Kihez forduljunk?

Összeállította: Fodor Marcsi és Sződy Judit | 2007. Január 01.
Nem is gondolnánk, hány szakemberrel találkozunk a fogamzástól a szülésig. De kihez mivel fordulhatunk, hol találjuk õket? Ebben segít írásunk.

Védőnő

Mikor keressük fel? Amint a babavárás tényéről vizsgálati eredményt kap a kismama.




Tevékenységi köre: A védőnőtől kapja meg a várandósok kiskönyvét, amelybe majd minden vizsgálat eredménye bekerül. A kilenc hónap alatt több tanácsadásra is várja majd a kismamát, esetleg az édesapával együtt. A megismerkedés után két héten belül várható, hogy a védőnő előre egyeztetett időpontban a család otthonába is ellátogat. Erre többször is sor kerülhet a terhesség ideje alatt. A védőnői tanácsadás során terítékre kerülnek az adott időszakkal kapcsolatos tudnivalók, a várható vizsgálatok, a baba fejlődése és gyakorlatias dolgok is, mint például a megfelelő melltartó vagy a babakelengye összetétele. A szociális juttatásokkal kapcsolatos kérdésekkel is érdemes hozzá fordulni. Sok védőnő tart csoportos szülésfelkészítő tanfolyamot, itt a környékbeli kismamákkal is meg lehet ismerkedni. A védőnő minden alkalommal megméri az anya testsúlyát, vérnyomását, megfigyeli, kialakult-e ödéma vagy visszér. A vizeletvizsgálatot is ő végzi. Ezenkívül meghallgatja a magzat szívhangját, és tájékozódik a magzatmozgásokról is. Érdemes védőnőjével is megosztani a kisbaba megszületésének örömét, hogy a tervezett hazaérkezés után negyvennyolc órán belül ellátogathasson a család otthonába, hiszen a szoptatástól kezdve minden más kisbabás kérdésben is számtalan jó tanácsra számíthat tőle.
Mit nem végez? Nem diagnosztizál, de bármilyen betegség gyanúja esetén szakorvoshoz irányít.
Hol találjuk meg? A körzeti gyermekrendelőkben biztosan megtalálható, de szívesen ad felvilágosítást a Magyar Védőnők Egyesülete is.


Szülészorvos

Mikor keressük fel? A menzesz kimaradása után érdemes első ízben orvoshoz fordulni, de orvosváltásra bármikor sor kerülhet.
Tevékenységi köre: A terhességgel és a szülés utáni időszakkal összefüggő orvosi feladatok elvégzése. A szülészorvos soha nem teljesen önálló, sok függ az adott szülészeti osztály szabályaitól. Ha például a főorvos utasítására abban a kórházban csak fekve lehet szülni, akkor ettől senki sem térhet el. Ha a vajúdás alatt mindvégig kötelező a CTG-vizsgálat, és nincs olyan készülék, amellyel járkálni is lehet, akkor végig feküdni kell. Érdemes tehát előre érdeklődni, hogy a kórházban milyen szokások uralkodnak, mert lehet bármilyen szabad szellemű a választott orvos, attól még nem tehet meg bármit. Emellett bizonyos szakmai szabályok minden esetben kötik az orvost, hiszen ha gond adódik, vállalnia kell a jogi felelősséget is. Az alapellátás mindenkinek jár, akár választott orvosa van, akár az ügyeletesnél szül. Az ügyeletes orvosnak minden vajúdóra oda kell figyelnie, és ha szükséges, be kell avatkoznia. A választott orvos ezzel szemben emlékszik a kismamára, a betegségeire, problémáira, az esetleges kockázati tényezőkre. Elvárható tőle, hogy a kismama minden kérdésére válaszoljon. Erre bizony időt kell szakítani, amely sokszor csak a magánrendelő nyugalmában lehetséges. A választott orvos lehetőség szerint ott van a szülésnél is, ám erre sajnos nem lehet garanciát vállalni. Ilyenkor azonban elvárható tőle, hogy időben ajánljon a kismamának olyan helyettes orvost, akiben mindketten megbíznak.
(Lapzártakor kétséges volt, hogy 2007-től megváltozik-e a szabad orvos- és kórházválasztás rendszere. A szerkesztő.)
Hol találjuk meg? A kórházak szülészeti osztályán, magánrendelésen, a szakorvosi rendelőintézetekben. Az interneten a www.babanet.hu oldalon szinte minden kórház orvosairól részletes élménybeszámolókat olvashat.


