Gyerekzenék, amiktől nem bolondulsz meg – 5 szuper mai gyerekdal

bambina | 2014. Május 26.
A gyerekzenének mondott zenék rongyosra hallgatása jól megszokott szülősport: főleg az autóban igazán nyomasztó, amikor a hátsó sorból teljes hangerővel kérik azt a kedvenc lemezt, amire már csak ránézve is kiborulunk, nemhogy hallgatva. Van megoldás!

Azt sajnos nem lehet mondani, hogy magyar gyerekzenékben bővelkednénk, és az is igaz, hogy ebből a kevésből is csak néhány van, akit mondjuk majdnem minden gyerek ismer, vannak a jól ismert biztos befutók. Nem vitatva érdemeiket, bemutatunk néhány új vagy viszonylag új dalt, mind különleges, szerethető, és az már a non plus ultra, hogy szinte akárhányszor hallgathatóak, egyúttal a lemezeket is ajánljuk a tárba. Mindenképp.

Rutkai Bori Band: Sárkány-járgány

Rutkai Bori sokoldalú énekesnő: hol a Budapest Bárban, hol saját zenekarában, a Specko Jednóban bukkan elő, a Rutkai Bori Bandával gyermekzenét ír (és fest, rajzol, videoklipet rendez, horgol…). Legújabb lemezükről szól ez a pörgős dal, ami a Picur Viadalon elnyerte a legjobb gyerekdal-szövegiró díját. A legvidámabb gyerekdal a legvidámabb énekesnőtől.

 

Szalóki Ági: Négyeshatos

Szalóky Ági legújabb lemezéről, a Körforgásról való ez a dal, a Négyeshatos, Erdős Virág megzenésített verse. Humorban bővelkedő szöveg, energiával teli, gazdagon hangszerelt zenével, Szalóky Ági és egy kislány előadásában. Iszonyú jó!

 

Amorf Lovagok: Napséta

Amorf Ördögök már sajnos nincsenek, és a Lovagokat sem igazán lehet elcsípni (Tövisházi Ambrus és Tariska Szabolcs projektje), marad a Tócsarobbantó című lemezük, ez a dal a kirándulósok himnusza is lehetne, olyan gyönyörű.

 

Palya Bea: Apadal

Palya Bea koncertjeire gyorsan fogynak a jegyek, az ő egyedi zenéje, hangja és személyisége komplex élményt ad élőben is, hanghordozóról is. Ez a dal az Altatok lemezen található, és különlegessége, hogy az átlagapák hétköznapi nehézségeiről szól, külön érdem Beának, hogy az apákról énekel. Szépséges dal a mindennapokról.

 

Quimby: Hó

Gyereklemeze éppen nincs a Quimbynek, de  a Hó című dal játékosságával azért kissé kilóg a sorból, nem titok, hogy  Kiss Tibi a kisfiának írta. A Kaktuszliget című legutóbbi lemezükön található, nagyon vidám, energiával teli darab, sok cimbalommal, füttyögéssel.

Exit mobile version