Gyógyító higiénia

nlc | 2004. November 26.
Ha a családunk valamelyik tagja elkapja az épp „aktuális” influenzát, torokgyulladást, ne csak õt, a környezetét is „ápoljuk”. Így idejében megelõzhetjük a kór terjedését.

• Gyakrabban és alaposabban takarítsunk az egész lakásban.

• Gyakrabban fertőtlenítsünk, lehetőleg Domestosszal, amely nátrium-hipoklorit tartalmának köszönhetően minden ismert kórokozót, baktériumot, gombát, vírust elpusztít. Különösen fontos ez pl. vírusfertőzéseknél (influenza és más légúti, illetve hasmenéses fertőzések).

• A padló, a járólap, a műanyag padló fertőtlenítőszeres felmosása, a gyakori szellőztetés kiemelten fontos. A Domestos helyes adagolása a nagyobb felületek tisztítására: 5 l vízhez 50 ml (2 kupaknyi).

• A baktériumok a kezünkről könnyen átkerülhetnek minden tárgyra, amit megfogunk, ezért mossuk le hígított Domestos-oldattal a kilincseket, a csapokat, a villanykapcsolókat, a WC öblítőjének fogantyúját. A beteg családtag személyes tárgyait, textíliáit igyekezzünk külön kezelni és rendszeresen fertőtleníteni (pl. evőeszközök, ruhaneműk, pelenka, zsebkendők, törülköző, személyes használati tárgyak).

• Az ételmérgezéssel és a baktériumok okozta fertőzésekkel szemben a gyermek szervezete jóval kevésbé ellenálló, mint a felnőtteké. A szalmonella különösen veszélyes lehet rájuk. E kórokozók száma 5 °C és 63 °C között 10 percenként megduplázódik, ezért ételeinket tartsuk mindig 5 °C alatti hőmérsékleten. Különösen ügyeljünk e tekintetben a nyers húsokra, a tojáskészítményekre, főtt tésztákra, húsos levesekre, tejkészítményekre. A tojást, mielőtt betesszük a hűtőszekrénybe, alaposan mossuk le és fertőtlenítsük. A hússzeletelés után ne feledjük a vágódeszkát és a kést is fertőtleníteni.


A fertőtlenítőszereket biztonságosan alkalmazd! Használat előtt mindig olvasd el a címkét és a használati utasítást!

Exit mobile version