Civil Díj 2021

Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2021 közönségdíjasa?

A szavazás eredménye Még több információ a Civil Díjról
A Civil díj szavazás támogatója:

Szavazz a Civil Díj 2021 jelöltjeire!

Egy Facebook-profilról minden szervezetre egy szavazat adható le - egészen június 8-án, éjfélig. Szavazz, oszd és drukkolj!

+1
szavazat
2%

A Matematika Összeköt Egyesület

2020 márciusában villámcsapásként értek mindenkit a korlátozások intézkedései. Ezt a bezártságot, a programok nélkülözését, valamint a Medve Matek szabadtéri rendezvények elmaradása miatti hiányt igyekeztünk pótolni a Logirintus nevű online logikai kalandjáték életre hívásával. A Logirintus egy sztoriba fűzött logikai feladványokból álló pálya, melynek története a játékosok döntései és válaszai alapján formálódik, a végkimenetele pedig a megadott helyes válaszoktól függ.

+1
szavazat
1%

AdniJóga

Az AdniJóga célja, hogy fenntartható módon juttassa el a jóga és a mindfulness elemeit nehéz élethelyzetbe kényszerült emberekhez, akiknek egyébként nem lenne lehetősége tenni mentális egyensúlyukért. Jótékony oktatóink sérült fiataloknak, nehéz helyzetbe került nőknek, menekülteknek, állami gondozott és mélyszegénységben élő gyerekeknek is tartanak rendszeres foglalkozásokat. A szervezet fenntarthatóságának kulcsai a céges partnerségek. Minden irodai jóga vagy meditáció óráért cserébe legalább egy ingyenes órát tartunk hátrányos helyzetű csoportjainknak.

+1
szavazat
2%

Alteregom Egyesület

Az Alteregom Egyesület célja, hogy reagáljon a fiatalok kis és közepes méretű településekről való elvándorlásának tendenciájára. Az egyesület elsődleges működési területe Esztergom és a Dunakanyar térsége. Közösségünk fő tevékenysége a fiatalok közösségbe szervezése, helyben tartásának elősegítése. Az országos elvándorlás és az esztergomi helyzet sarkallt arra minket, hogy egyesületet alapítva úgy szólítsuk meg a városban élő fiatalokat különböző programokon keresztül, hogy azokkal megerősítsük helyi identitásukat.

+1
szavazat
4%

Baltazár Színház és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat

A Baltazár Színház és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat közös figyelemfelhívó plakátkampánya, a 12 Parancsolat összetett feladatot vállalt. Célunk elsősorban a sérült emberek társadalmi reprezentációjának erősítése volt, valamint közös emberi értékeink közvetítése egy olyan bizonytalanságokkal teli évben, mint a 2020-as. A kihelyezett 12 plakátunkkal egy színvonalas utcai kiállítást hoztunk létre - nem csak a III. kerületi lakosok számára.

+1
szavazat
2%

Bocskai István Gimnázium Alapítvány

A Bocskai István Gimnázium Alapítvány álma az volt, hogy diákokkal és önkéntesekkel megtisztítsuk a Bodrog folyó egy szakaszát a felgyűlt kommunális hulladéktól. Emellett cél volt a diákok környezettudatosságra nevelése is. A folyón evezve megtapasztalhattuk, hogy mennyi tennivaló van vízen és parton. Munkánk eredménye több mint 300 zsáknyi összegyűjtött hulladék volt, amit azóta részben újrafeldolgoztak. Emellett látványos sikert értünk el a diákok gondolkodásának formálásában.

+1
szavazat
4%

Búzavirág Alapítvány

A Búzavirág Táborban szeretettel és kézműves programokkal fogadunk minden gyerekcsoportot. A táborban a szállást, étkezést, a mesterségek tanítását egyaránt fogyatékos személyek biztosítják. A táborozás így páratlan lehetőséget kínál sérültek és egészségesek együttműködésére, a gyerekek szemléletformálására, az integráció és az esélyegyenlőség értékeinek elsajátítására; ugyanakkor fenntartható, értékteremtő munkahelyet biztosít látássérült és más akadályokkal élő munkatársaink számára.

