Civil Díj 2019

Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2019 közönségdíjasa?

A szavazás eredménye Még több információ a Civil Díjról
A Civil díj szavazás támogatója:

A szavazás nyertese

Gratulálunk a Civil Díj 2019 Közönségdíjasának!

Zártszelvény SE

Célunk a közösségek összefogása, a szabadidősport és a hagyományaink népszerűsítése. A tavaly nyáron megálmodott jótékonysági napon összehoztuk a családokat, rég nem látott barátokat. A 4787 lelket számláló Eleken 1 nap alatt ezer lakost értünk el, és közel 1,5 millió forint gyűlt össze egy súlyos beteg kisfiú gyógykezelésére. Hála a körülöttünk élő sok nagyszerű embernek, az idén megismételtük ezt a csodát, egy hasonló rendezvényen több mint 1,6 millió forintot gyűjtöttünk egy gerincvelői izomsorvadásban szenvedő kisangyal 68 millió forintba kerülő gyógykezelésére.

Szavazz a Civil Díj 2019 jelöltjeire!

Egy Facebook-profilról minden szervezetre egy szavazat adható le - egészen április 15-én, éjfélig. Szavazz, oszd és drukkolj!

+1
szavazat
6%

A Matematika Összeköt Egyesület

A Medve Matek tehetséggondozó program célja az, hogy lebontsa a matematikatanulással kapcsolatos negatív társadalmi attitűdöt. Olyan programokat szervezünk, ahol gyerekek és felnőttek egyaránt megtapasztalhatják a matek játékos, vonzó és közösségteremtő oldalát. Szabadtéri versenyeinken, táborainkban, élménynapjainkon évről évre több mint tizenkétezer lelkes résztvevő fordul meg. Jelmondatunk: „Közösségi élménnyé tesszük a matekot!”.

+1
szavazat
3%

Amnesty International Magyarország

Utcazene az utcán élőkért: koncert a Moszkva téren, a hajléktalan emberekért. Hetvenedszer ünnepeltük a Nyilatkozat elfogadását az emberi jogok világnapján, december 10-én. Októbertől hatályos a hajléktalan emberek jogait súlyosan sértő törvény. Ezért harminc évvel a ‘88-as budapesti Human Rights Now! után az Amnesty ismét koncertezett. Sting és Bruce Springsteen most nem jött el, Lovasi András és még harmincöt fellépő viszont igen, és a kitűzött cél tizenháromszorosát, 4,5 millió forintot gyűjtöttünk az Utcáról Lakásba! és az A Város Mindenkié javára.

+1
szavazat
4%

AURA Egyesület

Az autizmussal élők egyre többen keresik helyüket a társadalomban, szeretnének dolgozni, sikeresen helytállni a munkavilágában. Pataki Panka nem-beszélőként érettségire készül. Szóljon ő helyettünk: „Autista vagyok, dolgozni szeretnék majd én is. Tudom, milyen sokat számít, hogy mi is értéket teremthetünk, mi is segíthetünk. Ez nem lehetne lehetséges Magyarországon az Aura nélkül. Segíts kérlek nekem, nekünk, autistáknak, hogy levegőhöz jussunk! Szeretnék társad lenni, nem a kiszolgáltatott támogatottad. Köszönöm, hogy meghallgattál!”

+1
szavazat
5%

Bakonyi Csillagászati Egyesület

A Bakonyi Csillagászati Egyesületben újszerű módszerekkel olyan fiatalokat inspirálunk, akikből a jövő Wigner Jenői vagy Neumann Jánosai válhatnak. Kézbe vehető kozmikus kőzetek, LEGO Mars-robotok, 3D modellek és más játékos eszközök kapnak szerepet ismeretterjesztő tevékenységünkben. Hazánkban több tucat csillagászati egyesület létezik, de egyelőre csak a BCSE igyekszik profiljává tenni a valódi interaktivitást. Veszprém megye egyetlen és első csillagászati egyesületeként nagyon fontosnak tartjuk, hogy minél több érdeklődőhöz eljuttathassuk ezen ismereteket.

+1
szavazat
4%

Bodor Tibor Kulturális Egyesület

Elképzelted már, milyen lehet vaksötétben élni? Bodor Tibor színművész közel kilencezer órányi irodalmi művet olvasott fel és rögzített hangoskönyvben azoknak, akik saját szemükkel nem érzékelhetik a világ csodáit. Az ő küldetését folytatva egy év alatt közel kétszáz hangoskönyvet készítettünk el önkénteseinkkel. Szalóki Ágival két vaksötét koncerten mutattuk meg a látóknak, miért fontos, hogy a könyvek élőhangban is életre kelhessenek. A felolvasás élmény, jót tenni felemelő érzés. Szavazz rank, és csatlakozz hozzánk!

