A vajúdás hosszú útja

nlc | 2006. November 01.
Egy pohár víz, támasztó, biztató kéz a háton a megfelelõ pillanatban: mindez ajándék a vajúdás alatt, könnyebbé teszi a hosszú utat, amely a baba világrajöttéig vezet.










A fájások közti szünetben csak lazán hátra kell dőlni a szülésznő vagy az édesapa karjaiba, a teljes elengedettség állapotában pihen a kismama néhány percet, másodpercet.


 



A magzat kilenc hónapig zárt, simaizmokból felépülő, biztonságos „zsákban” fejlődik, melynek jó szorosan zár a szája. Az utolsó hónapban, ahogy előző számunkban olvashatták, a jósló fájások és molekuláris szinten zajló változások hatására lazul, esetleg nyílik, úgy mondják: „érik a méhszáj”. Amikor a méhösszehúzódások sűrűsödnek és erősödnek, elérkezett a szülés ideje. Ha nem vagyunk biztosak benne, érdemes telefonon megkérdezni az orvos vagy a szülésznő véleményét, itt van-e már az indulás ideje. Ha fájások nélkül folyik el a magzatvíz, akkor is be kell menni a kórházba. Készüljünk fel hosszabb várakozási időre, és számítsunk rá, hogy egy bizonyos határon túl a renyhe fájások miatt oxitocin infúziót fognak adni. Ettől, és az ilyenkor folyamatos CTG-től még nem kivitelezhetetlen a mozgás. A fájások hatására lassanként megrövidül a méhnyak, majd ahogy a baba feje mind jobban nekifeszül a méhszájnak, egyre jobban szétnyílik, kitágul, utat enged kifelé. Ezt a tágulási folyamatot nevezzük vajúdásnak.

Megérkezés a kórházba
Felvételkor először a magzat szívhangjait ellenőrzik. Ezután a szülésznő vagy az ügyeletes orvos megállapítja a méhszáj tágasságát, a magzat elöl fekvő részének (tehát a fejének vagy a popsijának) a helyzetét, vagyis azt, hogy hol is tart a folyamat. Ezután húsz-harminc perces CTG (fájások és magzati szívhang együttes megfigyelése) következik. A helyi szokások szerint további vizsgálatokra is sor kerül, szükség lehet például a magzatvíz műszeres megtekintésére, vérvételre, vizeletvizsgálatra, esetleg ultrahangra. Közben az adminisztratív teendőket is lebonyolítják, ehhez legyen kéznél a terheskönyv, a korábbi leletek és zárójelentések. Az úgynevezett előkészítés egyes kórházakban a szeméremszőrzet leborotválását és a beöntést jelenti a hozzá tartozó zuhanyozással, máshol nem kerül sor ezekre a műveletekre, ha a kismama nem szeretné. Talán csalódást okozhat, hogy a hosszú órák óta sűrűn érkező méhösszehúzódások ellenére még csak egy-két ujjnyi a méhszáj. Vajon mire számíthatunk? Meddig fog még tartani?
Első babájukat szülő nőknél átlagosan egy-két óránként tágul egyujjnyit (másfél centit) a méhszáj, vagyis akár nyolc-tizenkét óra is szükséges a teljes, tízcentis táguláshoz. Ekkor mondhatjuk azt, hogy rövid átmeneti szakasz után kezdetét veszi a kitolás, ha kedvező helyzetbe került a fej vagy a far. Ugyanannál az anyánál is jelentős különbségek lehetnek az egyes szülések időtartamában.










Eljön az a pillanat, amikor jobb lenne egyedül lenni. Nem kell senki és semmi. Lehet, hogy elkeserítő a lassú tágulás, egymás után telnek az órák, látszólag nem történik semmi, csak nagyon fáj. Ez a befelé fordulás ideje. Aki gyógyszeres fájdalomcsillapítás mellett dönt, kérhet gerincközeli érzéstelenítést, EDA-t.