Szülésznő, azaz bába

Mikor keressük fel? A választott szülésznővel érdemes legkésőbb a terhesség félideje körül találkozni.
Tevékenységi köre: Segíti az anyát és párját a családdá válás folyamatában a babavárás, a szülés és a gyermekágy során. Tanácsokat ad, bátorít, masszíroz, segít a testhelyzetek változtatásában, észleli a vajúdó és magzata állapotát, a szülés haladását, külső és belső vizsgálatot végez, a kitolási szakban védi a gátat, „fogadja” a babát. Segíti a korai kötődés kialakulását, a szoptatást, gondozza a gyermekágyas nőt. A szülésznő szerepe kulcsfontosságú, hiszen a vajúdás alatt többet van a kismamával, mint választott orvosa. Érdemes jóval a szülés előtt megismerkedni vele, mert sok dologban már akkor is segíthet. Általában több ideje van beszélgetni, olyan apró-cseprő ügyekben tanácsot adni, amelyek nem számítanak orvosi problémának, a kismamának mégis fontosak. Segít a vérvétel és más vizsgálatok gyorsabb lebonyolításában. Az utolsó hetekben ő végzi a CTG-vizsgálatot, amelynek ideje alatt gyakran végig az anyuka mellett ül, ez pedig nagyszerű alkalom a beszélgetésre. Ám mielőtt szülésznőt választana, érdemes kifaggatni a jelöltet, hogy neki milyenek a szüléssel kapcsolatos tapasztalatai, mit mond például a homeopátiáról, gátvédelemről, vízben vajúdásról, a szülőszékről – nehogy túl későn derüljön ki, hogy rokonszenves ugyan, de egészen más a szemlélete, mint amire számítottunk. A jó szülésznő megkönnyítheti a vajúdást azzal, hogy testhelyzetet javasol, labdát hoz, borogatást készít, masszíroz. Ezek azonban nem pénzen vett szolgáltatások! Akinek ilyen a szemlélete, akkor is így dolgozik, ha az utcáról esik be valaki, ellenkező esetben választott szülésznőként sem fogja megtenni.
Mit nem végez? A szülésznő nem orvos, ezért nem diagnosztizál, nem gyógyít, nem operál, nem ír fel gyógyszert.
Hol találhatjuk meg? A kórházak szülőszobáin, szülésfelkészítő tanfolyamok résztvevői, kismamaklubok szervezői között. Érdemes érdeklődni, hogy az adott intézményben van-e lehetőség szülésznő választására.


A dúla

Mikor érdemes felkeresni? Akár a várandósság előtt is, de jó minél hamarabb, ha igényt tartunk a segítségére.
Tevékenységi köre: A dúla három fő területen tud segíteni a kismamának: érzelmi, fizikai támaszt nyújt, és segít a tájékozódásban. A felkészülés hónapjaiban az anyát érdeklő kérdések megválaszolásán túl az is nagyon fontos, hogy kellő ismeretek birtokában felelősen tudjon dönteni, mit szeretne a szülésénél. Adott intézményt vagy orvost nem ajánlanak, de segítenek az igények megfogalmazásában. Ebben az időszakban fontos az érzelmi támogatás is, hiszen sokat jelent a kismamának, ha kimondhatja, megbeszélheti érzéseit a dúlájával, lehetőséget kap arra is, hogy oldódjon a szorongása. A vajúdás ideje alatt meghatározó a dúla jelenléte, hiszen olyan személy, akihez az anyát elmélyült bizalmi kapcsolat fűzi. A szülés óráiban a fizikai támasz is jelentőssé válik, hiszen a dúla masszírozással, borogatások készítésével vagy a különböző vajúdási pozíciók ajánlásával könnyítheti a vajúdást. A kapcsolat nem zárul le a szülés után sem, a dúla a gyermekágy ideje alatt is támogatja az anyát.
Mit nem végez? Nem vizsgál, nem helyettesíti az orvost vagy a szülésznőt, és nem hoz döntéseket az anya helyett.
Hol vehetjük fel a kapcsolatot vele? Az Aktív Szülés Programnak része a személyes találkozás, de az interneten is lehet böngészni a www.dula.hu oldalon.