+1
szavazat
1%

Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület

Tíz éve kitartóan azért dolgozunk, hogy Debrecenben, hazánk második legnagyobb városában jobb legyen a közösségi közlekedés. Gyorsabban, kényelmesebben és biztonságosabban lehessen eljutni egyik helyről a másikra. Olyan dolgokat teszünk, ami mások szerint lehetetlen. Például sokáig azért nem jártak éjszaka autóbuszok, mert azt mondták, úgysem lennének rajta utasok. Mi erről “nem tudtunk”. Ezért tavaly léptünk egy merészet: kísérleti jelleggel közlekedtettünk éjszakai autóbusz-járatokat. Az eredménye pedig az lett, hogy a buszok immár az éjszakai órákban is közlekednek – méghozzá utasokkal.

+1
szavazat
6%

Down Alapítvány

A Down Alapítvány középsúlyos értelmi fogyatékos és halmozottan sérült gyermekek, fiatalok és felnőttek fejlesztését, önálló életvitelének segítését, valamint családjaik támogatását tűzte ki céljául. A D.S. I Love You a Down Alapítvány Fotóterápiás művészeti műhelyének aktív közreműködésével integrált demonstrációs programmal szerepelt a Sziget fesztivál Civil szigetén. Hat óriásfestményt készítettünk értelmi fogyatékos, többségében Down-szindrómás fiatalokkal, és a világ minden tájáról érkező turistákkal közösen. Közben kézműves foglalkozásokat tartottunk.

+1
szavazat
7%

Ételt az Életért Alapítvány

Szervezetünket már sokan ismerik, főként a karácsonyi, húsvéti esetleg a gyereknapi nagyszabású ételosztások miatt. De azt kevesen tudják, hogy tevékenységünk az egész országra kiterjed, és nap, mint nap szervezünk ételosztást a rászoruló családok részére. Egy-egy tál meleg étel és a mindennapi főzéshez szükséges alapanyagok biztonságot nyújtanak. Célunk, hogy minél több településen segíthessük a rászorulókat a helyi közösség összefogása által. Támogasd munkánkat, hogy programunk továbbra is működhessen! Vidéken is tudják, számíthatnak ránk!

+1
szavazat
1%

Felelős Gasztrohős Alapítvány

Három kézipoggyász méretű bőrönd. Ennyi szívószálat használ el átlagosan egy étterem évente. Elég sok, ugye? Ennek csak minimális része kerül újrahasznosításra, a nagyja a természetben landol. Megér egy szívás annyit, hogy súlyosan károsítsuk vele a vízi élővilágot? Szívószálmentes Augusztus kampányunkkal arra ösztönöztük a lakosságot, hogy mondjon nemet egy hónapig a szívószálra, a vendéglátóhelyeket arra buzdítottuk, hogy csak kérésre adják azt. Ha te is szeretnél szívószálak helyett inkább halakat nézegetni gyermekeddel a vizeinkben, támogasd munkánkat egy szavazattal!

+1
szavazat
1%

Flow Alapítvány

Azért vagyunk, hogy flow-ba hozzuk a világot! Jó ügyeket szolgáló, nem üzleti szervezetek, közösségek működését támogatjuk szervezetfejlesztési tanácsadással, vezetőfejlesztéssel. Közben megismertetjük az emberekkel a flow elméletet, hogy éljék át minél gyakrabban a flow-élményt a munkájukban és a magánéletükben is: ezzel boldogabbak és eredményesebbek lesznek. Szívügyünk a tanulás. Az eddigi legnépszerűbb eseményünk a Street Training volt. Az utcán tanulni jó móka: mozgalmat csinálunk belőle!

+1
szavazat
1%

Habitat for Humanity Magyarország

A Habitat for Humanity Magyarországon átmeneti otthonokban élő családok lakhatásáért küzd szakpolitikai és terepi programjaival. Egyik ilyen programja a Women Build, amelyben vállalati partnerek segítségével, kifejezetten női önkéntesek bevonásával újít fel rossz állapotban lévő önkormányzati lakásokat rászoruló családoknak. A program amellett, hogy valós segítséget nyújt, lehetőséget ad a nőknek arra, hogy egy új területen próbálják ki magukat. Erőt ad, és erősíti a közösség erejét.

