Tetűirtás mesekönyvvel

cafeblog/nemharapaspenót | 2014. Február 11.
Minden szülő rémálma, ha a gyereke tetvekkel a hajában jön haza a suliból. Valahogy ezt a franciák lazábban veszik, még mesekönyvet is adtak ki a kis parazitákról a gyerekek és a szülők megnyugtatására.

A Nem harap a spenót blog szerzőjének  franciaországi kálváriáját tesszük közzé, amelyben a gyerekek tetvei elleni harcáról számol be.

Pár hónapja megismerkedtünk legújabb háziállatainkkal, a tetűkkel. Egy szép nyári éjszakán költöztek be hozzánk, hogy melyik gyerek fején utaztak ide az első példányok az iskolából,az már örök titok marad. Nyaralni ment a család, és az úton a 8 éves furcsán vakargatta a tarkóját. Egész nyáron velünk tartottak, és most már ismerem a 4 tetűirtó márka 15 termékét. 15 perces, 30 perces, 1 órás, de akár éjszakai változat is létezik. Emellett emelhetjük a színvonalat speciális samponnal, reggeli utáni orrfacsaró spray-vel (erről messziről megismerik az iskola folyosóján a tetves gyereket), de befektethetünk speciális elektromos fésűbe is.

Egy a lényeg, megszabadulni tőlük szinte lehetetlen. De ha mégis sikerülne, akkor 2 hétre fellélegezhetünk, mielőtt újra hazahozná valamelyik az iskolából. A magyar nagyszülők mélyen maguk alá estek a történettől (hihetetlen, hogy itt nincs “Köjál”), a franciák meg csak legyintenek, elmesélik saját rémtörténeteiket, és két dolgot mint alapkövet elárulnak neked:
–  vannak “tetűvonzó fejek” (akik úgyis mindig elkapják)
–  vannak francia családok, ahol a kultúrához tatozik a tetű (szimbiózisban élnek velük).

Azért mi (én) továbbra is irtjuk őket. A havi kosztpénz mellé betettük a havi tetűirtó büdzsét, állandóan forog a mosógép (ágynemű, törölköző), és kedvenc reggeli programom a gyerekek fejében matatás.

Tegnap a lányom boldogan hozta haza a legújabb könyvtári könyvét. “Anya, ezt Julie találta, de megmagyaráztam neki, hogy az nekem kell, hiszen nálunk mindig van tetű!” Akár büszke is lehetnék rá meggyőző erejéért. Címe: Pef: Rendez-moi mes poux! (Adjátok vissza a tetűimet!)

A mese egy Mathieu nevű kisfiúról szól, aki magányos a lakásukban található két televízió, távirányítós magnó és elektromos konzervnyitó mellett. A szülei el vannak keseredve gyermekük videojátékba ölt idejét látva, és gondolkodóba esnek, hogy talán hugicára lenne ott szükség.

Mathieu aztán egy nap felfedezi, hogy tetű van a hajában, és véletlenül egy varázsigét mond nekik, mely beszédes, házias viselkedésű és hűséges alattvalókká változtatja a fején mászkáló tetveket. Többet nincs egyedül Mathieu.

 
Először két csapatot alkot belőlük, sárgára és pirosra festi őket, és focimeccset rendez. A maradék tetűtársasággal együtt drukkol nekik.
 

Éjszakára egy gyufaskatulyában ágyaz meg barátainak, puha ágyikóként egy hajtincset ajándékoz nekik. Még nassolni valót is felkínál az esti elalvás előtt (egy kis porcukrot), de a jól nevelt tetűk visszautasítják, mert tudják, hogy alvás előtt ez nem jó, hiszen fogszuvasodáshoz vezet.

 

A mese folytatásához kattints ide!

 

Exit mobile version