Így vészeljétek át a kólikát – 7+1 tipp hasfájós babák szüleinek

nlc | 2016. Június 06.
A kólikás baba látszólag minden különösebb ok nélkül sír órákon át, hetente többször, hónapokig. Ez az időszak nem csak neki fájdalmas, hanem a szülők lelkét megviseli, hiszen egy síró csecsemőnél nincs kétségbe ejtőbb egy édesanya vagy apa számára. Ezt a periódust mégis át kell vészelni valahogy anélkül, hogy az idegeid tönkremennének – ehhez adunk most pár ötletet.

 

Minden ötödik baba átesik a születése és 5 hónapos kora között egy olyan időszakon, amikor hetente többször, órákon át szívfájdítóan és fülsiketítően sír, miközben szülei tehetetlenül állják körül, mert már semmilyen módszerrel nem képesek enyhíteni a gyermek gyötrelmeit. Az esetek 95 százalékában szerencsére semmiféle betegség nem áll a kólikás fájdalmak mögött, de ez sovány vigasz annak az anyának, aki nem tud segíteni a babáján. A kólikát végül kinövik a kicsik, de a te idegeidnek és a babának is jobb, ha megpróbálkozol az alábbi tippekkel, mert ezek sokaknál beváltak már.

1. Tájékozódj

Egy baba sírásánál csak az kétségbe ejtőbb, ha nem tudod miért sír és nem is vagy képes megnyugtatni. Javíthatsz a helyzeteden, ha utánajársz, hogy mi az oka a nyugtalanságának – akár házi módszerekkel is kiderítheted, hogy “csupán” kólikáról, vagy komolyabb bajról van-e szó. Ha kiderül, hogy a babát kólikás hasfájás kínozza, azzal már egyel közelebb jutottál a megoldáshoz is: hiszen pusztán már az a tudat, hogy nem egy komolyabb vagy évekig tartó probléma áll a háttérben, is segíthet abban, hogy ne őrlődjenek fel az idegeid idő előtt, másrészt megkeresheted a bajra a legmegfelelőbb gyógymódot.

2. Nyugodj meg

Nem csak a kólikás babát kell megnyugtatni, hanem önmagadat is. Egyrészt ezzel kíméled az idegeid és a lelked, másrészt a belőled áradó nyugalom átragad a babára, és ez sokat segíthet neki, hogy átvészelje a kínokkal teli órákat. Lélegezz mélyeket, öleld meg a párod, tegyél be csendes, nyugtató zenét, gondolj valami kellemesre – egyszóval használd azokat a módszereket, amikkel egyébként képes vagy megnyugtatni magad.

3. Váltsátok egymást

A kólika elhúzódhat akár hónapokig is, és ennyi idős alatt te is kiborulsz majd egyszer-kétszer, ha nincs időt és lehetőséged néha kicsit pihenni és függetleníteni magad a baba fájdalmaitól. Ha beköszönt a kólikás periódus, már a legelején beszéljétek meg a pároddal, hogy a sírásos napokon váltjátok egymást, és nem hagyjátok, hogy csak az egyikőtökre háruljon ilyekor a baba gondozása és felügyelete. A kólika nem betegség, hanem egy múló állapot, ezért ha egyedül marad a pici a pároddal, attól még semmi baja nem lesz – a dolog olyan, mintha bármilyen más, normális körülmény között hagynád őket kettesben pár órára. Ha lehet, ilyenkor menj át a szomszédba vagy sétálj egyet, egyszóval kerülj hallótávolságon kívül, és ne tépelődj azon, hogy mi van a babával. A párod úgy is megteszi, amit ilyenkor lehet, többre akkor sincs lehetőség, ha ketten álltok őrt a síró csöppség felett.

4. Nézz körül a patikában

Az eddigi praktikák inkább arról szóltak, hogy te és párod hogyan vészelhetitek át a kólikát. A következő módszerek viszont már a baba fájdalmainak enyhítésére valók. Számos ilyen lehetőség van, amiket több-kevesebb sikerrel használnak is a szülők. A nagyi és az anyukád tapasztalataiból megöröklött házi praktikái mellett jó, ha a modern orvostudomány vívmányait is beveted a baba érdekében, és utánajársz, hogy miféle gyógyszerek adhatók egy hasfájós babának. Menj el egy patikába vagy látogasd meg a gyermek orvosát, és kérj tőle tanácsot a kérdésben. Egyes szimetikon tartalmú készítmények például kifejezetten hatásosak lehetnek akkor, ha a kólikás tüneteket a baba hasában felgyűlt gázok feszítő hatása okozza – ezek ugyanis anélkül semlegesítik a gázbuborékokat, hogy felszívódnának a csöppség még érzékeny szervezetébe.

5. Masszírozz

Az egyik legjobb otthoni módszer a baba figyelmének elterelése és a benne felgyűlt gázok eltávolítására a masszírozás. Egy egyrészt nyugtató, lazító hatású, másrészt elősegíti a belek mozgását és a gázok távozását is. A masszírozáshoz használj egy kis természetes alapú – például kamilla tartalmú – babaolajat, és szépen fentről lefelé haladva körkörös és lefelé irányuló gyengéd mozdulatokkal simogatva masszírozd át a kicsit – miközben átmozgatod a karjait és lábait is.

6. Szoptass másként

Sokszor az etetés okozza a kólikát – a baba ugyanis olyan mohón szopik, hogy közben egy jó adag levegőt is lenyel, és ezek a gázbuborékok feszítik belülről. A mások ok, ha túl hamar leveszik a ciciről, és átteszik a másikra, mert így csak a tejcukorban gazdag, hígabb első tejhez jut hozzá, aminek az emésztése nehezebb, és több gáz fejlődésével is jár, ráadásul ha érzékeny a laktózra a baba, az külön gyomorfájdalmakat okozhat neki. A harmadik ok, ami a szoptatáshoz kapcsolódik a helytelen testtartás: ha hagyod, hogy a baba összegörnyedve egyen, akkor nagyobb eséllyel fájdul meg a gyomra. A megoldás tehát az, ha a hagyod, hogy tovább szopjon, és minden tejet kiszivattyúzzon a ciciből, időnként megbüfizteted, és vízszintes, egyenes helyzetben tartod a kicsit a szoptatás alatt.

7. Használj hordozókendőt

A ringatás, az érintés, az anya testének melege, a szív dobbanásának hangja nyugtatóan hatnak a babára, és ezeket mind egyszer kaphatja meg, ha egy hordozókendőben “magadra erősíted” a gyermeked. Nem minden kicsi viseli jól a hordozókendőt, de a legtöbben megnyugszanak tőle, és álomba szenderülnek.

7+1 Zenével nyugtass

A muzsika, a különféle zörejek és zajok lekötik és megnyugtatják a babákat. Néha a legfurcsább forrásból származók is – például a porszívó zúgása –, mert magzat korába ehhez szokott hozzá az anyja hasában, és ezek a hangok azt a biztonságos állapotot idézik fel benne. Kísérletezd ki, hogy milyen hangokra reagál jól a baba – van, amelyik a klasszikus ringatókat kedveli, van, aki a tévé vagy mosógép zajait, mások pedig a keményebb ritmusú modern zenére nyugszanak meg.

 

 

Exit mobile version