Gyereknevelés válás után: nem könnyű, de nem is lehetetlen

Kun Gabi | 2016. Szeptember 16.
A válás sok esetben egyáltalán nem zajlik szépen. Olykor inkább háború, amiből a felek sebesülésekkel kerülnek ki. Ám utána adott a feladat: valahogy különélve kellene együtt nevelni a gyereket úgy, hogy ne háborús övezetben érezze magát.

Nyilván senki sem jó kedvében válik el, ha pedig már ez a helyzet alakult ki, akkor ebből kell kihozni a lehető legjobbat. A fő cél az kell legyen, hogy a gyerek ne sérüljön, vagyis csak annyira minimálisan, amennyire elkerülhetetlen amiatt, hogy elválnak a szülei. Amikor pedig ez a válás elmérgesedik, akkor könnyű szem elől téveszteniük a pároknak a gyerek érdekeit, és kialakul a harc, amivel megkeserítik a saját életüket és a csemetéjükét. Kell hozzá egy nagy adag tudatosság, hogy sikerüljön csúnya válás után békében nevelni a gyereket, de azért nem lehetetlen.

1. Legyen a láthatásról beosztásod, amihez ragaszkodj

Te sem éreznéd magad jól a bőrödben, ha azt sem tudnád, hogy hol alszol aznap este. A gyerekeknek az egyik legfontosabb, hogy biztonságban legyenek, amit többek között azzal teremthetsz meg, ha kiszámíthatóvá teszed az életüket. Ezért rendkívül fontos, hogy a gyermek mindig tudja, melyik szülővel mikor találkozik és mennyi időt tölt nála.

Segíthet neki, ha készítesz egy naptárt, amiben bejelölöd azokat a napokat, amiken a másik szülőnél alszik. Ha kicsi a gyermek, akkor használhatsz különböző színeket anyának és apának, hogy egy pillantásból tudja, aznap épp mi vár rá. Nemcsak a gyereknek, hanem neked is megkönnyíti egy ilyen naptár a dolgodat, mert így nem kell észben tartanod, hogy a következő hétvége épp melyikőtöké.

Néha előfordul, hogy cserélni kell a hétvégéket a másik szülővel. Lehet ez amiatt, mert lerobbant apa autója, vagy akár az is előfordulhat, hogy felborul a láthatások ideje, mert megváltozik a munkabeosztásod. Ilyenkor muszáj egymáshoz alkalmazkodni, a gyerek érdekében nem éri meg ebből hatalmi harcot kreálni.

2. Távolodj el az érzelmeidtől

Aki még nem vált el, nem nagyon érti, hogy milyen nehéz és frusztráló továbbra is kapcsolatban maradni a volt házastárssal, amikor pedig a legszívesebben még a nevét is elfelejtenéd. De a gyerek miatt muszáj mégis rendszeresen találkozni egymással. Egy csatázós válás tele van méreggel, hazugságokkal, manipulációval. Az ideális az lenne, ha az elvált szülők kijönnének egymással a gyerek érdekében, de a valóságban az érzelmek miatt a józan ész néha kirepül az ablakon. Ilyenkor a szülők felveszik a boxkesztyűt, és a gyermek feje fölött háborúznak.

Hogy ez a helyzet ne túl sokszor alakuljon ki, érdemes venni három nagy levegőt, mielőtt visszavágnál az exednek. Ha belép az ajtón, mert jött a gyerekért, akkor told arra a pár percre háttérbe az érzelmeidet és semmiképp se a gyerek előtt vágd hozzá, hogy hányszor csalt meg, vagy hogy nem fizet gyerektartást, és különben is, irritál a jelenléte. Majd ha elment, lehet püfölni a kispárnát mérgedben. Ha pedig beszól valamit, amire felkapnád a vizet, inkább csak válaszolj annyit, hogy majd írja meg emailben a mondanivalóját. Gondolj úgy ezekre a találkozásokra, mintha üzleti tárgyalások lennének.

