Gombatámadás

Dr. Szedlay Gyöngyi biológus, mikológus | 2007. Március 01.
Gombafertõzés még a legjobb családokban is elõfordul. Lássuk, hogy vívhatunk meg vele!

Egy felnőtt szervezetében körülbelül két és fél kiló mikroorganizmus él, ezek egy része gomba. Környezetünk is telis-tele van spórákkal. A gombák és a baktériumok egymást tartják sakkban. Ha gyengül az immunrendszer, vagy elpusztítjuk a „jó” baktériumokat, mondjuk antibiotikummal vagy túlzásba vitt tisztálkodással, javulnak az ellenfél életfeltételei. Az egyensúly felborul, létrejön a gombás fertőzés.

Babavárás idején
Terhesség alatt a növekvő ösztrogénszint miatt változik a hüvely kémhatása, az immunrendszer működése, így a szervezet érzékenyebbé válik a gombás fertőzésre. Különösen veszélyeztetettek a cukorbeteg édesanyák és azok, akiknek antibiotikumot kell szedniük. A hüvely gombás fertőzésekor sűrű váladék jelenik meg, a szeméremajkak erősen viszketnek. Fontos minél előbb beszélni erről a nőgyógyászunkkal, aki a terhesség szakaszának megfelelő gyógyszert javasol. Enyhébb esetekben hüvelykúpot, krémet, ha súlyosabb a baj, az előbbiek mellé tablettát is. Hüvelyi fertőzések esetén fontos a partner kezelése is, különben számítani lehet a betegség kiújulására.
A terhességgel járó pocak- és mellnövekedés során alakulhat ki a másik jellegzetes probléma: az egymással érintkező bőrfelületeken létrejövő gombásodás. Megelőzésképpen célszerű a hajlatokat hintőporral beszórni, az felszívja az izzadságot. A fertőzést erősen viszkető piros foltok jelzik. Ha rendszeresen kezeljük gombaellenes kenőccsel, gyorsan gyógyul.

Út a babán át
Születés közben, majd a külvilágból sok baktérium és gomba kerül a baba szervezetébe. Ezek egyike a szájpenészt (soort) is okozó Candida. A szájpenész a baba szájában megjelenő fehér gombatelepekről kapta a nevét. Nehezen törölhető le, a helyén vérző, piros foltocska marad. Minden szopás után töröljük ki a baba száját bórax-glicerinnel átitatott gézlappal, úgy, hogy ne maradjon benne a gombák számára táplálékot jelentő anyatej. A lenyelt gombasejtek okozhatnak hasfájást, a fertőzés elterjedhet a bélcsatornában, és megjelenhet a baba popsiján is. A gomba a pelenkába csomagolt bőrön könnyen szaporodásnak indul. Ha nem kezeljük idejében, elterjedhet a baba combján vagy a hasán. Ezért amint a szájban megjelenik a fertőzés, érdemes a popsikenőcsöt bóraxos krémre cserélni. Súlyosabb esetben a gyermekorvos gombaellenes kenőcsöt ír fel, és gyógyszert is adhat. Tartsuk a kicsit pelenka nélkül, amilyen gyakran csak lehet. Popsitörlő használata helyett minden pelenkázásnál mossuk le és töröljük szárazra a bőrét.
Súlyos esetben a baba elutasíthatja a mellet, hiszen fájdalmat okoz neki a szopás. Fejjük le az anyatejet, és adjuk pohárból. Minden alkalommal próbálkozzunk újra a szoptatással.








