Mit nassoljon a baba?

nlc | 2016. Február 09.
Nem feltétlenül kell késztermékeket vásárolnod, ha valamilyen finom és egészséges nassolnivalóval szeretnéd meglepni csemetédet. Összeállításunkban olyan recepteket mutatunk, amelyeket otthon is elkészíthetsz az icipici és a nagyobbacska gyerekek örömére.
Mit nassoljon a baba?

Banános-tönkölybúzás gabonapép

(6–7 hónapos kortól)

Hozzávalók / 1 adag
• 1 közepes db banán
• 1 dl víz
• 2 dkg tönkölybúza (gabonapép)

Elkészítés
Egy üvegedénybe beletesszük a gabonapépet, a vizet felforraljuk, ráöntjük. Alaposan elkeverjük, szűrőn átszűrjük. Közben a banánt botmixerrel összetörjük, szükség esetén kevés forralt vízzel lazítjuk. A turmixolt banánhoz adjuk a gabonapépet, és még egyszer összeturmixoljuk.

Tejmentes almatorta

Hozzávalók / 6 adag
• 20 dkg finomliszt
• 10 dkg margarin
• 1 db tojássárgája
• 8 db alma
• 0,5 csomag vaníliás cukor

Elkészítés
A lisztet összekeverjük a margarinnal, tojással, ha szükséges, kis vizet adunk hozzá. Fél órára hűtőbe tesszük. Kinyújtjuk többször is a tésztát, majd egy kerek formába tesszük, és villával megszurkáljuk, hogy ne emelkedjen fel. 10 percet sütjük.
Közben öt almából a vaníliás cukor hozzáadásával kompótot főzünk. Ügyeljünk rá, hogy ne használjunk túl sok vizet a főzéshez. Ha elkészült, villával szétnyomkodjuk az almadarabokat, majd a pépet a tésztára kanalazzuk. A maradék almát is meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, rátesszük a tortára, és 30 percig sütjük.
Sütési hőfok: 150°C

Babasüti almából

Hozzávalók / 4 adag
• 1 db alma
• 3 csepp citromlé
• 1 csipet fahéj
• 1 teáskanál olívaolaj
• 1 db tojássárgája
• 2,5 ek zabpehely (őrölt)
• 2,5 evőkanál finomliszt

Elkészítés
A meghámozott almát lereszeljük. Ehhez az almapéphez jól elkeverve hozzáadjuk a többi hozzávalót: a pár csepp citromlevet, egy pici fahéjat, olívaolajat, a gondosan szétválasztott tojássárgáját (vigyázzunk, ne menjen bele a fehérje), a zabpelyhet és végül a lisztet. Sütőpapírral kibélelt tepsiben kis tallérokat formázunk a masszából. Előmelegített sütőben barnára sütjük.
Sütési hőfok: 180°C

Cukkinis kence

Hozzávalók / 4 adag
• 2 kis db cukkini
• 1 közepes db vöröshagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 2 ek olívaolaj
• só ízlés szerint
• bors ízlés szerint
• 1 csokor bazsalikom
• oregánó ízlés szerint

Elkészítés
A cukkinit meghámozzuk és almareszelőn lereszeljük. Az olajban üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát, majd rádobjuk a cukkinit, és borsot őrlünk rá. Közepes tűzön megpároljuk, és csak a legvégén sózzuk. Belekeverjük a felaprított bazsalikomot is. Pirítósra kenve azon melegében is kínálhatjuk, de hidegen is finom.

Sokgyümölcsös müzliszelet a nagyobbaknak 

(1–1,5 éveseknek)

Hozzávalók / 8 adag
• 12 dkg zabpehely
• 20 dkg aszalt gyümölcs (én most aszalt epret, szilvát, sárgabarackot és almát használtam)
• 4 ek méz
•70 ml almalé (frissen facsart)
• 3 dkg dió
• 3 dkg török mogyoró
• 3 dkg szezámmag
• 0,5 citromból nyert citromlé

Elkészítés
A zabpelyhet száraz serpenyőben nagyon világos színűre pirítjuk. A diót és a mogyorót durvára törjük. A diót, a mogyorót és a szezámmagot külön-külön 2-2 percig száraz serpenyőben pirítjuk. Nem kell, hogy színe legyen, csak egy kis illata! Az összes enyhén megpirított (és illatozó) szárazanyagot egy tálba öntjük. Az aszalt gyümölcsöket aprítóba tesszük, és apró darabokra vágjuk. Őket is a száraz anyagok mellé öntjük. A magos-gyümölcsös keverékre facsarjuk a citromlevet, hozzáadjuk az almalevet és a mézet. Jól összedolgozzuk, majd szilikonlappal bélelt tepsibe simítjuk. Jól lenyomkodjuk, hogy ne maradjon benne sehol levegő. Akkor jó, ha kb. 1,5 cm magas.
Előmelegített sütőben úgy 35 percig sütjük, amíg a massza ki nem szárad, és barnulni kezd. Kivesszük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni. Hidegen szeleteljük. Légmentesen lezárt dobozban egy hétig friss marad.

Almás-fahéjas zabkása

Hozzávalók / 2 adag
• 3 dl tej
• 3 ek zabpehely
• 1 nagy db alma
• 1 ek méz
• 1 tk fahéj

Elkészítés
A tejet a mézzel és a fahéjjal felforraljuk, majd hozzáadjuk a zabpelyhet. Állandó kevergetés mellett körülbelül öt percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott almát, és tovább főzzük, míg az alma puha nem lesz.

Exit mobile version