3. Hatékony kommunikáció

Az email a legjobb kommunikációs forma azoknak, akik között elmérgesedett a válás során a viszony. A telefon és az üzenet persze gyorsabb, de közben sokkal könnyebb összeveszni. Úgyhogy ha nem túl sürgős a mondanivalód, akkor inkább kommunikálj emailben, mert így később is reagálhatsz, megvárhatod, amíg lehiggadsz, mielőtt visszalőnél valami sértést neki.

A legjobb az, ha megbeszéled az exeddel, hogy melyik kommunikációs forma a megfelelő mindkettőtöknek, majd tartsátok ehhez magatokat. Ha email, akkor csak vészhelyzetben telefonálj, ha telefon, akkor ne bombázzátok egymást emailekkel. Vannak olyan helyzetek, amikor a legjobb kommunikáció a minél kevesebb kommunikáció. A kulcsa ennek a problémának az, hogy szorítkozzatok a tényleg lényeges és szükséges információk átadására, abból baj nem lehet. A legfontosabb pedig, hogy mindkettőtöknek meg kell értenie, hogy a gyermeketek nem postás, ne használjátok arra, hogy közvetítse az üzeneteket köztetek.

4. Hagyd ki az új társat

A szülői szerepet hagyjuk a szülőkre. Nem túl jó ötlet az új párodat megkérni, hogy írjon levelet az exnek, legyen bármennyire is a gyerekkel kapcsolatos ügy, vagy hogy menjen el a gyerekért az iskolába. Mindez vitára ad alapot, a másik szülő ilyenkor fenyegetve érezheti a saját helyét a gyerek életében. Eljöhet annak is az ideje, hogy az új partnert elfogadja az ex, de az biztos nem a válás után frissen lesz.

5. Lépj tovább

A válás utáni gyászfolyamat hasonlít ahhoz, mint mikor meghal egy családtagunk. Ebben az időszakban azzal teszed a legjobbat magadnak, ha olyan tevékenységekbe kezdesz, amiket szeretsz csinálni. Vedd elő a rég elfeledett horgolásodat, darálj sorozatokat, menj nagy kirándulásokra, találkozz a tíz éve nem látott barátaiddal. Tanulj valami újat, olyat, amit mindig is meg akartál tanulni, járj tanfolyamokra, fejezd be a diplomádat, kezdj bele a japán nyelv tanulásába. Meditálj, olvass sokat, merülj el az önismereti könyvekben, hogy megértsd a saját érzelmeidet és a benned zajló folyamatokat. Mindez segít abban, hogy tovább tudj lépni, és új életet kezdj úgy, hogy a gyermekeden nem vezeted le a feszültséget, amit az exed miatt érzel.

Mindemellett azért azt is tudomásul kell venni, ha valaki alkalmatlan arra, hogy közösen, békésen nevelje az exével a gyereket. Vannak olyan helyzetek, amikor te megfeszülhetsz, a legjobb szándékkal próbálsz értelmes kommunkációt kialakítani az exeddel, de ő egyáltalán nem partner, és leginkább csak agresszióval válaszol, nem tartja be, amit megbeszéltetek, vagy szid a gyereknek téged, amikor nála van. Ilyenkor nem tudsz mit tenni, hagyd rá, és ne fektess túl sok energiát az együttműködésbe, helyette inkább legyél mindig őszinte a gyermekeddel.

Ha például az apja nem megy érte a láthatásra, akkor ne akard mentegetni az apát, hanem mondd el nyugodtan a gyereknek, hogy nem az ő hibája, és hogy az apja részéről egy felelőtlen viselkedés. Ha az anyja szüntelenül azzal traktálja a gyereket, hogy apa a világ legborzalmasabb embere, akkor ne szállj be a ringbe, ne szapuld az anyját, csak viselkedj úgy, hogy lássa a gyermeked, hogy számíthat rád. Az egyik legfontosabb a gyermeknek az, hogy a számára legfontosabb emberekkel, a szüleivel nyíltan beszélhessen az őt ért traumáról a válás körül, és hogy tudja, biztonságban, szeretetben élhet tovább akkor is, ha elváltak a szülei.

Olvass többet a válásról:

Exit mobile version