Csecsemőkorban alakul ki
Az anyaméhben fejlődő magzat bélrendszere még teljesen steril, a csecsemő a bélflórára jótékony hatású baktériumokkal csak a szülőcsatornában találkozik először. Ahogy a baba áthalad rajta, a környezetében lévő baktériumok bejutnak a szervezetébe, és lassan elszaporodnak a bélcsatornájában. Azok a babák, akik császármetszéssel születnek, egy picit hátrányosabb helyzetben vannak, hiszen a szülőcsatorna baktériumaival nem találkoznak, náluk ezért néhány héttel később kezd csak el kifejlődni a bélflóra, akárcsak azoknál a csecsemőknél, akiket inkubátorba helyeznek születésük után, vagy akiket antibiotikummal kezelnek (köztudott, hogy az antibiotikum nincs jó hatással a bélflóránkra a későbbiekben sem).
Anyatejjel az egészséges bélflóráért
A szoptatás időszaka nagyon fontos az immunrendszer fejlődése szempontjából, hiszen az első hónapokban a természetes baktériumkultúrák egyedül az anyatejjel juthatnak a baba szervezetébe, ahol a bélrendszerben elszaporodva meggátolják a betegséget okozó gombák, baktériumok és vírusok fejlődését, valamint részt vesznek a tápanyagok lebontásában, és segítik a különféle tápanyagok felszívódását. Az anyatej emellett számos olyan tápanyagot tartalmaz, ami óvja a csecsemő egészségét, és távol tartja tőle a fertőzéseket.
Mi legyen szoptatás után?
A baba számára védelmet nyújtó anyatejes táplálás azonban nem tarthat örökké. Hat hónap után (ez természetesen lehet több és kevesebb is) már a hozzátáplálás időszaka jön el, amikor már a megfelelő étrend kialakításával kell gondoskodnunk a kisgyermek bélflórájának egészséges fejlődéséről. Az édesanyáknak a szakemberek azt javasolják, hogy ebben az életszakaszban oligoszacharidok bevitelével segítsék a picik egészséges fejlődését (egyébként ez az anyatej egyik fő összetevője is). Ezek olyan szénhidrátok, amelyeket az emésztőenzimeink nem tudnak lebontani, így a bélrendszerbe jutva táplálékul szolgálnak a jótékony baktériumok számára.
A gyermeked immunrendszerét a leginkább egészséges és kiegyensúlyozott étrenddel, friss levegővel és sok mozgással tudod támogatni. A tipegőd étrendjébe bátran építsd bele azokat a speciális élelmi rostokat, amelyek megtalálhatóak az anyatejben is. A prebiotikus oligoszacharidokról van szó, amik természetes formában megtalálhatóak a hagymában, a paradicsomban, a fokhagymában, a spárgában, a cikóriában, a babban, a borsóban és az articsókában. Igaz, hogy egy kisgyereknél nem éppen ezekkel kezdjük a hozzátáplálást, ezért nekik inkább a tejital javasolt, amelyben a vitaminok, ásványi anyagok mellett oligoszacharidokat is találhatók, és az íze miatt is kedvelik általában a babák.