Kedvenc karácsonyi ajándékaink

nlc | 2004. December 01.
Próbálja meg valaki elmagyarázni a gyerekeknek, hogy ajándék nélkül is lehet karácsonyozni! Még a mai öregek beszámolói is arról szólnak, hogy a nagy szegénység ellenére is mindig került egy kis meglepetés a fa alá. Mert az viszont igaz, hogy az ajándék értéke nincs arányban az örömmel, amit szerzünk vele. Itt a szerkesztõségben megpróbáltuk feleleveníteni, melyik volt az az ajándék, amelyiknek a legjobban örültek gyerekeink.

Átváltozóművész
Bár meggyőződésem, hogy amit nem szerzek be november végéig, abból nem lesz ajándék a fa alatt, mert elragad a decemberi hajrá, tavaly mégis pontosan december huszonharmadikán rohantam el a közeli IKEA-ba, hogy végre




megvegyem, amibe nyár végén beleszerettem. Az ára miatt haboztam ilyen sokáig. Most, egy évvel később azt mondom: soha ennyire meg nem térült az ajándékra fordított pénz. Ezen a hosszú, széles hintán, mely egy meghajlított, erős bútorlap és egy mosható pamuthuzatú párna édes kettese, Misu és Pancsi időnkén csónakázik, máskor, ha felfordítják, csúszdáznak rajta, kuckót építenek alatta, én esténként összebújva szoptatom rajta Petit, és ha mindenki elaludt, esküszöm, has-, popó- és combizom-erősítésre is tökéletes. Az alapfunkció, hogy még a bezártság hónapjaiban is kihintázhatják magukból a napi feszültséget, szinte ráadás. Miként a színe is, mely egész pontosan visszatér a nappalinak szánt játszószoba falán.
Bálits Éva
Hinta ( Vagga)19 900 Ft; hozzávaló párna 5000 Ft ( IKEA)

Kalapáljunk!




Ez az a játék, amivel minden gyerekemnél sikert arattunk. A totyogó, amint ülni tud, imád kalapálni – de többnyire nem szabad neki. Ha végre lehet egy saját kalapácsa, saját püfölnivalóval – na, az igen! A méretes golyókat még el is találja könnyedén, a sikerélmény teljes. A színek tanulásában is segíthet ez a játék, és ha mindebbe belefáradtunk, gurigázhatunk egyet
Sződy Judit
Készségfejlesztő játék 4250 Ft ( Plan Toys)

Világkörüli utazás
Mindig nagy fejtörést okoz, mivel lepjem meg a fiamat. Így volt ez élete harmadik karácsonyán is. Gondolatban vissza-visszatértem egy földgömbhöz, mert határozottan láttam, hogy Bencét nagyon érdekeli a földrajz és a



csillagászat, de tudtam, nem ez a korának megfelelő ajándék. Aztán persze csak megvettem, mintegy ráadásként. Ekkora sikerre nem is számítottam. Bence naphosszat forgatta, nézegette, és közben rengeteg kérdést tett fel: „Melyik a legnagyobb ország? Hol élnek a legtöbben? Melyik óceánban van több cápa? Hol lakik a Mikulás? Hol vannak forgószelek?” Nem sokkal karácsony után megtanulta az összes földrész és óceán nevét, az Egyenlítőt és a sarkokat. Innen már csak egy lépés volt a földtörténet, a vulkánok, forgószelek, óceánok és földrészek kialakulása és a csillagászat nagy kérdései. Azóta is szívesen nézegeti a földgömböt. Legutóbb, most már mint nagy elsős, azt kérdezte: „Hol él a legtöbb kék szemű ember?” Bevallom, erre nem tudtam válaszolni.
Egresi Kati
3000-10000 Ft (könyvesboltok, térképboltok, játékboltok)

Kicsinek és nagynak: Carcassonne




Nem véletlenül nyerte el ez az ötletes, változatos játék 2001-ben Az év játéka díjat Németországban. A játékosok egymás után húznak a lefelé fordított kártyácskákból, melyek középkori város-, mező- és útrészleteket, valamint kolostorokat ábrázolnak. A játék lényege, hogy úgy kell egymás mellé illeszteni a kártyákat, hogy egész városok, utak, egybefüggő mezők és szabályosan felépített kolostorok kerekedjenek ki belőle. Saját kis fa bábuit mindenki igyekszik saját felségterületeire elhelyezni, s így a végén kiderül, ki tudta a legnagyobb, legtöbb pontot érő birodalmat felépíteni. A legkisebbek puzzle-szerűen rakosgathatják a lapokat egyszerű kis szabályok alapján: mező csak mezővel, város csak várossal lehet határos, út csak úttal folytatódhat. Utána még beszélgethetünk is a kicsivel: Ő melyik városban lakik? Milyen úton tud eljutni a kis tornyos templomhoz? Ha a kék emberke elindul ebből a városból, a piros pedig amabból, hol fognak találkozni? Annyi lehetőséget rejt ez a játék, hogy lehetetlen megunni! Immár harmadik éve a kedvencünk, s több ismerősünk is kapott tőlünk ajándékba.
Az interneten itt találunk róla ismertetőt: http://www.vidorgames.hu/Jatekok/Carcassone.htm
W. Ungváry Renáta
4990 Ft (Játéksziget)

