Civil Díj 2022

Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2022 közönségdíjasa?

A szavazás eredménye Még több információ a Civil Díjról
A Civil díj szavazás támogatója:

Szavazz a Civil Díj 2022 jelöltjeire!

Egy Facebook-profilról minden szervezetre egy szavazat adható le - egészen május 10-én éjfélig. Szavazz, oszd és drukkolj!

+1
szavazat
5%

``Jövőt nekik is`` Alapítvány

A LULI program kinyitott egy képzeletbeli és több igazi kaput, ahol két nagyon különböző életmódból át lehetett lépni egymásba. Így jöhetett létre egy évtized alatt sok találkozás Tordason, egy értelmileg akadályozott személyek által lakott, bentlakásos intézményben és Szigetszentmiklóson, egy multinacionális cég logisztikai központjában. A vállalat nem csak foglalkoztatást biztosít az otthon lakóinak, de önkéntes munkával és adományokkal is támogatja őket. Közelebb kerültek egymáshoz, tisztelettel és megbecsüléssel, kicsit jobbá téve a világot.

+1
szavazat
18%

Állatvédők Érdekvédelmi és Szakmai Szövetsége

Öt erős szakmai múlttal rendelkező állatvédelmi szervezet képviselője vállalta, hogy összefogásukkal támogatják a magyar állatvédelem elhanyagolt helyzetét. Céljaik között szerepelt szakmai javaslatokkal segíteni, hogy minél hatékonyabb előrelépések történjenek. Javaslatukra 2021-ben számos fontos előremutató jogszabályi változtatás született, ami jó alapot adhat egy országos reformhoz. Először kapott költségvetést az állatvédő civil szervezetek működése és szakmai munkája.

+1
szavazat
13%

Amnesty International Magyarország

Az adománygyűjtő követek úgy döntöttek, AdakozóKedd alkalmából nem csak támogatással, de egyéni kampányok indításával is segítik az emberi jogokat, és így az Amnesty Magyarország munkáját. Harminckét követ egyetlen nap keretében tízezer emberhez juttatta el az adományozás és az emberi jogok fontosságának üzenetét, és gyűjtött össze közel 5 millió forint adományt.

+1
szavazat
3%

Bagázs Közhasznú Egyesület

A társadalmi vállalkozás cigánytelepen élő nők számára teremt munkalehetőséget. A szegregált élethelyzet és a roma közösség normái megnehezítik, hogy ezek a nők a telepen kívül vállaljanak munkát. A dányi varrókör tagjai otthonaikban többnyire maradék anyagokból készítenek textiltermékeket, melyek megvásárlásával nem csak a varrónők fejlődési lehetőségét, kikapcsolódását és bevételét biztosítod, de még a környezeted is véded!

+1
szavazat
2%

Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület

A vers az emberiséggel született. Valljuk, a költészet nemhogy kiveszett volna az életünkből, de a világuralma alatt élünk. Csak nem vesszük észre a mindennapokban. Ott van nemcsak a gyerekdalokban, az iskolákban, de a reklámokban, a divatban, a fűszeresnél is, maximum nem tartjuk annak. A programsorozattal, azt szeretnék megmutatni, hogy a versek jóval többek annál, ami az iskolai tanulmányokból megmaradt a fejünkben. Segítenek megérteni önmagunkat, másokat, a minket körülvevő világot.

+1
szavazat
4%

Bike Maffia Egyesület

A BBM a BMSZKI-vel együttműködve nőgyógyászati rendelőt hoz létre hajléktalan és rászoruló nők számára, hogy azok is eljuthassanak végre orvoshoz, akiknek eddig nem volt lehetőségük. A rendelő kialakításához szükséges zuhanyzó, váró, vizsgáló és wc megépítése mellett az első hat havi működést is biztosítják, hogy a rendelő megkaphassa a működési engedélyt, erre az időszakra pedig megadják az orvos, a nővér és a szociális munkás tiszteletdíját, a szükséges eszközöket és a gyógyszereket is.

