Miért olyan fontos, hogy beszélgess a babáddal?

Kun Gabi | 2015. Október 01.
Azon túl, hogy jó dolog hozzá beszélni, azért is beszélgess vele sokat, mert ezzel segíted az agyát a fejlődésben. Dana Suskind, a Thirty Million Words: Building a Child’s Brain című könyv írója osztotta meg a nagyközönséggel azt a módszert, amit ő talált ki gyermekeink kommunikációjának fejlesztésére.

Életünk első három évében fejlődik ki az agyunk 85 százaléka. Abban a pici bababuksiban minden percben 700-1000 neuron kapcsolódik össze. Semelyik más életkorban nem fejlődik ilyen gyorsan az agy. Az egyik legfontosabb fejlődési terület pedig a kommunikáció, a szavak területe.

Az első és legnagyobb hatású fejlesztő eszköz pedig pici baba korban nem más, mint anya. Vagy aki a legtöbbet van a babával. A szülők beszéde és reakciói adják meg a babának azt a mennyiségű impulzust, amiből jól tud táplálkozni az elméje. Kövesd ezt a három instrukciót, hogy biztos lehess benne, megadod a babádnak azt a fajta kommunikációs hatást, amire szüksége van:

Hangolódj rá

Azaz tényleg figyelj a kisbabádra, hogy vajon mit akar közölni veled. Még akkor is, ha túl kicsi ahhoz, hogy értse, mit mondasz neki és ténylegesen válaszoljon. Így tudsz ráhangolódni:

Beszélj többet

Képzeld azt, hogy a gyermeked agya olyan, mint egy malacpersely: minden bedobott forint az ő megtakarításához ad hozzá. Minél többet beszélsz, annál gazdagabbá teszed az elméjét. Az is fontos, hogy milyen szavakat használsz, íme néhány tipp ahhoz, hogy hogyan beszélj hozzá még többet:

Reagálj

Az egyik legfontosabb része a kommunikációnak, hogy reagálj is a gyermekedre. Vond be a gyereket a beszélgetésbe, ha még nem tud beszélni, akkor figyeld a nonverbális reakcióit, és azokra válaszolj:

Fontos, hogy ezek a tanácsok nem elszigetelten működnek, hanem a mindennapi életbe kell őket beilleszteni. Természetes része lehet mind a hétköznapi teendőknek, pelenkázásoknak, fürdetésnek, etetésnek és játéknak. Minden kis közös eseményből varázsolhatunk így kommunikációs és gyerek-szülő kapcsolatot fejlesztő élményt.

Exit mobile version