 


 



 






Vizsgálatok

– CTG: a méhtevékenység és a magzati szívhangok együttes észlelésére (ennek gyakorisága kórházanként változó, de akár folyamatos is lehet).
– Két-három óránként ellenőrzik a kismama vérnyomását, pulzusát és testhőmérsékletét.
– Belső vizsgálatot a méhszáj tágulásának megítélésére olyan gyakran végeznek, amilyen sűrűn ezt a helyzet megkívánja. Figyelemmel kísérik a magzatvíz színének változását is.

Mire számíthatunk?
Nehéz, de szép, izgalmas órákra. A tágulást legjobban a sétálás, a függőleges testhelyzet és a meleg víz segíti (vízben vajúdás, zuhanyozás, meleg vizes borogatás.) Kórházaink szülőszobáiban csak néhány helyen vár ránk bordásfal, vajúdólabda, tiszta kád, otthonos berendezés. Szerencsére nem az eszközökön, a külsőségeken múlik a szülés, bár nem hátrány, ha a műtőnél valamivel barátságosabb az a hely, ahol majd a baba megszületik.
Jó lenne, ha a vajúdás alatt minden anya mellett lenne társ, aki lelki és testi támaszt nyújt, aki csak rá figyel, inni ad neki, hűsítő borogatást tesz a homlokára, meleget a pocakjára, derekára.
Nem kell „viselkedni”, udvariasan beszélni. Lehet kiabálni, nyögni. Kell tudni kérni, azt is, amiről azt gondoljuk, hogy nehéz vagy fárasztó a társunknak, tudnunk kell elutasítani, ha valami nem esik jól.
Vannak időszakok, amikor a leendő édesanya és édesapa kettesben szeretne lenni, együtt sétálnak, a méhösszehúzódás alatt megállnak. A függőleges helyzet nagyon intenzívvé teszi a tágulást, a kisbaba útját a nehézségi erő is segíti. Amikor elfárad a vajúdó, érdemes változtatnia, ledőlni az ágyra, leülni a labdára, vagy lazítani a kád jó meleg vízében, ha lehetséges. Ha a szülőszobában nincs, vihetünk be nagy gimnasztikai labdát. A közeli benzinkútnál fel lehet fújni, de sok apa saját erőből is vállalkozik erre. Ugyanígy jó szolgálatot tehet a kifli alakú szoptatós párna.
Amikor a tágulási szaknak vége, eltűnt a méhszáj, nemsokára megszülethet a kisbaba. A kifelé vezető utolsó útszakaszról következő számunkban olvashatnak.






 A bába tanácsai
•  Amikor a tágulás nagyon erőteljes, sok kismama dideregni kezd. A test minden erejével a tágulás nehéz munkájára összpontosít. Ilyenkor elkél a meleg zokni, a köntös és még talán egy puha takaró is, amelybe bele lehet burkolózni.
•  A muskotályzsályás, forró vízbe mártott borogatás csodákra képes: az alhasra helyezve segíti a tágulást, enyhíti a fájdalmat.
•  Minden szülő anyát arra biztatok, hogy legyen minél találékonyabb, találja meg azt a testhelyzetet, amely számára az adott pillanatban a legjobb! Az évtizedek múlásával egyre többet tanultam a vajúdó anyáktól, megismertem a születés sokféle és mégis egyszerű természetét.

Epidurális fájdalomcsillapítás
Ha a kismama úgy érzi, hogy a vajúdással járó fájdalmak meghaladják teherbírását, többféle fájdalomcsillapítási módszer közül választhat. Manapság az epidurális érzéstelenítést (EDA) tekintik a leghatékonyabb megoldásnak. A gerincből kilépő idegekhez vezetik a fájdalomcsillapító gyógyszert egy ide behelyezett katéteren keresztül. Ez lehetővé teszi a fokozatos, igény szerinti adagolást. A szülésznő gyakran fogja ellenőrizni a pulzust és a vérnyomást. Az EDA-nak olyan változata is létezik, amelyik a sétálást is lehetővé teszi, egyéb esetben a vajúdás hátralevő részét fekve tölti a kismama.



 


 


 


 


 


 


 


 


 


Bedő Krisztina
Szaktanácsadók: Bruckner Ilona szülésznő
dr. Boros Judit szülész-nőgyógyász

Exit mobile version