A fekete bodza virágzatából évszázadok óta készítenek szörpöt és teát. A növény rengeteg jótékony hatással bír, még akkor is, ha kiszárítjuk. Mutatunk öt random tényt a bodzateáról, köztük azt is, hogyan érdemes fogyasztani:
1. Betegségek ellen
A bodzatea jó immunerősítő. Fogyasztása elsősorban megfázás idején ajánlott. Gyulladáscsökkentő hatással bír, nagyanyáink a mentatea mellett ezt adták nekünk akkor, ha köhögtünk, vagy fájt a torkunk.
2. Fogyókúra idején sem rossz
A bodzateának vízhajtó, és enyhe hashajtó hatása is van, ezért fogyókúra idején is érdemes fogyasztani. Serkenti a bélműködést, és gyorsítja a zsírok lebontását.
3. Borogatásként is használható
A bodzatea nem csak az immunrendszerre van jó hatással, hanem a bőrünkre is. Antibakteriális és gyulladás gátló hatása van, ezért nyugtatja a bőrt. A bodzateás borogatás tehető bőrkipirosodásra, vagy kiütésekre. Előfordulhat azonban, hogy allergiásak vagyunk a bodza virágára, ilyenkor semmi esetre se használjuk a bőrünkön.
4. Nem mindegy, hogy készítjük
A többi gyógynövényhez hasonlóan a bodzánál sem mindegy, hogyan főzünk belőle teát. Mi az alábbi elkészítési módot javasoljuk:
két teáskanál szárított bodzavirág
2,5 dl forró, de nem forrásban lévő víz
körülbelül 5-10 percig áztasd a vízbe a teafüvet, attól függően, milyen intenzitásúra szeretnéd
Lehetőség szerint mézzel ízesítsük, ezzel fokozva a tea hatékonyságát. Méz helyett édesíthető finomítatlan barna cukorral is. Ízlés szerint a teafüvet keverhetjük citromfűvel, vagy egy kis mentával.
5. Kis mértékben orvosság, nagy mértékben…
Ahogy a legtöbb gyógyteánál, a bodzánál is fontos a mértéktartás. Az ajánlott adag maximum napi 3 csésze. Mivel a bodzavirágnak vízhajtó, és enyhe hashajtó hatása is van, ezért a túlfogyasztással vigyázni kell. Tíz nap teázás után érdemes néhány nap szünetet tartani.