Együtt játszani a legjobb
Már hónapokkal karácsony előtt lesem a gyerekeket, mivel játszanak a legszívesebben, és mi hiányzik hozzá. Rendszerint a szerepjátékok mennek, ezért mindig óriási sikere van az aktuális kedvenc meséhez illő kellékeknek: királykisasszony-ruhának, vadászöltönynek, kartondobozból átlényegült



házikónak, szivaccsal kitömött, nagyméretű, puha, barna vesszőparipának. Sokszor magam is meglepődöm, milyen jól sikerülnek ezek az éjszaka varrt, alakított darabok. Az ilyen kilesett, elkészített, személyre szabott ajándékok mellett persze mindig kapnak üzletben vásároltat is. A fa sín- és vonatkészlet szinte soha nem kerül fel a játékpolcra – a pálya összeállítása is mindig újabb lehetőségeket kínál, emellett a faházikókból kis falut állítunk össze, a félhenger darabok szénaboglyák lesznek, a kis faállatkák a legelésző nyáj, kék papírból kivágjuk a Szamost, megépítetjük mellé a kocsmát, az uraság kastélyát és újra meg újra eljátsszuk a Falu végén kurta kocsmát. És mivel az elkészült remekműveket sajnálják lebontani, mindig jól jön egy-egy újabb doboz.
Balányi Klári
Brio alapkészlet 5800 Ft; állatkert 9300 Ft

Fiúnak konyhát?




Álltunk a decemberi hidegben a férjemmel az utcán, és azon tanakodtunk, vehetünk-e egy fiúnak konyhát. Voltak más ötleteink is, de tudtuk, ő a főzőcskézést választaná. Azzal játszott a játszóházakban, kávét készített nekünk, kavargatta a tűzhelyen fővő levest, mosogatott.
Megvettük.
Nem ez volt az az ajándék, amelyet csillogó szemmel vett birtokba, de játszott vele később is. A világító, hangoskodó ajándékcsodák ott pihentek a láda mélyén, a tányérkák és a kiskanalak viszont nap mint nap előkerültek. Mindez hét évvel ezelőtt történt, Benedek akkor volt hároméves. A konyha még mindig megvan, s most, ahogy középső fiamat figyelgetem, úgy tűnik, ismét hasznát vesszük. Csak le kell mosni kicsit.
Rist Lilla
Asztali villanyrezsó 1990 Ft; fazék 880 Ft; lábas 1000 Ft; sodrófa 220 Ft (Katica játékbolt)

A bakter elaludt a síneken
A tavalyi karácsonyi ajándék története két hónappal korábban kezdődött,



ugyanis október közepén Kata harmadik születésnapjára vettünk egy vonatot, két figurával és bőröndökkel. A dobozon levő felirat szerint a szerelvény hangokkal jelzi, hogy ki és melyik bőrönddel száll föl a vonatra, ám később kiderült, hogy ez a rendszer csak akkor működik, ha megvesszük az „alapfelszerelést”, egy nagy dobozt… Borsos ára miatt ennek beszerzését karácsonyra időzítettük és a Jézuska segítségét kértük. Így is történt. Kora miatt igazából ekkor még csak Kata értékelte ezt az ajándékot, Botond másfél évesen inkább csak a sorompót igazgatta és ha elfáradt, a sínekre feküdt, s mint jó indián, figyelte, jön- e a vonat.
Dr. Veres Gábor
LEGO Kisokos vasút 12 690 Ft

A folytatás elmaradt




Ha a szülő tanácstalan, sok ajándékot vesz, abból a megfontolásból, hogy így biztosan köztük van a neki való. Dani hároméves volt, amikor kapott egy szerény kis barkácskészletet is. Mondta is a család, hogy majd betöri az üvegajtót, lyukakat fúr a kárpitba. Szerencsére ilyesmi nem történt, ellenben megtanulta a szerszámok nevét, és tudni akarta, mit lehet velük csinálni. Puha falécbe szögeket vertünk, és megmutattuk, hogy lehet egy igazi harapófogóval kiszedni onnan. Kalapálni, reszelni az ő készletével is lehetett. Most, hogy látom, huszonkét évesen nem sok köszönet van benne, ha nagy ritkán szerszámhoz kell nyúlnia, legalább nem kell magunknak szemrehányást tenni: hiszen mi megpróbáltuk megszerettetni vele a kétkezi munkát.
Hajnal Éva
Barkácskészlet 2990 Ft ( Katica játékbolt ) 
Exit mobile version