Gyakori téma manapság, mitől lesz valami bababarát, gyerekbarát. Elég összetettnek tűnik a válasz, egész feltételrendszer sejlik fel a háttérben, pedig nagyon egyszerű dologról van szó. A gyerekek legfontosabb érdeke, hogy szüleiknek, a körülöttük élő felnőtteknek maradjon rájuk idejük. A hagyományos ünnepi sütés-főzés, nagytakarítás ezzel szemben még azt a kevés kis időt is elveszi a szülőktől, ami amúgy a közös játékra, mesélésre maradna. (Jellegzetesen az ünnep másnapján, harmadnapján jelentkező probléma a mellgyulladás vagy a hirtelen jelentősen csökkenő tejmennyiség, mindkettő a stressz, és a kelleténél ritkább vagy rövidebb ideig tartó szoptatás következménye.) Az első kívánalom tehát az, hogy a gyerekbarát menü legyen Legjobb megoldás az édesítetlen vagy enyhén édesített gyümölcs-, hársfa- vagy mentatea. Szóba jöhet még a teával vagy vízzel hígított százszázalékos gyümölcslé. Szénsavas üdítőket, alacsony gyümölcs- és magas cukortartalmú gyümölcsitalokat pedig egyáltalán ne vásároljunk. Karácsonykor, szilveszterkor különleges formájú, gyümölcsdarabokkal díszített pohárba tölthetjük az innivalót. Szinte kínálja magát erre a célra a carambola vagy csillaggyümölcs, esetleg egy-egy mandarin- vagy narancskarika. Színes szívószálakat is adhatunk az innivaló mellé
EGYSZERŰ ÉS GYORSAN ELKÉSZÍTHETŐ.
Igyekezzünk szem előtt tartani azt is, hogy a kicsiknek sem különlegességekre, sem hagyományosan karácsonyi ételekre nincs szükségük. Ezek többsége ugyanis a kelleténél több cukrot, zsírt, és többnyire nagyon sokféle, nehezen emészthető összetevőt tartalmaz. A második fontos szempont tehát az, hogy az ünnepek idején is EGÉSZSÉGES ételekkel kínáljuk a kicsiket, és ne ilyenkor rukkoljunk elő újdonságokkal.
Mit kapjanak inni?
A részletek is fontosak!
A kicsiket elbűvölik a gyertyák és a csillogó-villogó díszek. Vegyük az ölünkbe őket, tegyünk az asztalra jókora üvegtálat, és rakjuk tele úszó gyertyákkal. A gyertyák közt kis papírhajók úszkálhatnak a jól ismert pici gumiállatokkal.
Egészséges rágcsálnivalók
Lehet, hogy a nagy izgalomban nincs is túl nagy étvágya a kicsinek. Jobb, ha nem itt-ott bekapott süteményekkel tömi tele a pocakját, hanem inkább egészséges falatkákkal. Készítsünk össze egy kis tálcára gyümölcsdarabokat, sajtkockákat. Akár össze is tűzhetjük a kettőt vékony kis pálcikákkal, ha a gyerekek tudják már, hogy az nem ehető, és még véletlenül sem kapják be. Ne hagyjunk elöl semmi olyan ételt, italt, amely a kicsiknek kárára válhatna. Gondoljunk a sótartóra is! Kisgyereknél már egy-két kávéskanál só elfogyasztása is súlyos állapotot idézhet elő. Gondoljunk arra is, hogy a gyerekek mindig azt eszik legszívesebben, amit a felnőttek fogyasztanak. Ezért talán jobb, ha nem külön bébiétellel, hanem inkább gyerekbarát menüvel készülünk. Receptjeinken egy jól bevált, több éve nagy sikernek örvendő családi összeállítást mutatunk be.
Húsos tekercs római salátával
Hozzávalók
A tésztához: 50 deka liszt, 5 deka élesztő, egy deci tej, egy kávéskanál cukor, 10 deka margarin, egy deci joghurt, 25 deka sovány tehéntúró, két gerezd fokhagyma, egy púpozott teáskanál oregano, egy teáskanál jódozott só, egy tojás, két evőkanál reszelt sajt
A töltelékhez: fél kiló darált sertéscomb, két kanál étolaj, két fej hagyma, jódozott só, 20 deka kelkáposzta, egy nagyobb fehérrépa, egy teáskanál liszt, egy deci tejföl
A salátához: egy fej római saláta, egy citrom leve, három evőkanál olívaolaj, egy kis kanál méz, egy kávéskanál dijoni mustár, két evőkanál almalé
Futtassuk meg az élesztőt egy deci langyos, cukros tejben, majd keverjük össze a liszttel, túróval, lágy margarinnal, joghurttal, sóval, oreganóval és két gerezd péppé zúzott fokhagymával. Hagyjuk kelni a tésztát egy óra hosszat. Utána nyújtsuk ki sütőpapírra téve egy körülbelül 40×40 centis, fél centi vastag négyzetre, majd kenjük rá óvatosan a húsmasszát. A papír segítségével tekerjük fel szoros tekerccsé, majd emeljük be egy tágas tepsibe. Kenjük be felvert tojással, szórjunk a tetejére reszelt sajtot. Szurkáljuk meg villával a tetejét több helyen, és néhányszor oldalt is, így megelőzhetjük, hogy sütés közben szétrepedjen. 180 ºC-os sütőben körülbelül fél óra alatt aranybarnára sütjük. Csak akkor tálaljuk és vágjuk szeletekre, ha már egészen langyosra hűlt.
Kínáljunk hozzá egyszerű zöldsalátát, például római salátát. Az öntet úgy készült, hogy egynemű mártássá keverjük a hozzávalókat.
Egyéves kortól adható
Gyümölcssaláta
Hozzávalók
Különféle nyers (szőlő, alma, narancs, mandarin, banán) vagy fagyasztott
Minden gyerek kedvence, mely mindig elfogy az utolsó cseppig! Öntsük össze az összes gyümölcsféleséget egy nagy tálba, és hagyjuk állni egy-két óra hosszat. Legjobb, ha a fagyasztott gyümölcsök fagyott állapotban kerülnek bele, így nem vész kárba a finom lé sem. Csavarjuk rá egy citrom levét. Cukrozni nem szabad, a befőttek leve úgyis tartalmaz éppen eleget.
Ha aprómagvas gyümölcs is kerül bele, másfél éves kortól adható, egyébként már hét-nyolc hónapos kortól kezdve.
Gesztenyegolyócskák
25 deka natúr gesztenyepüré (cukor és aromamentes), egy evőkanál méz, egy kávéskanál őrölt fahéj, kakaópor, kókuszreszelék, darált mogyoró, színes mignongallérok
Egyéves kortól adható. A golyócskák borítás nélkül, kis mennyiségben már tíz-tizenegy hónapos kortól.
Sült tök almával
Hozzávalók
Egy nagyobb alma, egy kisebb kanadai sütőtök, fahéj, egy evőkanál olaj, személyenként egy-két szelet fetasajt
Mossuk meg alaposan az almát és a sütőtököt, majd daraboljuk fel. Távolítsuk el a magokat, és a tökből a magok körüli szivacsos részt is. Hámozzuk meg
Nyolc hónapos kortól adható
Ételek: W. Ungváry Renáta
Fotó: Rátkai Éva