis Vízöntőt. A rendeltetésszerű használat nem erős oldala; mindenből azt akarja kihozni, ami mások szerint lehetetlen. A többi gyerek között feltalálja magát, szívesen adja kölcsön játékait, de egy ugrókötél vagy más eszköz birtokában egyedül is jól eljátszadozik.

HALAK (II. 19. – III. 20.)
Fölösleges állandóan azzal zaklatni, hogy „játsszon szépen a többi gyerekkel”, vagy ráerőltetni, hogy mászókákon ügyesedjék. A versenyszerű játékokat, a nagy fizikai erőpróbákat nem neki találták ki, és olykor igényli az egyedüllétet. Gyönyörködve néz egy falevelet, amíg kis társai csépelik egymást, ha azonban egyikük bajba kerül, rögvest ott terem, hogy megvigasztalja őt.

Exit mobile version