„Én, az ellenfelem és a születendő kisbabám!” – 10 sportoló, aki várandósan indult az olimpián

S. Z. | 2024. Július 31.
Volt, aki 34 hetes terhesen indult az olimpián, de olyan is, aki kétszer is várandósan versenyzett. Sőt, száz évvel ezelőtt is volt babát váró olimpikon.

Hét hónapos terhesen versenyzett a 2024-es párizsi olimpián Nada Hafez egyiptomi vívó – árulta el a 26 éves sportoló a közösségi oldalán.

Hafez az első mérkőzését megnyerte a női kardvívók egyéni versenyében, de aztán a legjobb 16 között kiesett.

Úgy tűnik, mintha ketten lennénk a páston, de igazából hárman voltunk! Én, az ellenfelem és a születendő kisbabám!

– jelentette be az örömhírt az Instagramon a vívó, akinek ez a harmadik olimpiája.

A bejegyzésben arra is kitér, hogy a babájának és neki is megvoltak a maguk kihívásai fizikai és érzelmi szempontból is.

„A terhesség hullámvasútja önmagában is kemény, és nem kevésbé megerőltető azért küzdeni, hogy egyensúlyban maradjon a magánélet és a sport, de megérte” – fogalmazott a sportoló, és megköszönte a férjének és a családjának, hogy idáig eljuthatott.

Nada Hafez teljesítménye egészen lenyűgöző, viszont nem ő az egyetlen sportoló, aki várandósan versenyzett az olimpián, van olyan, aki kétszer is.

Kattints a képre a galériához!

Martina Valcepina olasz rövidpályás gyorskorcsolyázó

Martina Valcepina olasz rövidpályás gyorskorcsolyázó a második olimpiáján vett részt 2014-ben Szocsiban, amikor kiderült, hogy várandós – ráadásul ikrekkel! Egy hónapos terhesen állt rajthoz a 3000 méteres váltóban, és végül bronzéremmel tért haza Oroszországból (Fotó: Streeter Lecka/Getty Images)

Anna-Maria Johansson svéd kézilabdázó

Anna-Maria Johansson svéd kézilabdázó három hónapos terhesen vett részt a 2012-es londoni olimpián. Az ötkarikás játékok után csupán egy év szünetet tartott, majd visszatért a versenysporthoz (Fotó: Javier Soriano / AFP)

Michele Granger softball játékos

A softball, a baseball egyik változata 1996 és 2008 között szerepelt az olimpián. 1996-ban Atlantában az amerikai válogatott szerezte meg az aranyérmet a nők versenyében, a csapat egyik legeredményesebb játékosa pedig az a Michele Granger volt, aki három hónapos terhesen játszott (Fotó: Wally McNamee/Corbis via Getty Images)

Anita Spring ausztrál strandröplabdázó

Anita Spring ausztrál strandröplabdázó (háttal) négy hónapos babájával a hasában indult az 1996-os atlantai olimpián (Fotó: Wally McNamee/Corbis via Getty Images)

Magda Julin

Magda Julin a legjobb példa arra, hogy egyáltalán nem csak mostanában fordul elő, hogy olykor várandósan állnak rajthoz az olimpikonok. A svéd műkorcsolyázó több mint száz évvel ezelőtt, 1920-ban nagy meglepésre olimpiai bajnok lett a belgiumi Antwerpenben rendezett játékokon – mindezt úgy, hogy négy hónapos terhes volt (Fotó: Svéd Olimpiai Bizottság)

Kristie Moore kanadai curlingező

Kristie Moore kanadai curlingező (bal oldalon) 5 hónapos terhesen, tartalék játékosként vett részt a Vancouverben megrendezett 2010. évi téli olimpiai játékokon, és csapatával ezüstérmet szereztek. Még távolról, melegítőben is jól látható a gömbölyödő pocakja (Fotó: Toshifumi Kitamura / AFP)

Juno Stover-Irwin amerikai műugró

Juno Stover-Irwin amerikai műugró négy olimpián vett részt 1948 és 1960 között. Helsinkiben, 1952-ben bronzérmet, négy évvel később Melbourne-ben pedig ezüstöt szerzett. A harmadik helyezést három és fél hónapos terhesen érte el, ráadásul minden olimpiai szereplése után szült egy gyereket, majd egy ötödiket azután, hogy befejezte a sportkarrierjét. A képen 1948-ban látható a londoni olimpián (Fotó: FPG/Archive Photos/Getty Images)

Anky van Grunsven holland díjlovagló

Anky van Grunsven holland díjlovagló három aranyérmet nyert a sydney-i, az athéni és a pekingi olimpiákon. A 2004-es athéni játékokon a terhessége ötödik hónapjában versenyzett, és olimpiai bajnok lett (Fotó: Peter Kneffel / dpa Picture-Alliance via AFP)

Cornelia Pfohl német íjász

Cornelia Pfohl német íjász kétszer is várandósan vett részt vett az ötkarikás játékokon. Először a 2000-es sydney-i olimpián nyert bronzérmet terhessége korai szakaszában, majd négy évvel később az athéni játékokon hét hónapos terhesen versenyzett. Bár érmet nem nyert, kislánya csupán 57 nappal az olimpia után jött világra. Pfohl azért nem csak várandósan indult olimpián, 1996-ban ezüstérmes lett Atlantában (Fotó: Romeo Gacad / AFP)

Nur Suryani Mohd Taibi malajziai sportlövő

Nur Suryani Mohd Taibi malajziai sportlövő (jobb oldalon) tartja a rekordot a várandós olimpikonok versenyében. A 2012-es londoni nyári játékokon 34 hetes (több mint nyolc hónap) terhesen indult a 10 méteres légpuskában. Azt mondta, hogy a babája miatti súlytöbblet extra stabilitást adott neki a lövészetben. Bár a selejtezőn nem jutott túl, részvételével történelmet írt (Fotó: Marwan Naamani / AFP)

(Címlapi kép: Javier Soriano / AFP)

Exit mobile version