+1
szavazat
5%

Diósdiak Diósdért csoport

Dió Döme sétálója egy tanösvény, ahol az életről és önmagunkról tanulhatunk. Egy hely családoknak mesékkel, természettel és szép kilátással, ahol minőségi időt tölthetnek együtt. Sosem fogunk pénzt kérni érte, nem számít a gyorsaság, az erő. Ezen a helyen senkit és semmit nem kell legyőzni, semmit sem kötelező csinálni. Dió Döme sétálója töltődésre, békére, együttlétre lett kitalálva. Kövesd a színes kövekkel kirakott utat, állj meg a mesepontoknál, olvasd le a QR-kódot és hallgasd a mesét!

+1
szavazat
0%

Egri Újságíró Egylet

A SzövegTörzs projekt célja, hogy a fiatalabb generációk bevonásával, de korosztályokon átívelve érdeklődést keltsünk a közügyek, a haladás, a tudomány, a humánum és a józan ész iránt. Ehhez eszközként a közösségi újságírást használjuk. Építettünk egy 24/7 órában ingyenesen használható stúdiót. Olyan fiatalokat mentorálunk, akik vloggerként, podcasterként vagy bloggerként lehetnek a közösségük influencerei. Egyetlen elvárásunk van: tiszteljék a tényeket és egymást. Legyenek jó fejek.

+1
szavazat
4%

Fábián Juli Emlékalapítvány

Mi, a Fábián Juli Emlékalapítvány, örömmel fogadtuk a Rádió 1 kezdeményezését: a One Future Streamfest eseményt. A DJ-k online koncertjére a Gödöllői Királyi Kastélyban került sor, 2020 áprilisában. Az egész napos eseményt közvetítette a Rádió 1, folyamatos felhívással fordultak a hallgatók zeneszerető közösségéhez, adományozásra buzdítva őket. Az eseményhez további támogatók csatlakoztak. Az összegyűlt 10 millió forintot a válságos helyzetben lévő zeneipari háttérmunkások megsegítésére fordítottuk.

+1
szavazat
1%

Független Előadó-művészeti Szövetség

A járvány második hulláma a függetlenek számára a tavaszihoz hasonló helyzetet teremtett, de már tartalékok nélkül. Novembertől a független színházaknál és táncegyütteseknél vállalkozóként foglalkoztatott szakemberek, művészek és munkatársak áthidaló támogatására gyűjtöttünk adományokat. A kampány 2020 novemberében kezdődött, és az utolsó napokban 19 nagykövet támogatásával zajlott. A gyűjtés záróeseményeként online jótékonysági estet rendeztünk. Az adományokból a FESZ Segélyalap kuratóriuma havonta támogatja az igénylést benyújtó előadóművészeket és háttérdolgozókat.

+1
szavazat
7%

Gólem Színház Közhasznú Egyesület

A GóleMenza egy közösségi adománygyűjtő kezdeményezés. Magunk találjuk ki, főzzük-sütjük, csomagoljuk és szállítjuk az izraeli és közel-keleti ízek inspirálta „alkotásainkat”. Az adományokat a Gólem Központ felújítására fordítjuk: lakhatóvá tesszük a téglákig lecsupaszított önkormányzati helyiségeket. Célunk, hogy a színház- és az ételművészet oda-vissza hasson egymásra, közösségformáló erőnk pedig megalapozza ezt a fajta ``több lábon állást``, és fenntarthatóvá tegye kulturális vállalkozásunkat.

+1
szavazat
1%

Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület

Mi, a HATESZ Egyesület célul tűztük ki, hogy az Európa-szerte híres Szentgáli Tiszafás természetvédelmi területen felújítunk egy menedékházat, részt veszünk a tiszafák megmentésében. Megállapodást kötöttünk a VERGA Zrt. állami erdészettel. Civilek bevonásával karbantartjuk a túraútvonalakat, a vadvédelmi kerítések állapotát folyamatosan ellenőrizzük. Dr. Majer Antal erdészprofesszor születésének 100. évfordulója tiszteletére a felújított menedékháznak a Tóni bácsi kunyhó nevet adtuk.

+1
szavazat
17%

Hangya Közösség Alapítvány

A 2020 tavaszi vírushelyzet okozta lezárások alatt több ezer menhelyi, gazdátlan állat élelmezése lehetetlenült el. Élelemhiány elnevezésű kampányunk során fantasztikus összefogásnak lehettünk tanúi. Közösséggé kovácsolódva álltak mellénk baráti társaságok, vállalatok, cégek, magánszemélyek. Erős médiajelentünknek köszönhetően nem csak a menhelyek támogatottsága nőtt, hanem a felelős állattartás iránti érzékenyítés és az önkéntes munka vállalása is érezhető változást hozott.