+1
szavazat
1%

Járókelő.hu

Csapatunk azon dolgozik, hogy a város élhető és egészséges környezetet jelentsen az ott lakók számára. Naponta több száz beérkező jelzést és hivatalos válaszlevelet gondozunk, amiket oldalunk, a www.jarokelo.hu felhasználói küldenek be. 2012 óta több mint huszonháromezer városi ügy megoldását segítettük. Az a tapasztalatunk, hogy akik a Járókelőn keresztül írnak az önkormányzatnak, később az élhető városok és a környezetünkről való gondoskodás szószólói lesznek. Mottónk: „Ha megosztod, megoldod!”

+1
szavazat
2%

Kompánia Alapítvány

Missziónk, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű 10-24 éves fiatalok ne kallódjanak el, találják meg az útjukat úgy, hogy ők maguk is tesznek érte. A For You! - With You! projektben a Morgan Stanley munkatársaival célunk a dél-pesti régióban élő, hátrányos helyzetű gyerekek személyes erőforrásainak hatékonyabb működtetése, alapkészségeik fejlesztése, a tanulás elősegítése egy komplex, a személyiségfejlődés egészére ható fejlesztési program megvalósításával.

+1
szavazat
3%

KórházSuli Alapítvány

Évente több száz gyermek marad ki betegsége miatt az iskolából. Nekik segít önkéntes, képzett diákok bevonásával a KórházSuli. Hidat építünk a kórház és az iskola között. Reményt adunk ahhoz, hogy gyógyulásuk alatt és után ott folytathassák a mindennapjaikat, ahonnan a betegség kiszakította őket. „Nemcsak a betegség jelentett gondot fiamnak, de az azzal járó lelki sérülések is. Egyre nehezebbek lettek a mindennapok, egyedül, magántanulóként. Diákmentora fiatalos lendülettel, lazán, tudatosan terelgette. Januárban jött az eredmény: sikerült az angol középfok!” – írja egy édesanya.

+1
szavazat
2%

Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület

Mi megmutattuk magunkat, ti mellénk álltatok, ők emeltek! A Lépjünk, hogy Léphessenek otthonápolási kampányának hatására kialakult társadalmi összefogás a gyermeküket ápolók díjának nagymértékű emelését eredményezte. Az öt éve elindult, majd az aHang platform által felerősített kampány páratlan sikert hozott: az elmúlt tíz évben nem volt olyan társadalmi megmozdulás, amelynek hatására valóban javult volna több tízezer ember helyzete. A döntéshozókat az érintettek történetei, az akciók, az erős médiafigyelem és a példátlan társadalmi támogatottság lépésre kényszerítette.

+1
szavazat
8%

Magyar Gyermekmentő Alapítvány

Szakorvosaink és szakápolóink mindennapi gyermekmentési tevékenységük példáiból merítve adják át térítésmentesen a balesetmegelőzés, elsősegélynyújtás ismereteit várandós szülőknek, kisgyermekes pároknak, nagyszülőknek. A balesetek 75%-a megelőzhető, ehhez adunk hasznos tanácsokat. Sok szülő kétségbeesik, nem tudja, mit tegyen vészhelyzetekben a mentő érkezéséig, vagy korábbi rossz példákat követ. Hétvégi képzéseinken eddig harmincezer szülőnek adtuk át a helyes ismereteket. Legyen Ön is Gyermekmentő!

+1
szavazat
1%

Magyar Kerékpárosklub

A Kerékpárosklub célja, hogy bárki közlekedhessen biciklivel. Bringázható utakért és új kerékpártárolókért küzdünk, biciklibarát jogszabályokat szeretnénk, népszerűsítjük és oktatjuk a bringázást. 2018-ban is kerékpárutak felújítását, biciklisávok és több száz új bringatároló építését értük el, újak tervezéséhez tettünk javaslatokat. Több tízezren vonultunk fel a fejlesztésekért, és a Bringázz a Munkába kampányban milliókat biztattunk a kerékpározásra, hátrányos intézkedések ellen tiltakoztunk, közlekedésbiztonságra tanítottunk.

+1
szavazat
6%

Magyar Szervátültetettek Szövetsége

Próbáltál már új életet kezdeni? És szó szerint értve? Amikor már nincs alternatívád, mert elfogy a levegőd, vagy nem ver a szíved? A szervátültetés életet ment, de az új élethez új életforma kell. Erre készít fel a Szövetség Képzett beteg programja. Mindaz, ami nekünk is kimaradt az átültetés után, amit jó lett volna tudni. Három nap alatt szakemberek és sorstársak segítségével megtanítjuk neked, és az ötezer fős közösségünk fogja a kezed. Hogy élni tudd az új életed!

