Hogyan mondd el a gyerekeknek, ha váltok? – Gyakorlati útmutató

Kun Gabi | 2015. Szeptember 08.
Nem a legegyszerűbb élethelyzet, ha válásra kerül a sor, főleg akkor, ha már kicsi gyerekek is vannak a családban. Az ő kis lelküket meg kell védeni, hogy minél kisebb törést jelentsen az életükben a szüleik szétválása.

Átéltem már ilyen helyzetet, mondhatom talán, hogy életem egyik legnehezebb pillanata volt, amikor elmondtuk a kis ovis lányainknak, hogy nekünk ezennel befellegzett. Szívszorító és ijesztő egyszerre, hogy ezt hogyan magyarázzuk el nekik úgy, hogy a legkevesebb fájdalmat okozzuk. Ilyenkor minden szülőnek az a célja, hogy valahogy szeretettel és rendíthetetlen nyugalommal mondják el csemetéiknek a rossz hírt, válaszolva minden kérdésre, ami felvetődik bennük, és biztosítva őket arról, hogy mindketten nagyon szeretik őket.

Készüljetek fel a helyzetre

Vannak az érzelmi kérdéseken túl egyszeri, gyakorlati, logisztikai kérdései is ennek a nagy bejelentésnek, amikről a szülőknek dönteniük kell, mielőtt odaállnak a gyerekeik elé. Ahhoz, hogy felkészülten vágjanak neki egy ilyen helyzetnek, meg kell beszélniük olyan részleteket például, hogy a gyerekek mikor lesznek az apukájuknál és mikor az anyukájuknál. Vagy hogy apa ott lesz-e az ovis ünnepségeken, esetleg délutánonként tud-e menni értük.

Ha a gyerekek érdekeit nézzük tényleg, és nem csak sarat akarunk a válás során egymásra dobálni, akkor érdemes fegyverszünetet kötni, és szépen, nyugodtan átgondolni ezeket a gyakorlati kérdéseket. Ezzel nemcsak arra készülünk fel, hogy minden kérdésre válaszolni tudunk majd, hanem a gyerekek biztonságérzetét is megőrizhetjük valamennyire, ha azt látják, tudjuk, mit csinálunk, és ez egy átgondolt, megszervezett döntés a részünkről, aminek minden részletét a kezünkben tartjuk.

Gyakorlati kérdés az is, hogy hogyan, azaz milyen hangon mondjuk el a gyermekeinknek a hírt. Természetesen a válasz az, hogy nyugodtan és magabiztosan beszéljük meg velük, mert ha pont az orruk előtt omlunk össze vagy kezdünk el életünk volt párjával veszekedni, akkor biztos, hogy sérülni fog a biztonságérzetük. A fő feladat az, hogy azt mutassuk meg: a válás a legjobb megoldás mindenkinek, nekik is, még akkor is, ha ez egy végtelenül szomorú esemény, és felrobbantja a kis világukat.

Az valószínűleg elkerülhetetlen, hogy sírdogáljunk, főleg akkor, ha a gyermekeink is elkezdenek pityeregni a hír hallatán, ami nem is baj, mert segít megértetni a gyerekekkel a helyzet komolyságát és azt, hogy nekünk sem könnyű meghozni ezt a döntést. Viszont ha vérre menő vitába, kiabálásba fullad a bejelentés és a válás is, az csak megijeszti őket, és úgy emlékeznek majd az egészre, mint egy nagy traumára, amitől félni kell. Azt pedig nem akarjuk, hogy a mi válásunk miatti félelemből maradjanak majd esetleg együtt felnőttként egy olyan emberrel, akit már nem szeretnek.

Gyakorlati tippek a válás bejelentéséhez

Pusztán gyakorlati szempontokat nézve következzen néhány egyszerű tanács, hogyan jelentsétek be a válás a gyerekeknek. Fontos kérdés ez, mivel valószínűleg erre a pillanatra egész életükben emlékezni fognak.

A válás kemény dió minden résztvevő számára, de ezekkel a tippekkel talán csökkenthető annak az esélye, hogy a gyerekekben a nagy bejelentés traumát okozzon. Talán kevésbé érzik majd elhagyatottnak vagy becsapottnak magukat. Így megteremthetjük számukra a válás körül azt a légkört, amiben bátran kérdeznek tőlünk, és beszélgetnek velünk arról az eseményről, ami felforgatja az életüket.

Exit mobile version