Annak viszont semmi akadálya, hogy a gabonaféléket dara formájában, anyatejjel vagy vízzel elkészítve féléves kor után beépítsük a kisgyermek étrendjébe. Az azonban fontos, hogy ha valamilyen oknál fogva mégis fél éves kor előtt kezdjük meg a kiegészítő táplálást, próbáljuk kerülni a búzát, rozst, az árpát és a zabot. Ezek ugyanis tartalmazzák a glutén nevű fehérjét, mely allergiás panaszokat okozhat, illetve kiválthatja a lisztérzékenységet.
Kezdjük rizzsel!
Biztonságosabb, ha inkább kukoricából és rizsből készült papit tálalunk a kisbabának. Kényelmes megoldás lehet (különösen, ha kis mennyiségű kiegészítő táplálékra van szükség), ha vásárolunk egy doboz tejmentes bébi gabonapelyhet, s ebből mindig csak keveset használunk fel.
A nálunk általánosan használt fényezett fehér rizs élettani értéke nem túl magas. A barna rizs ellenben értékes anyagokat tartalmaz. A csecsemőtáplálásban mégis a fehér rizst részesítjük előnyben, legalábbis addig, amíg a gyermek megtanul rágni. Barna rizsből ugyanis nem lehet olyan puha, krémes ételeket főzni, mint hántolt rizsből. A kukorica a rizshez hasonlóan gluténmentes, ezért fontos szerephez jut a lisztérzékenység diétájában.
A zab sokoldalú és finom
Vásároljunk zsenge zabpelyhet, majd őröljük néhány pillanatig kávédarálóban vagy aprítógépben. A darálék felhasználásával tejbegríz állagú, de annál sokkal értékesebb és finomabb kását készíthetünk. A főzési idő csökken, és a vitaminokat is kíméljük, ha legalább egy órával előbb beáztatjuk a zabpelyhet.
Próbáljuk ki a kölest is!
A köles ritka vendég egy átlagos háztartásban, pedig tápanyagokban jóval gazdagabb a többi gabonafélénél. Sok vasat, B-vitamint tartalmaz, és szilíciumtartalma sem elhanyagolható.
Változatos ízek hajdinával és rozzsal
A rozs kevésbé értékes gabona, alacsony fehérjetartalma miatt nehéz is vele bánni sütés közben. Különleges, savanykás íze mégis változatossá teheti az étrendet, ezért kár volna lemondani róla. Legjobb, ha a teljes kiőrlésű rozslisztet búzaliszttel keverve használjuk, a tészta így könnyebben kezelhető lesz.
A hajdina a sóska rokona. Magja ősidők óta táplálkozásunk részét képezi. Magas fehérje, vas és ásványianyag tartalma értékes alapanyaggá teszi. Határozott íze nem mindenkinek ízlik. Édesen és sósan is elkészíthető, kisgyermekek is nyugodtan kaphatják.
Mitől teljes kiőrlésű?
A mi éghajlatunkon a búza a legnépszerűbb, leggyakrabban fogyasztott gabona. Az utóbbi századokban a malomipari feldolgozásnak köszönhetően könnyen emészthető, laktató, de táplálkozásélettani szempontból szinte értéktelen termék lett a búzaliszt. Az őrlés során ugyanis eltávolítják belőle a nagy értékű, de az eltarthatóságot csökkentő olajos csírát, valamint a rostos termésfalat és maghéjat.
Tippjeink:
• Készítsük a habarásokat teljes kiőrlésű búzalisztből.
• A sütemények többségénél is felhasználhatjuk alapanyagnak, ha másként nem is, legalább fele-fele arányban.
• Fasírtok, töltelékek készítésénél zsömle helyett használjunk Graham-cipót vagy barnakenyeret
• Krémlevesekbe, főzelékekbe búzacsírát, zabpelyhet is tehetünk sűrítőanyagnak.