+1
szavazat
3%

Mályvavirág Alapítvány

A HPV védőoltás fontos téma. Hisz egy rák, a méhnyakrák, megelőzhető általa. Ma a tizenkét éves lányok ingyen kaphatják meg, ha szüleik ehhez hozzájárulnak. A kampánnyal arra ösztönöztük a családokat, hogy beszélgessenek az oltásról, legyen ez közös döntés. Ómolnár Nelli, Nagy Liza és Szender Milán videóját a Musical.ly oldalon lehetett megnézni. Pillanatok alatt több mint 80 ezres elérése lett, és 600 komment érkezett rá tiniktől, tiniknek. A #COOLTAS kulcsa abban rejlett, hogy az ő csatornájukon, az ő nyelvezetükkel, az általuk követett sztárokkal szólítottuk meg őket.

+1
szavazat
2%

Mars Autistákért Alapítvány

Amikor egy kisgyerek autizmus diagnózist kap, a családja gyakran légüres térbe kerül. Nem működnek a megszokott utak, szülői módszerek. Fogalmuk sincs, merre induljanak, hogyan segítsenek otthon a kicsinek. Milyen a jó fejlesztés? Hol lehet iskolát, óvodát találni? Hogyan dolgozzák fel, éljék túl ezt az egészet? A Mars Autistákért Alapítvány ezeknek a családoknak segít: utat mutatunk az autizmus univerzumában. Szülőtréningeket tartunk országszerte, tanácsot adunk telefonon, levélben és személyesen. Azt szeretnénk, hogy egyetlen család se maradjon magára a nehézségeivel.

+1
szavazat
1%

MátészalkaLeaks csoport

A MátészalkaLeaks csoport azért dolgozik, hogy még élhetőbb legyen Mátészalka környéke. Helyi és környékbeli közügyek megoldásában segédkezünk, mégpedig úgy, hogy „megszervezzük” az érintetteket. A csiga vs. vonat akciónk azért került megrendezésre, mert a vasútvonal állapota olyan mértékben leromlott, hogy a 78 kilométeres távolságot lassan már két óra alatt teszik meg a vonatok. Ezért versenyeztettük meg a csigajelmezbe öltözött aktivistánkat a Mátészalka és Debrecen között közlekedő személyvonattal, így irányítva rá a döntéshozók figyelmét az ügyre.

+1
szavazat
3%

MENŐK Egyesület/Számoljuk Együtt Mozgalom

A demokrácia legnagyobb ünnepe a szabad, demokratikus, átlátható választás. A Számoljuk Együtt Mozgalom küldetése a választások tisztaságának ellenőrzése. Célunk, hogy az idén májusi EP képviselői és az őszi önkormányzati választásokon minden szavazókörben legyen a hatalomtól független szavazatszámláló. A Mozgalom a 2018. évi országgyűlési választások előtt három hónappal alakult meg, így egy nagyon rövid felkészülési időszak után több mint ezer képzett szavazatszámlálója volt jelen az ország szavazóköreiben a választás napján.

+1
szavazat
1%

Munkahely a Családokért Alapítvány

A Munkahely a Családokért Alapítvány a dabasi Kézilabda Klubbal közösen hívta életre a „Családokat a Lelátóra” programot. Ezáltal 2018-ban több mint négyszáz család vehetett részt ingyenesen NBI-es kézilabda-mérkőzéseken lehetővé téve számos gyermeknek, hogy eljuthassanak kiemelt sporteseményekre. Programunkat - PSA szűrés, karácsonyi adományozás - 2019-ben is folytatjuk egyéb, a klubbal közös programokkal együtt.

+1
szavazat
4%

#nemluxustaska

A #nemluxustaska kampány célja mindennapi higiéniás termékek gyűjtése rászorulóknak. Azoknak, akiknek egy csomag betét vagy egy tusfürdő már luxustermék. Hétköznapi téma, nem hétköznapi visszhanggal: a #nemluxustaska sikeréhez több ezer nő és férfi járult hozzá közel tízezer táskányi adománnyal. A kampányt két civil vállalkozó indította, Cserta Szandra és Huszka Ági. Melettük Kovács-Pálffy Anna, a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa segítette a gyűjtést. A #nemluxustaska szuper példa arra, hogy egyszerű, hétköznapi emberek is csodát tudnak tenni, ha összefognak.