+1
szavazat
22%

Háttér Társaság, Szivárványcsaládokért Alapítvány

Gyűlölködő, bántó, névtelenül feltett kérdésekre válaszoltak szivárványszülők és szakértők a Háttér Társaság és a Szivárványcsaládokért Alapítvány kampányában, amelynek célja az volt, hogy jobban megismertessék magukat és jogi problémáikat a társadalommal.

+1
szavazat
3%

InDaHouse Hungary Egyesület

Mire képes 80 társasjátékozó család és baráti társaság? Az InDaHouse Hungary Egyesület nagyköveteiként 2020. május 9-én, a Társasmaraton napján az ismerőseiktől minimális adományokat kérve több mint 4 millió forintot gyűjtöttek, amiből másfél hónapon át működhetett a szervezet 150 borsodi gyerekeket fejlesztő programja.

+1
szavazat
1%

Karotinka Nonprofit Kft.

Mi a Speckóban játszunk. 2018 óta szervezzük szabadulós beltéri, kültéri és online játékainkat annak érdekében, hogy több találkozás legyen az ``épek`` és különböző fogyatékossággal élő karakterek között, pozitív emocionális környezetben, mint amilyet a közös játék nyújthat számunkra. Kalandjaink során találkozhatsz a vak fiúval, a siket lánnyal, a dadogóssal és még számos izgalmas karakterrel, akik foglalkoztatása számunkra egy fontos társadalmi cél, a velük való játék pedig egy minden érzékszervre ható csodálatos kaland.

+1
szavazat
3%

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány és az UNICEF Magyarország a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával közös kampányt indított, hogy felhívja a figyelmet az online bántalmazás problémájára a fiatalok körében, és rámutasson, hogy a szakértő segítség könnyen elérhető. A kampányban résztvevő influenszerek és hírességek posztoltak a cyberbullying veszélyeiről, az elérhető segítségről, és megosztották saját tapasztalataikat is. Az anonim módon beérkező felvetésekre szakértők és maguk a sztárok válaszoltak egy online talkshowban.

+1
szavazat
2%

KórházSuli Alapítvány

A korábbi 6 éves online tanításban szerzett tapasztalatunkra támaszkodva, a Kórházsuli Alapítványnál - a Covid járvány miatti iskolabezárásokra reagálva – megszerveztük az egészségügyi dolgozók gyermekeinek, valamint a krónikus beteg gyerekek online tanítását. Együttműködő partnereinkkel összefogva 8 hónap alatt 88 egészségügyi intézmény dolgozóinak 236 gyermekét segítettünk. 9 országból, 65 egyetemi karról 382 egyetemista és 35 felnőtt önkéntes több mint 3200 online órát tartott a gyerekeknek.

+1
szavazat
1%

Magyar Kerékpárosklub

Azért kezdeményeztük a régóta hiányzó kerékpársávok felfestését, hogy a koronavírus válságából lehetőséget teremtsünk Budapestnek egy fenntarthatóbb és egészségesebb újrakezdéshez. A hiányos bringasáv-hálózatot összekötő új szakaszoknak hála, gyerekek és idősek, férfiak és nők, korábban alig kerékpározók is biciklire válthattak. Ezzel pedig egy mindenkinek élhetőbb Budapest jöhet létre.

+1
szavazat
3%

Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány

A Magyar Református Szeretetszolgálat Karácsonyi Kívánságlista programjának célja, hogy rászoruló gyerekek kívánságait teljesítse. Az adakozók a jobbadni.hu oldalon keresztül teljesíthetik egy vagy több gyerek vágyát az által kért ajándék megvásárlásával (új vagy használt, de jó minőségű termékkel), vagy értékének felajánlásával. Az ajándékokat a Szeretetszolgálat a szülőknek adja át, hogy ők ajándékozhassák meg gyerekeiket, meghagyva a családnak az ajándékozás és a meglepetés örömét, erősítve a szülő és gyerek közti szeretetkapcsolatot.

