Ami alapvető
Anyatejes babáknak szoptatás után kínáljuk az első falatokat. Soha ne erőltessük az evést! Egyszerre csak egy új alapanyaggal ismertessük meg, a következővel pedig várjunk négy-öt napig. Azért van szükség óvatosságra és fokozatosságra, mert így könnyen észrevehetjük, ha a baba allergiás valamelyik zöldségre vagy gyümölcsre. Ha váratlanul székrekedése, hasmenése lesz, nem kell találgatnunk, melyik étel okozza.
Kezdő ételek
Olyan zöldségekkel, gabonafélékkel és gyümölcsökkel kínáljuk a babát először, amelyek a tapasztalatok szerint ritkán okoznak allergiát. Ezek a következők: burgonya, sárgarépa, alma, szelídgesztenye, sütőtök, cékla, zabpehely, kukoricadara, rizs. Kevésnek tűnik? Pedig nem az! A csecsemőnek még nincs szüksége ennél nagyobb változatosságra.
(1) Egy nyersanyagból
Sütőtök: megmossuk, négyfelé vágjuk, majd 200 Celsius-fokos sütőben húsz-harminc perc alatt puhára sütjük. Ettől kezdve ugyanúgy készül, mint a burgonya.
Alma: kínálhatjuk nyersen, almareszelőn pépesítve. Megsüthetjük héjastól (200 Celsius-fokon húsz perc), majd ugyanúgy kikanalazzuk, mint a krumplit vagy a tököt. Így egészen más lesz az íze!
Gesztenye: Pároljunk puhára kevés vízben, fedő alatt néhány szem hámozott, mirelit szelídgesztenyét. Nyomkodjuk szét, és főzőlevével vagy anyatejjel keverve kínáljuk.
Sárgarépa: csavarjuk fóliába az alaposan megmosott sárgarépát. Süssük 200 Celsius-fokon fél órán át. Húzzuk le a héját, majd turmixoljuk össze egy kis anyatejjel.
Rizs: (vagy kukoricadara, zabpehely): Főzzünk puhára két evőkanálnyi rizst körülbelül tizenöt perc alatt, öntsük le róla a vizet, majd turmixoljuk össze a rizst némi anyatejjel.
(2) Két nyersanyagból
Ha az első próbálkozások kedvező fogadtatásra találtak, folytassuk a következő párokkal:
Cékla-sütőtök ital: Két-három szeletke hámozott, főtt céklát
Sárgarépa-alma ital: Négy-öt karika héjában sült répát és két evőkanál almakompótot összeturmixolunk egy deci kompótlével vagy anyatejjel. Az almakompót ebben az esetben meghámozott almaszeletek párolását jelenti egy-másfél deciliter vízben.
Kismamatipp: a bébiitalokat kifelé hajló peremű, vastag falú üvegpohárból vagy műanyag bögréből kínáljuk, ne cumisüvegből! Mivel tartalmas italokról van szó, főétkezésként is adhatjuk.
Gesztenyés krumplipüré: az egy alapanyagos bekezdésben leírtak szerint elkészítjük, majd egyenlő arányban összevegyítjük a hozzávalókat.
Zabpehelykása almával: Három-négy evőkanál zabpelyhet fél órára beáztatunk,
Almás gesztenyepüré: A hámozott, párolt almaszeleteket összeturmixoljuk kevés főzővízzel és öt-hat szem gesztenyével.
Kismamatipp: Sózni, cukrozni semmit sem kell! Ezek az alapanyagok eleve édeskések.
(3) Három nyersanyagból
A harmadik összetevő lehet két zöldséghez vagy gyümölcshöz társított kukoricadara, zabpehely vagy rizs, esetleg egy-két kávéskanál olaj. Így kalóriadúsabbá tehetjük a pépet, elősegíthetjük a növényi fehérjék és az A-vitamin hasznosulását. A darát, rizst, zabpelyhet vízben főzzük meg, mielőtt a sütőtökkel, répával vagy céklával, almával összekevernénk.
Receptek: W. Ungváry Renáta
Fotó: Rátkai Éva