Az utolsó hetek gondjai

nlc | 2003. Február 11.
A várandósság utolsó heteiben mind a magzat mind az anya szervezete felkészül a szülésre. A magzat fejjel elõre fordulva "leszáll", beilleszkedik a szülõcsatornába. Ezáltal a várandósok levegõhöz jutnak, az alsó bordákra kisebb nyomás nehezedik.




Megnövekszik viszont a hólyagra és a bélcsatornára ereszkedő súly: a kismama kevésbé tudja tartani a vizeletet, gyakrabban kell ürítenie, ha eddig előfordult székrekedés, most még fokozódik.

A test súlypontja ismét előbbre tolódott, a helyes testtartás megőrzése fáradságosabb, keresztcsonttáji fájdalmak adódhatnak. A hormonháztartás a szüléshez közeledvén átalakul. Ennek következtében a véredények



ellanyhulnak, kitágulnak. Különösen a láb ereiben reked meg a vér, a visszapumpáláshoz növekszik a vérnyomás.

Az utolsó hetekben a szervezet hajlamos a víz visszatartására: ödémák alakulhatnak ki. Sok fekvéssel, a láb felpolcolásával, vízszintes biciklizéssel segíthetünk a tüneteken. A megnövekedett méh mellett a gyomor olyan helyzetbe kerül, hogy a gyomortartalom visszaáramolhat. Ez gyomorégést okozhat, feküdjünk felpolcolt felsőtesttel, hogy ezt a visszaáramlást megakadályozzuk.
Exit mobile version