A mell is fertőződhet
A szoptatás kezdetén a mellbimbón apróbb sérülések keletkezhetnek, ezeken könnyen átjut a baba szájából a fertőzés. A bimbó ilyenkor opálos fényű, rózsaszín, duzzadt, repedezett lehet, de néha semmi változás nem látszik, csak erős viszketést, fájdalmat érez a kismama. Az égető érzés kisugározhat a mell belsejébe, a felkarba is. Néha csak a szoptatás első perceiben érezhető, de legtöbbször végig, majd közvetlenül a szoptatás befejezése után is. Súlyos esetben folyamatos a fájdalom. Ez gátolhatja a tejleadási reflexet, előfordul, hogy a baba nem szívesen szopik a szájpenész miatt, ezért a súlyosabb gombafertőzések a bennrekedt tej vagy a seb felülfertőződése következtében gyulladásokhoz vezethetnek. A babát és a mamát egyaránt kezelni kell, különben végeérhetetlenül adogatják át egymásnak a fertőzést, még akkor is, ha egyiküknek nincs tünete. A mell kezelésére az orvos írhat fel gombaellenes krémet. Ez gyorsan beszívódik. Ha mégis maradna belőle a bőrön a következő etetésig, elég alaposan letörölni. Súlyos esetben tablettát kell szedni. A szerek többsége nem veszélyes a babára. Ha kétségei támadnak, hívja a teratológiai tanácsadót vagy szoptatási szaktanácsadót.

Vigyázzunk a gyerekekre!
Bölcsis-ovis korban a háziállatoktól szerzett fonalas gombák okozta fertőzés fordul elő leggyakrabban. A bőrön viszkető piros foltok jelennek meg, amelyek körkörösen növekednek, közepük halványabbá válik, szélük fehéren, korpásan hámlik. Kezelésére az orvos általában tablettát és krémet is javasol. A kezelést még a tünetek gyógyulását követően is folytatni kell egy ideig. A panaszok néhány nap alatt megszűnhetnek, de akár hónapokig is fennállhatnak. Előfordulhat még uszodában, más sűrűn látogatott helyen szerzett gombás fertőzés is. Ezek általában karéjos, hámló szegélyű foltokat okoznak. Kislányoknál a hüvely is könnyen fertőződik, mivel ebben a korban még nem érvényesül az ösztrogén védő hatása, a hüvelyhám csak egyrétegű. Célszerű a strandon, uszodában már az egész pici gyerekekre is fürdőbugyit adni, és amint lehet, szárazra cserélni, ez csökkenti a fertőződés kockázatát.
A gombafertőzést mindig jelezzük a nőgyógyásznak, gyermekorvosnak, aki eldönti, hogy mi okozza a megbetegedést, és a legkorszerűbb gyógymódot ajánlja. A gombabetegségek gyógyítására adott szerek ma jóval hatásosabbak, mint a korábbiak, és kevesebb mellékhatásuk van.

Jó is, rossz is egyszerre
Ha azt halljuk: szervezetünkben az első óráinktól a halálunkig él egy gomba, amely megvéd a kórokozó baktériumoktól és a többi gombától, még örülünk is a hírnek. Ám ha megtudjuk, hogy a szervezetünkben mindenfelé bujkál egy gomba, amely rossz körülmények között elszaporodik és betegséget okoz, igencsak megijedünk. A kijelentések mindegyike igaz a Candidára. Ám a helyzet nem olyan súlyos, ahogy az a második állításból következne, és ahogy azt az utóbbi években úton-útfélen hallani. Fejfájás, szédülés, impotencia, allergia és még számtalan más betegség okozójaként jelölik meg a Candidát. Az igazság az, hogy súlyos gombafertőzés csak nagyon ritkán, legyengült immunrendszerű embereknél (például HIV-fertőzötteknél) alakul ki. Ilyenkor az egész szervezetben elterjed, ezt szakszerűen szisztémás fertőzésnek hívják. Súlyos, sokszor életveszélyes tünetekkel a beteg legtöbbször intenzív osztályra kerül, kezelése hosszú ideig tart, és nem is mindig sikeres.
Mivel ez a gomba mindenütt jelen van környezetünkben, ha nem steril környezetben végzik a vizsgálatot, egészséges embernél is fertőzöttséget mutat a teszt. Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a Candidával összefüggésbe hozott változatos tünetek bármelyikét is ez a gomba okozná. Az ilyen esetekben előírt szigorú diéta egyeseknek használ, másoknak árt – de ennek semmi köze a gombához.
Exit mobile version