Hagyd, hogy a nagyszülők agyonkényeztessék a gyereket

K.G. | 2017. December 24.
Nem teszi azt a nagyi, amit kértél tőle, nem fekteti le időben a gyereket, és csokit ad neki, amikor nem kellene? Inkább ne küzdj vele...

Főleg ünnepekkor alaposan rákapcsolnak a nagyszülők a kényeztetésre, de nem érdemes küzdeni velük. Bár úgy érezheted, hogy nem tisztelnek téged mint anyát, mint döntéshozót, azért csinálják, pedig általában nem áll e mögött rossz szándék, csupán így hozzák az unokák tudtára, mennyire szeretik őket.

Otthon megvan mindennek a maga menete, szabályok vannak, rutin szerint élnek a gyerekek, aztán elkerülnek a nagyszülőkhöz pár napra, és máris felborul minden. Pedig egy egész listát viszel a nagyinak, hogy mit szabad és mit nem, sőt külön a lelkére kötötted, hogy ne fesse ki a hároméves Gizike körmeit, mert leharapod érte a fejét. Aztán kiderül, hogy szinte semmit sem tartott be az utasításaidból. Elárulva érzed magad, és nem érted, miért szabotálnak a saját szüleid. Hát nem emlékszik rá a nagyi, milyen volt anyának lenni? Miért nem figyel oda rá, milyen károkat okoz?

Hogy engedheti meg, hogy ilyen törvénytelenül viselkedjen a gyerek, amikor vele van?

Mérges leszel, leszidod a nagyszülőket, csak egyet tévesztesz szem elől, hogy a gyerek milyen boldog, amikor a nagyival meg a papával lehet. Számára olyan a nagyszülőkkel lenni, mint egy mókás kaland, szabályok nélkül, kötelességek nélkül, csokival ebéd előtt és fogmosás helyett még egy esti mesével. Néha neki is jár a szabadság, ugyanolyan a nagyinál elkényeztetés, mint neked, amikor elmész a barátaiddal kirúgni a hámból, és tízzel több pálinkát iszol, mint kellene.

A nagyszülők már leszolgálták az idejüket szülőként, megtették a kötelességüket, túlélték, hogy felnevelték a gyerekeiket becsülettel, és most az unokáikkal már szeretnék csak pusztán jól érezni magukat. Megérdemlik, hogy szabadon kényeztethessék őket. Otthon aztán minden visszazökken úgyis a normál kerékvágásba, a gyerekek pontosan tudják, hogy mit szabad a nagyinál és mik a szabályok otthon. A nagyszülők már tisztában vannak azzal, hogy mennyire gyorsan elrepül a gyerekkor, egész más elvárásaik vannak a gyerekektől. Az ő szeretetükben nincsenek szabályok, tele van ágyon ugrálással és elmulasztott fürdetéssel, meztelen szaladgálással és csokikkal reggelire. És ez így van jól, hagyd, hadd legyenek szabadon kényeztetős nagyszülők.

Exit mobile version