Mennyit C-vitamint szedjek?

nlc | 2014. Március 11.
A legtöbben jól tudjuk, hogy a C-vitamin fontos a szervezetünknek. Az viszont még orvosi körökben is vitatéma, hogy mekkora az ajánlott napi adag belőle.
Mennyit C-vitamint szedjek?

A jelenleg érvényes hivatalos ajánlás napi 80 milligramm C-vitamin bevitelt javasol. Egyes tudósok szerint ez viszont csak éppen arra elég, hogy a krónikus C-vitamin hiányból kialakuló betegségeket – például a fogak elvesztésével és végül fájdalmas halállal végződő skorbutot – elkerüljük. Nincs világos megegyezés abban sem, hogy vajon lehetséges-e túladagolni a C-vitamint?

A Nobel-díjasok nem aprózták el

A C-vitamin alapvető építőeleme a szervezetnek. Hiányában súlyos betegségek léphetnek fel, ezért ügyelni kell rá, hogy a szükséges mennyiség mindig rendelkezésre álljon. Mivel ez a vitamin nem oldódik a zsírban, ezért a szervezet nem raktározza el, hanem vizelet útján kiüríti a felesleget. Éppen ez az, amiért sok szakértő szerint nem is lehetséges túladagolni a C-vitamint és inkább a hivatalos ajánlás többszörösének bevitelét javasolják – abból nem lehet baj. Szent-Györgyi Albert, aki elég sokat tudott a C-vitaminról, hiszen ő volt az, aki először nagyobb mennyiséget tudott szintetizálni belőle és ezért Nobel-díjjal is jutalmazták – napi 1000 milligrammot, tehát 1 grammot szedett. Kollégája, a szintén Nobel-díjas Linus Pauling kémikus pedig még ennél is többet, napi 10-18 ezer (!) milligrammot vett magához. Szent-Györgyi sem aprózta el a C-vitamin szedését, ha éppen megfázott vagy vírusos időszak közeledett: ilyenkor 8-9 ezer grammra növelte a személyes dózisát. Mindkét tudós igen magas kort ért meg: Pauling 91 évesen, a magyar tudós pedig 93 évesen távozott közülünk és mindkettő élete végéig egészséges és különösen aktív maradt.

A hivatalos ajánlás túlléphető

Az ő példájuk azt sugallja, hogy a hivatalos ajánlást szabad, sőt érdemes is megszegni, és C-vitaminból napi 4-5 száz milligramm vagy ennek többszöröse is szedhető. Szendi Gábor, korunk népszerű táplálkozási szakértője is vizsgálta ezt a kérdést, és arra a következtetésre jutott, hogy a nagy dózisú bevitel nem csak hogy nem árt, de szükséges is a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez. Az ő véleményét ma már számos magyar szakember, többek között a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tagjai is alátámasztják.

Mivel a C-vitamin gyorsan kiürül a szervezetből, a nagy dózisú bevitelt érdemes legalább napi két részletben megejteni. Ugyanakkor a szakemberek azt sem javasolják, hogy napi egy-két grammos adagokat hosszú távon szedjünk, mert ritkán ugyan, de mellékhatásokkal is járhat ez. Hasmenés és anyagcsere zavarok jelentkezhetnek, és akadályba ütközhet más fontos anyagok (ásványi anyagok, nyomelemek) felszívódása.


Gyümölcs is kell mellé

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy naponta 100 mg C-vitamin szedése az egészséget támogatja, betegség idején pedig ezt a mennyiséget tovább lehet növelni. fobtps tudni azonban, hogy a vitamin hatékony felszívódásához szükségesek azok az anyagok, amik eredeti környezetében, tehát a gyümölcsökben, zöldségekben megtalálhatók. A kapszulák mellé ezért fogyasszunk el egy két narancsot, kiwit vagy sűrű csipkebogyó teát.

Exit mobile version