+1
szavazat
2%

Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete

A Semmelweis Egészségverseny egy évente megrendezésre kerülő tanulmányi szemle középiskolás csapatok számára, melynek fókuszában az egészségneveléshez és prevencióhoz kapcsolódó témák állnak. A cél, hogy a középiskolások megbízható forrásokból tájékozódva, játékos formában dolgozzák fel az egészségüket leginkább érintő témákat, amelyekről sokszor kevés szó esik a középiskolai oktatás során. A versenyt idén már hetedik alkalommal rendezik meg, és több mint négyszáz csapat jelentkezett rá.

+1
szavazat
3%

Csodaműhely Egyesület

Komplex esélyteremtési program célja a kezdetektől az volt, hogy a roma és/vagy hátrányos helyzetű családokat érintő nehézségeken velük együtt, az érintettek aktív részvételükkel dolgozzanak. 2020-ban indították el közösségszervező programjukat, melybe eddig közel harminc helyi aktív roma önkéntest tudtak bevonni. Ők együtt az oktatási esélyegyenlőségéért dolgoznak online kampányok, integrációs programok és közösségi akciók szervezésével.

+1
szavazat
1%

DemNet - Dialóg Egyesület

A Miskolci Közösségi Gyűlés egy innovatív, itthon még új módszerrel teremtett valódi társadalmi párbeszédet és vonta be az állampolgárokat az önkormányzati döntéshozatali folyamatba. A módszer használatával Miskolc egy jelentős lépést tett az önkormányzatiság és a demokrácia megújítása felé, és helyezte új keretek közé a polgárok egymás közötti, illetve a polgárok és az önkormányzat közötti együttműködést.

+1
szavazat
1%

Dress-coding

A Dress-coding első célcsoportja azok a fiatal tervezők, akik a jövőben a tárgyi környezet és a média formálói lesznek. A második célcsoport pedig a fogyatékossággal élő személyek, akiket a tervezőkkel közös alkotói folyamatokba vonnak be. A kreatív projektek megvalósításán keresztül népszerűsítik az inkluzív és adaptív tervezést, valamint a megváltozott igényű személyek médiareprezentációját. Víziójuk egy hozzáférhető környezet és média, amely figyelembe veszi a felhasználók sokféleségét.

+1
szavazat
3%

Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány

Az Egyszülős Központ egy elszegényedési kockázatnak kitett, óriási létszámú csoportot segít, ezzel egy súlyos társadalmi kihívásra keresve a megoldást. A Központon kívül még senki nem foglalkozott ezzel a társadalmi csoporttal, senki nem képviselte az érdekeiket, senki nem teremtett lehetőséget arra, hogy párbeszéd alakuljon ki a kormány és az egyszülős családok között. Innovatív tevékenységével hiánypótló és jövőbe mutató.

+1
szavazat
3%

Esély Labor Egyesület

A szociális munkások hivatása az, hogy megfelelő segítséget adjanak azoknak, akiknek szükségük van erre - mégis kevesen ismerik e szakmát, miközben a járvány is megmutatta, hogy a szociális ágazat munkájára szükség van: a szolidaritás és a hatékony segítségnyújtás elengedhetetlen ahhoz, hogy a kríziseket átvészeljük. A kampány célja az, hogy e segítő szakmát ismertté és elismertté tegyék, a szociális munkások megoszthassák saját szakmai történetüket.

+1
szavazat
1%

Káva Kulturális Műhely

A Káva 2021 őszén országos kampányt indított, hogy még több emberhez eljuttassa a részvételiség üzenetét, és felhívja a figyelmet a többszempontú gondolkodásra, a párbeszéd jelentőségére - a Káva alapelveire. A kampány során részt vettek a 21. ARC plakátkiállításon, majd öt kisfilmmel és az azokat kísérő sajtókampánnyal kreatív, humoros és provokatív módon mutatták meg, hogy a Kávában a néző nem pusztán szemlélője, hanem aktív résztvevője, formálója is az eseményeknek.

+1
szavazat
3%

Margitszigeti Kavicsok

A Margitszigeti Kavicsokat Visi Piroska ötletéből és szervezésében 2021. ápr. 1.-én helyezték el a margitszigeti futópálya mellett. A kavicsok a koronavírusban elhunyt honfitársainknak állítanak emléket. Két szám található rajtuk: az egyik egy sorszám, a másik az elhunyt életkora. A kavicsok az áldozatok szimbólumává váltak, hozzátartozók, gyászolók tették le a sorba mécseseiket, virágaikat, saját kavicsaikat, személyes emlékeiket. A harmincezer kavicsot szeptemberben átköltöztették a Rózsakertbe.