Szonográfus

Mikor érdemes felkeresni? A terhesség tényének megerősítése általában ultrahangvizsgálattal történik, tehát az ötödik-hatodik héttől.
Tevékenységi köre: az előírt vizsgálatok elvégzése nőgyógyászati problémák vagy terhesség esetén. A „rutin-”, vagyis a mindenkinél elvégzendő vizsgálatok: a várandósság során a 11-13. héten a tarkóredő vastagságának mérése (ez a Down-kór elsődleges szűrővizsgálata), valamint a magzat testfelépítésének vizsgálata. A 18-20. héten a genetikai ultrahangvizsgálat elvégzése következik. A 28-30. héten a magzat arányos fejlődését ellenőrzi, a 36-38. héten a szülés várható idejének és a magzat súlyának becslése következik. Ha a fenti vizsgálatok során bármelyik eredmény aggodalomra ad okot, speciális ultrahangvizsgálatokra kerül sor, például magzati szívultrahangra. A szonográfus szükség esetén genetikai centrumba vagy más szakorvoshoz küldi a kismamát.
A pontosabb diagnózis érdekében, illetve a szülők kérésére lehetőség van három- vagy négydimenziós ultrahangfelvétel készítésére is. Ezért fizetni kell, mivel nem a terhesgondozás része.
Mit nem végez? Nem végez semmiféle beavatkozást, nem hoz döntéseket a magzat vagy az anya sorsáról.
Hol vehetjük fel a kapcsolatot vele? Szülészeti intézményekben és magánrendelőkben.


Genetikus

Mikor érdemes felkeresni? Lehetőleg a fogamzás előtt, ha a családban vagy elsőfokú rokonoknál genetikai betegség fordult elő, vagy a szülők vérrokonok. Ha két vagy annál több vetélésen esett át a kismama, annak a hátterében is állhat genetikai ok. Ha súlyos, rendszeres kezelést igénylő betegségben szenved a kismama, vagy ha gyógyszert kell szednie, illetve a környezeti tényezők (környezetszennyezés, sugárterhelés, vírusfertőzés, az anya életkora) aggodalomra adnak okot, a genetikus megadhatja a felelős továbblépéshez, döntéshez szükséges információkat.
Tevékenységi köre: Felméri, hogy a hozzá forduló pár leendő gyerekét veszélyezteti-e valamilyen genetikai rendellenesség, ha igen, milyen mértékben. Van-e esély a kockázat csökkentésére, illetve hogy időben fény derüljön a problémára? A magzat sorsáról azonban mindig a szülők döntenek.
Ha még a terhesség előtt fordulnak hozzá, meg tudja határozni a kockázatot, és tájékoztat arról, hogy a rendellenesség mennyire befolyásolná a család életét. Ha korai terhesség idejében keresik fel, a genetikus fel tudja mérni, kideríthető-e, hogy a magzat érintett-e az adott betegségben, végezhető-e kromoszómavizsgálat vagy molekuláris genetikai vizsgálat.
Mit nem végez? A genetikus nem tudja összeállítani a gyerek géntérképét, és nem vállalkozik arra, hogy megmondja, milyen lesz a szeme vagy a haja színe, bár nem ritka, hogy ezért keresik fel.
Hol vehetjük fel a kapcsolatot vele? Nézzen utána a www.humangenetika.hu oldalon, vagy a 210 2940-es telefonszámon.

Dietetikus

Mikor keressük fel? Ha bármilyen okból speciális étrendre van szüksége a kismamának, esetleg vegetáriánus, vagy csak érdekli az egészséges táplálkozás
Mit csinál? Listát ad arról, mit érdemes, illetve mit nem szabad enni, recepteket ajánl, mintaétrendet készít. A dietetikus nemcsak abban segíthet, hogyan kerülje el a kismama a jelentős hízást, hanem akár abban is, hogyan juthat hozzá a magzat fejlődéséhez szükséges vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz. Vannak esetek, amikor különösen fontos volna, hogy a kismama dietetikussal vegye fel a kapcsolatot, például terhességi cukorbetegség esetén, amikor a megfelelő diéta betartása nélkül károsodhat a magzat. A tapasztalatok szerint nem elég, ha kerülik a cukrot és nem esznek kenyeret, ugyanis a zöldségek, gyümölcsök még bőven tartalmaznak szénhidrátot. Sokak számára nehéz a napi bevitel kiszámolása is – ezekben segíthet a dietetikus.
Mit nem végez? Nem diagnosztizál, nem főz.
Hol vehetjük fel a kapcsolatot vele? Minden nagyobb kórházban van ingyenes dietetikai szolgálat, az interneten a www.mdosz.hu oldalon lehet magándietetikust keresni.

Exit mobile version