Ezeket az ételeket kerüld szoptatás alatt!

nlc | 2015. Május 04.
A szoptatás időszaka alatt sok kismamában merül fel a kérdés, vajon mit ehet és mit nem? Szerencsére nagyon radikálisan nem kell megváltoztatni az étkezési szokásokat, de azért van néhány olyan táplálék, amit tanácsos mellőzni, amíg a baba anyatejen él.

Az anyatejben nagyon sok a tápláló és az immunrendszert védő anyag. Tulajdonképpen minden benne van, amire a babának szüksége van. Mivel hónapokon át ez az egyetlen táplálékforrása a kicsinek, az anyának is oda kell figyelnie arra, hogy mit eszik és iszik, mert ez hatással lehet a tej minőségére és a baba egészségére, közérzetére is.

Szerencsére nagyobb diétát nem kell tartani, ahogy hízókúrát sem, mint ahogy azt néhányan tévesen gondolják. Minimális mértékben kell csak többet ennie az anyának, amíg szoptat – körülbelül annyival, amennyi tejet a babája elfogyaszt egy nap – ez körülbelül 300 kalóriának, vagyis egy közepes méretű banánnak fele meg. Több odafigyelést igényel viszont az, hogy mit eszik az anyuka. Nincs sok dolog a tiltólistán, de ezt a keveset érdemes és tanácsos távol tartani az étlapról szoptatás alatt. Alapszabályként még annyit tennénk hozzá: minél természetesebb ételeket eszik az édesanya, annál jobb, mert a félkész és készételek tartósítószerei, ízfokozói, színezőanyagai megterhelik a baba szervezetét.

Puffasztó ételek

A kismamának és a babának is sok kellemetlenséget okozhatnak ezek az ételféleségek. Hasfájás, szélgörcs jelentkezhet, amit a baba különösen nehezen visel el, és nyűgössé, síróssá válik. Az alábbi ételek okoznak általában puffadást az anyának és a babának is:

– fejes káposzta
– kelkáposzta
– karfiol
– bab
– zöldborsó
– kukorica

Gyümölcsök, zöldségek, gyógynövények

Természetesen nem kell minden gyümölcsöt levenni az étrendünkről, ha szoptatunk, hiszen a vitaminok nagyon fontosak ilyenkor a szervezetnek. Egyes gyümölcsök viszont megváltoztathatják a tej ízét, ilyenek például az eper, a málna és a citrusfélék. Itt is érvényes a szabály: ha azt látjuk, hogy a baba kevesebb lelkesedéssel eszik, akkor hagyjuk ki az étrendünkből ezeket a tételeket. Szintén igaz ez a rostokban gazdag zöldségfélékre. A gyógynövényekkel viszont ennél jóval óvatosabban kell eljárnunk: a megszokott gyógyteáink, főzeteink a szoptatás ideje alatt károsak is lehetnek. Kifejezetten ellenjavallt az alábbi növények alkalmazása, mert ezek alhasi vérbőséget okoznak, így növelik a vetélés kockázatát: boróka, fehérüröm, szenna, kutyabenge, fodros mályva. Fejlődési rendellenességet okozhat a magzatnál a csalán, a gyermekláncfű, a diólevél, a menta és a nyers fűszernövények nagy mennyiségben. A menstruációs ciklust befolyásoló, ezért a felkészülés időszakában hasznos gyógynövények közül kerülendő a terhesség alatt a kamilla, a palástfű, a komló, a szója, a jamszgyökér, a barátcserje, a poloskavész, a szezámmag és a pásztortáska.

Szénhidrátok, szénsavas italok

Lehetőleg kerüljük a szénhidrátfogyasztást (a fehér kenyérről, a fehér rizsről, az édességekről és a cukrozott üdítőkről és társaikról van szó), mert ezek a vércukorszint emelkedéséhez járulnak hozzá, ami túlsúlyossá teheti az újszülöttet. A szénsavas italok puffasztó hatásuk miatt is kerülendők, és azért is, mert rendszerint magas cukortartalmuk miatt károsak általában véve az édesanya egészségére.

Zsíros, füstölt, fűszeres ételek

Szoptatás alatt a sovány húsok ajánlottak. A fehérjére szükség van, de ha ezt zsíros cubákokból igyekszünk pótolni, és fűszeres, füstölt, nehéz húsokat eszünk a könnyű, száraz, fehér húsok helyett, annak kárát látja az emésztésünk. A zsíros ételek megemelik a vér koleszterinszintjét.

Tej

A közhiedelemmel ellentétben a tehéntej nem növeli az anya tejtermelését. Sőt, inkább előfordul az, hogy káros hatásai vannak: ugyanis tejcukor és a tejfehérje az anyatejbe kerülve allergiás tüneteket okozhat a babánál. Általában legkésőbb másfél éves korukra kinövik ezt az érzékenységet a gyerekek, de addig – és így a szoptatás alatt – inkább kerüljük el a tejfogyasztást.

Kávé, csoki, alkohol

A dohányzás csökkenti a tejtermelést, illetve a dohányzás során keletkező káros anyagok felhalmozódnak az anyatejben, akárcsak az alkohol, aminek minimális fogyasztását is megérzi már a kisbaba. A kávéról és koffeinről szerencsére nem kell lemondani a kismamának, de nem árt mértékletességet tartania ezen a téren: a röviddel az étkezés előtt vagy után fogyasztott kávé ugyanis kifejezetten akadályozza a kalcium, vas és a C-vitamin felszívódását, amely anyagok hiányában a magzat egészsége és fejlődése veszélybe kerül. Az orvosok ugyanakkor megengedhetőnek találják a terhes nők koffeinfogyasztását, amíg ez nem több, mint napi egy csésze feketének felel meg. Koffein viszont nemcsak a kávéban, hanem a teában és a csokoládékban is van, ezért ezek fogyasztásakor is legyünk körültekintők.

Exit mobile version