+1
szavazat
7%

Nem Adom Fel Alapítvány

Egy civil szervezetnek, főleg, ha fogyatékkal élőkkel foglalkozik, mindig figyelembe kell vennie, hogy mik azok a hiánypótló kezdeményezések, amelyeket szükséges volna véghez vinnie. Anna Lillát és társait kötelességünk kísérni az útjukon. Segíteni nekik abban, hogy az álmaik megvalósulhassanak. Anna nagy álma az volt, hogy párjával támogatott lakhatás keretében önálló életet kezdhessenek. A csapat az ő történetén keresztül igyekezett megmutatni, hogyan küzd álmaiért egy Down-szindrómás lány. Anna személyének ereje és a szakmai háttér egy tökéletes elegyet, követendő példát kell adjon. A fő üzenetünk: soha ne adjuk fel!

+1
szavazat
2%

Nemzetközi Cseperedő Alapítvány

Az Autizmusbarát Mesemúzeum Magyarország első olyan múzeuma, ahol az érintett gyermekek integrált keretek között, biztonságos és bejósolható légkörben, számukra érthető módon vonódhatnak be a mesék világába. Nem titkolt cél, hogy a projekttel a társadalmi elfogadás, befogadás minél szélesebb körű biztosítása mellett inspirálólag hasson más kulturális intézményekre, hogy apró, értő változtatásokkal, odafigyeléssel szélesebb körben is elérhetővé tegyék szolgáltatásaikat, programjaikat.

+1
szavazat
2%

Nevetnikék Alapítvány

Az ``Otthont a Nevetnikéknek!`` kampány keretében 41,4 millió forintot gyűjtött össze két és fél hónap alatt a pécsi kórházzal szemben lévő házra, beteg gyermekeknek szánt játékkészítő műhelyre. Ha nem sikerült volna, akkor megszűnik egy tizenhárom éve működő önkéntes program, így minden követ megmozgattak: 100 fős nagyköveti adománygyűjtés, nyereményjáték, jótékonysági licitek, adománygyűjtő ládák üzletekben, jótékonysági koncertek szervezése, hírességek bevonása, vállalati kérelmek, sajtó. Még rappeltek is!

+1
szavazat
3%

Papírsárkány Gyermekalapítvány

Hisznek abban, hogy a gyermekek jelentik a jövőt, ezért minden támogatást meg kell adnunk társadalmi szinten a legifjabb korosztálynak, legfőképp azoknak, akik nem számíthatnak saját családjuk segítségére. Az alapítvány védencei olyan hátrányos helyzetű családok gyermekei, akik átmenetileg vagy tartósan intézményi keretek között nevelkednek. Az „Elkísérlek az utadon” programsorozat keretében szakmai, életvezetési, önismereti témákban segítik őket az otthonban töltött évek alatt.

+1
szavazat
2%

People First - a Társadalmi Elfogadásért - Magyarországi Központi Egyesület

Az akadálymentesség mindenkinek jó, de a fogyatékossággal élők, a babakocsival közlekedők és az idősebbek számára alapvető probléma, ha valami nem elérhető. A People First Egyesület pécsi váronéző túráival megismerhetővé teszi, milyen furmányokat kell bevetni kerekesszékkel, látássérültként, babakocsival a nevezetes helyszínek megtekintéséhez. Nem számít, hol kell hátsó utakat keresni, a megoldást mindig megtalálják. Mert az, hogy valamit távolról, szomorúan bámuljanak, számukra nem opció.

+1
szavazat
1%

Rosa Parks Alapítvány

A ``Miért nehezebb a roma gyerekek élete?`` című animációs filmet az USA-ban a feketékkel szembeni rendszerszintű rasszizmusról készült film ihlette. A film történelmi kontextusba helyezi és érthetővé teszi a hazai romák társadalmi kirekesztésének mozgatórugóit. Rávilágít, hogy miért szenvednek hátrányt az oktatásban, foglalkoztatásban, egészségügyi ellátásban, és miért élnek nagyobb arányban mélyszegénységben, mint a nem romák. A filmet az együttneveléssel foglalkozó Rosa Parks Alapítvány jegyzi.

