Hírességek és a matek

nlc | 2004. Október 05.
Minek is tanulok matekot, mi szükség lesz erre, ha megnövök? Miért kell nekem a másodfokú egyenlet megoldóképlete? Vajon a hírességek is feltették e kérdéseket? Ha érdekel a válasz, gyere el a Lumiere oktatási központba.









A Hírességek és a matek riportsorozatban neves személyekkel beszélgetnek a szervezők – elsősorban arról, hogy milyen viszonyuk volt, van a matematikával. A beszélgetés során megpróbálják felfedni, ki miért szerette vagy nem szerette, értette vagy nem értette ezt a tudományt. Arra is keresik a választ, hogy saját bevallásuk szerint használják-e a híres emberek valamire a matekot, illetve igyekeznek rámutatni arra, hogy bizony akkor is használják a matematikát, amikor nem veszik észre.

A matematika-tanulás lényege a matematikai gondolkodás elsajátításában rejlik, ami nagyban hatással van arra, hogy felnőttként hogyan álljuk meg a helyünket a világban. A Lumiere Edu munkatársai hisznek abban (és munkájuk során bizonyították), hogy megfelelő matematika-oktatással a diákok olyan tulajdonságokat fejlesztenek ki és olyan képességekre tesznek szert, mint a rugalmasság, a vállalkozói szellem, a jó lényeglátás, a kritikus helyzetszemlélet, jó problémamegoldás, pontosság, kitartás stb.

A fentiek elsajátításával a diákok továbbtanulási esélyei nőnek, személyiségük érettebbé válik a világ kihívásaira, így sokkal könnyebben állják meg a helyüket a világban, sikeresebbek lesznek a munkakeresésben, és mind munkahelyi, mind társas viszonyaikban is felelősebben viselkednek, körültekintőbben hoznak meg döntéseket.

Ha egészen távolra nézünk, akkor a demokratikus gondolkodásmód alapjai is elültethetők a matematika-oktatás során, ami társadalmi szempontból is alátámasztja a matematikai gondolkodás elsajátításának értékét, fontosságát.





Míg a nyelvtanulás fontossága mindenki (szülők, diákok, média) által elismert, addig a matematika-tanulás sokak számára csak egy szükséges rossz, amit a legtöbbek szerint semmire sem használnak majd, ha felnőnek.

A Hírességek és a matek sorozat célja hogy a szülők és a diákok megértsék a matematika-tanulás és a logikus gondolkodás, az értelmes tanulás és az értelmes felnőttéválás közötti kapcsolatot, ezáltal a matematika-tanulás értéke növekedjen szemükben.

A következő alkalom október 9-én, szombaton lesz 16-18 óra között ELTE Lágymányosi Központ, Déli Tömb (Budapest, XI. ker. Pázmány Péter sétány 1/c.) helyszínen. Vendégünk István Dániel, rádiós és televíziós műsorvezető lesz.

Lumiere Edu Matematika- és Nyelvoktatási Központ
www.lumiere.hu
1072 Budapest, Rákóczi út 26.
Tel: 235-04-46
e-mail:
info@lumiere.hu
Exit mobile version