Túlságosan magas akrilamidszint miatt érkezett riasztás az unió közös élelmiszer-biztonsági riasztási rendszerébe a belga Belkorn BISkids Bio almás ízű babakekszről. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közlése szerint a termékvisszahívás az augusztus előtt gyártott kekszeket érinti, mert a termék gyártója technológiát váltott, így az augusztus után gyártott termékek már biztonságosak.
A Magyarországra szállított babakeksz azonosító adatai:
- A termék neve: Belkorn BISkids Bio almás ízű babakeksz, hozzáadott cukor nélkül, 6 hónapos kortól
- Gyártó: CRV Corthouts NV, Belgium
- Tételszám: 164001
- Kiszerelés: 150 g
- Minőségmegőrzési idő: 03.10.2017.
- RASFF-referenciaszám: 2017.1501
A magas akrilamidszint feltehetően technológiai hiba következtében, a nem megfelelő hőkezelést (túlsütést) követően alakulhatott ki. A Nébih vizsgálata alapján bebizonyosodott, hogy a forgalmazásban érintett hazai vállalkozásokat a gyártó már értesítette a felmerült kifogásról.
A hatóság azt javasolja, hogy a fenti azonosító adatokkal ellátott terméket ne adják a gyermekeknek és ne fogyasszák el!
Az akrilamidról
Mind élelmiszeripari feldolgozáskor, mind otthoni ételkészítéskor a nagy szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten történő hevítésekor (120 °C felett) akrilamid képződhet. E reakciók egyidejűleg az élelmiszer „barnulását” és számos ízösszetevő kialakulását eredményezik.
Az akrilamid kis mennyiségben számos élelmiszerben – például kenyér, hasábburgonya, sült burgonya, burgonyaszirom, keksz, kávé – előfordul. Az élelmiszerekben jelen lévő akrilamid növelheti a rák kialakulásának kockázatát, ezért az élelmiszergyártók kiemelten törekszenek arra, hogy termékeik akrilamidszintjét a lehető legalacsonyabban tartsák.