+1
szavazat
3%

Női Liga - Nők, egészség, együtt, egymásért

Öt női egészség területén működő civil szervezet összefogásából született a Női Liga. A mellrák, méhnyakrák, petefészekrák, endometriózis sok ezer nőt érint. Saját példánk nyomán a hiteles információban, tájékoztatásban, edukációban hiszünk. Célunk a felvilágosítás, a szűrés, megelőzés hatékonyabbá tétele, és a betegségekben érintettek támogatása. Első sikerünk: alig egy év alatt törvénymódosítást értünk el: az ezzel a betegséggel élő nők Szja kedvezményre jogosultak (visszamenőleg is).

+1
szavazat
9%

POKET Nonprofit Kft.

A Sztalker Csoport jogdíjaiból életre hívott, nonprofit olvasásnépszerűsítő projekt, amelynek keretében italautomatákat újítunk fel, elhelyezzük őket városi csomópontokon, és prémium minőségű zsebkönyveket kínálunk belőlük kortárs és klasszikus címekkel, Grecsó Krisztián irodalmi vezetésével. Jelenleg három városban, összesen 8 automatával működünk, amelyekből az első tíz hónapban több mint hatvanezer fiatal kezébe és zsebébe sikerült könyvet csempésznünk. Célunk az olvasásnépszerűsítésen túl egy egymásra figyelő, színes városi közösség kialakítása.

+1
szavazat
2%

SZIA InDaHouse Hungary

A SZIA InDaHouse Hungary program keretében önkéntesek utaznak minden hétvégén Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, és egyénre szabott fejlesztő foglalkozásokat tartanak száznégy gyerek számára. Koragyerekkori programunk önkéntesei fejlesztő játékokkal járják a házakat, ahol kicsi gyerekek élnek, miközben az iskolásokat a kisbuszunk szállítja a falvak között a tanodai foglalkozásokra. Az a célunk, hogy a teljes iskolai karrierjük alatt támogassuk a gyerekeket.

+1
szavazat
1%

Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány

Ha fontosnak tartod a roma és nem roma emberek közötti párbeszédet, akkor szavazz az Uccu Budapest Roma Városi Séták társadalmi vállalkozásra! Az Uccu interaktív, újszerű, roma fiatalok által vezetett sétákat kínál Budapesten és Pécsen, magyar és angol nyelven. A velünk sétálók értékes kulturális élményben részesülnek, általános ismereteket szerezve, hitelesebb képet kapnak a romákról és megismerhetik a roma sétavezetők személyes történeteit is.

+1
szavazat
2%

Utcáról Lakásba! Egyesület

Mindenkinek kell egy hely, amit otthonnak hívhat. Mi hajléktalanságból kitörő háztartásokat, családokat juttatunk bérlakáshoz. Lakásügynökségben üresen álló lakásokat, és magántulajdonú ingatlanokat hasznosítunk. A program nemrég indult, de a tizennyolc önkormányzati lakáson túl, amikhez a közreműködésünk révén eddig juthattak családok, már négy magánlakást és két mobilházat kezelünk. Így már több mint ötven ember lakhatását biztosítjuk. A lakásügynökség társadalmi vállalkozás, a bérlők nem támogatottak, hanem vásárlók. Kollégáink munkához, jövedelemhez segítik őket, hogy tudják fizetni a lakbért.

+1
szavazat
1%

Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete

Egyesületünk egyik kiemelt feladata az egyenlő esélyű hozzáférés biztosításának elősegítése az élet minél több területén: közlekedés, tanulás, munka, szórakozás, kultúra… Az utóbbi négy évben Szeged MJV Önkormányzata, a megyében működő közlekedési szolgáltatók, állami szervek és egyesültünk között példaértékű együttműködés valósult meg. Ennek keretében Szegeden több mint ötven akadálymentes buszmegálló, több száz méter közterületi vezetősáv és száznyolc távvezérelt hangoslámpa került átadásra. Ezáltal a látássérült emberek közlekedése biztonságosabbá vált.

+1
szavazat
10%

Zártszelvény SE

Célunk a közösségek összefogása, a szabadidősport és a hagyományaink népszerűsítése. A tavaly nyáron megálmodott jótékonysági napon összehoztuk a családokat, rég nem látott barátokat. A 4787 lelket számláló Eleken 1 nap alatt ezer lakost értünk el, és közel 1,5 millió forint gyűlt össze egy súlyos beteg kisfiú gyógykezelésére. Hála a körülöttünk élő sok nagyszerű embernek, az idén megismételtük ezt a csodát, egy hasonló rendezvényen több mint 1,6 millió forintot gyűjtöttünk egy gerincvelői izomsorvadásban szenvedő kisangyal 68 millió forintba kerülő gyógykezelésére.