+1
szavazat
7%

Szimbiózis Alapítvány

A termőföldtől az asztalig nyomon követnek minden folyamatot, hogy a legfrissebb, legzamatosabb finomságok kerüljenek vásárlóikhoz. Munkatársaik nagy része fogyatékossággal él, nekik a befőzés, a finom falatok elkészítése olyan elfoglaltság, amely munkát és megélhetést jelent, és amelytől hasznosnak, értékesnek és igazán boldognak érezhetik magukat. Ez a boldogság a náluk készült ételek titkos összetevője, amitől még ízletesebb lesz minden apró falat. Egyen jót, tegyen jót!

+1
szavazat
3%

UNOKA - generációk összekapcsolása alapítvány

Az UNOKA alapítvány idősotthonokban szervez közös programokat gyerekeknek és az ott élő időseknek. Céljuk, hogy a generációk összekapcsolásával megóvják az idősek testi-lelki egészségét. Jelenleg önkéntes zeneterapeuta által vezetett zenés baba-mama alkalmakat tartanak kéthetente, és nagy öröm látni, hogy milyen kivételes hatással van a program a gyermekekre és az idősekre, demenciával élőkre egyaránt. Vágyuk, hogy sok otthonban tegyék szebbé a napokat az UNOKÁK.

+1
szavazat
0%

Város- és Környezetvédő Egyesület

A mezőhegyesi Város- és Környezetvédő Egyesület ünnepi játékot hirdetett a város lakói között. Az élő adventi naptár során december 1-től szentestéig, december 24-ig a településen minden nap újabb ablakban jelent meg kivilágítva a hónap napját jelző szám, akár egy adventi naptáron. Az ablakdíszek az ünnep előfutárai voltak. Senki sem tudta, melyik ház ablakában tűnik fel a szám: meg kellett keresni egy kis versike segítségével. Szentestére az összes szám egyszerre világított, szívmelengető volt sétálni a városban.

+1
szavazat
4%

Vízityúk Vízitúra Egyesület az Autistákért

Az ÉLJ - Együtt Lenni Jó! program országosan hiánypótló kezdeményezés. Öt napos élménynyaralás autizmusban érintett gyermekek és családjaik részére. A cél az, hogy ezen családok ne érezzék magukat ``UFÓ-nak``. Önkéntesek révén növelik az autizmussal szembeni elfogadást, nem utolsó sorban hasznosan, tanulva, szárnyakat próbálgatva eltölteni öt napot együtt, pihenve, kalandozva, jókedvűen, szakértő kezekben. Ezek a családok máshová nem tudnak/mernek elmenni, itt tárt karokkal várják őket.

+1
szavazat
4%

Örökbe fogadok egy ovit!

Tízezrével élnek Magyarországon olyan pár éves kicsik, akik vezetékes víz és áram nélküli otthonaikból járnak a meleget és ételt adó óvodába. Ahol az óvónéni ölelő karjaiba temethetik magukat, ahol téli cipő kerül az elfagyott lábaikra, ha a latyakban tönkrement az otthon felhúzott vászoncipő. Az óvónéniken keresztül ezeket a gyerekeket segíti adományaival 5820 örökbefogadó. Több mint ötszáz óvodát és további háromszázintézményt, összesen negyvenháromezer gyermeket elérve Magyarországon.

+1
szavazat
2%

Völgyváros

Te mit tudsz Salgótarjánról? Milyen kép él a fejedben a városról és környezetéről? Legtöbbször sajnos negatív ez a kép, sőt a helyiek közül is sokan reménytelenek, elkeseredettek, és a jövőt sem látják derűsnek. Ez az, amin szeretne változtatni ez a szervezet. Mert ez a vidék igenis rengeteg lehetőséget rejt, ezeket próbálják kisebb-nagyobb előrelépésekkel kiaknázni a közösség érdekében. Egy fiatalokból álló csapat, akik imádják Salgótarjánt és környékét, és remélik, neked is tetszik, amit csinálnak!

A Díjat alapította és kiadja:

Egyűttműködő partner: