Játszó világ

nlc | 2004. Szeptember 17.
Gyermekeink már az anyaméhben is játszanak: úszkálnak, magukra tekergetik a köldökzsinórt, rugdosással felelnek kezünk érintésére. Születésük után pedig a játék által tapasztalják meg, fedezik fel a világot!




A gyerekek fő tevékenysége iskolás korig a játék, minden idejüket kitölti, az iskolakezdés után is még jó néhány évig foglal el nagy helyet az életükben.
A játék segíti a kicsit az ismeretszerzésben, környezete megismerésében, segítségével tanul meg kapcsolatot teremteni a többi gyerekkel. A játékon keresztül gyakorolja megszerzett tudását, s nem utolsó sorban ez segíti feszültségeinek levezetésében, feldolgozásában is. Épp ezért nem mindegy, milyen játékszert adunk a kezükbe.





Természetesen a strapabíróság mellett a használhatóság is fontos szempont. Általános tapasztalat, hogy a kevésbé “megcsinált” játékok sokkal tovább tartják fenn a gyerekek érdeklődését, mint a nagyon pontosan megkomponáltak. Az előbbiek, pl. az építőjátékok sokkal tágabb teret engednek a kicsik fantáziájának, mint a nagyon pontosan, apró részleteiben kidolgozott játékok, pl. az olyan baba, amit csak fésülni lehet, vagy egyik ruhából a másikba lehet csak öltöztetni.

Szintén gyakorlati tapasztalat, hogy az olcsóbb, ezért kevésbé gondosan kivitelezett játékokkal vagy nem lehet játszani, vagy nagyon gyorsan tönkre mennek, mindkét esetben csalódást okoznak a gyereknek. A rosszul elkészített, pontatlanul összeillesztett játékokkal játszani sem tud, ettől aztán ingerült, dühös lesz.

Lássuk hát, milyen kritériumoknak kell megfelelnie a gyermekjátékoknak. 

•  Legyen a gyermek életkorának megfelelő
•  Ne tartalmazzon kis méretű, lenyelhető részeket, mert ezek akár fulladást is okozhatnak (ilyen pl. a plüssfigurák gombszeme, orra is, inkább olyat érdemes adni a babának, melyen hímzett a szem és az orr is.)
•  Ne legyenek rajta éles szélek, melyekkel megvághatja magát a baba
•  A festék ne legyen oldékony rajta, mert akkor azt a kicsi nyála is feloldhatja.





Egy kisgyerek életében az első 18 hónap a legfontosabb a kreativitás és a motorikus képességek kialakításában, az ekkor megszerzett képességek egész életre meghatározóak. Éppen ezért a LEGO BABY termékek a 6-18 hónapos kicsik egyedi igényeinek megfelelően kerültek kifejlesztésre. A biztonságos, színes darabokból és barátságos figurákból álló készletek arra ösztönzik a legkisebbeket, hogy összerakják, mozgassák a készleteket, így fejlesztve kézügyességüket és képzelőerejüket. Az állatoktól, családtól a baba vonatig az LEGO BABY összes készletének elemei egymással kombinálhatók, így a kreativitásnak és a világ játékon keresztüli megismerésének semmi sem szab határt.
Exit mobile version