+1
szavazat
2%

Mélymerülés Utcalap

A Mélymerülés Utcalap új szervezetként innovatívan egyesíti a kulturális és közösségépítő tevékenységet az önkéntességgel és a jótékonysággal Kecskeméten. Egy év alatt helyi szinten ismert közösséggé és kulturális branddé vált, és komoly anyagi támogatást is tudunk nyújtani a kiválasztott civil szervezeteknek, magánszemélyeknek. Új megközelítést kínálunk a kultúra és a filantrópia, valamint az önkéntesség egyesítésére.

+1
szavazat
2%

S.O.S. Krízis Alapítvány

A Sanofi Angyalok a gyermekekért jótékonysági program keretében közel 300, családok átmeneti otthonában élő gyermek és felnőtt karácsonyi kívánságát teljesítették a vállalat munkatársai. A gyerekek és felnőttek levelet írtak a Sanofi Angyalnak, aki egy bizonyos összeghatáron belül teljesítette a személyre szabott kívánságokat. Jótékonysági akciónkban csaknem 300 ajándék került az átmeneti otthonokban lakó családok karácsonyfái alá. Minden egyes csomaggal egy gyerek, anyuka, vagy édesapa kívánsága vált valóra, amelyet a Sanofi önkéntesek valósítottak meg.

+1
szavazat
1%

Összefogás a Vasasi Füstölő megmentéséért csoport

Mi, az Összefogás a Vasasi Füstölő megmentéséért csoport azért dolgozunk, hogy a 100 éves, ipari műemlék jellegű épület, a Vasasi Füstölő megmeneküljön a pusztulástól, és felújítva a helyi fiatalok közösségi tere legyen, ahol rendszeresen találkozhatnak, programokat szervezhetnek. Az eredeti állapotában füstölőnek meghagyott helyiséget kiállítótérként szeretnénk használni, ahol bemutathatjuk disznóvágás kiállításunk anyagát, és a továbbiakban más kiállításoknak is helyt adhatunk.

+1
szavazat
1%

Szabados Boys Alapítvány

A sport egészség, öröm és motiváció a mindennapokban. De mi történik akkor, ha egy gyereknek az anyagi körülményei vagy épp egy sérülés miatt erre nincs lehetősége? A Szabados Boys Alapítvány az országban elsőként szociálisan vagy egészségügyi szempontból rászoruló gyerekeket támogat sportprogramok szervezésével, sportrehabilitáció elősegítésével és sporteszközökkel. Eddig hét gyerek és egy intézmény nyert el támogatást 3 millió Ft értékben.

+1
szavazat
3%

Társaság a Szabadságjogokért

A koronavírus-járványra és az emberek szabadságjogainak példátlan mértékű korlátozására a TASZ az elsők között reagált. Folyamatosan figyeljük és értelmezzük a változó szabályokat, adatigényléseket nyújtunk be. A honlapunkról több százezer ember, a megerősített jogsegélyszolgálatunktól pedig több mint 3000 ember jutott infomrációhoz. Célunk, hogy az emberek a rendkívüli helyzetben is tájékozottan dönthessenek, számonkérhessék jogaik betartását, és a sérülékeny csoportokról se feledkezzen meg az állam.

+1
szavazat
3%

UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány

A gyerekek biztonsága mindannyiunk közös felelőssége – ez az UNICEF Magyarország „Ismerd fel és tegyél ellene” kampányának fő üzenete. A téma aktuálisabb, mint valaha: a pandémia alatt akár 30 százalékkal is nőhetett a gyermekbántalmazási esetek száma. A 2020 végén útjára indított integrált kampány célja a figyelem felkeltésén túl az volt, hogy hatékony és praktikus segítséget adjon mindazoknak, akik a környezetükben bántalmazást tapasztalnak, vagy érdeklődnek a gyerekek jólléte iránt.

+1
szavazat
1%

Zebrazászló Közösség

Emlékszel azokra, akik Gödöllőn sárga zászlókat raktak ki a balesetveszélyes, elhanyagolt zebrákhoz? No, azok mi voltunk. Több mint 70 zebránál harcoltunk ki új felfestést, fényvisszaverőket, jelzőlámpát. A gázolások száma ezen veszélyes zebrákon 0-ra csökkent.

A Díjat alapította és kiadja:

Egyűttműködő partner: